Impactul sursei de proteine din alimentație asupra sănătății, mediului și economiei

©

Autor:

Impactul sursei de proteine din alimentație asupra sănătății, mediului și economiei
În condițiile intensificării crizelor de mediu și a eforturilor insuficiente pentru a atinge ținta de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris, devine crucială revizuirea sistemelor alimentare globale, acestea având o contribuție semnificativă la emisiile de gaze cu efect de seră. Dieta occidentală, bogată în proteine de origine animală, rămâne predominantă, în ciuda riscurilor pentru sănătate și a impactului asupra mediului.
Pentru a evalua sustenabilitatea diferitelor tipuri de diete bazate pe surse de proteine, luând în considerare aspecte de mediu, sănătate, economice și nutriționale, un studiu  a analizat date din cohorta NutriNet-Santé, care se axează pe legăturile dintre diete, nutriție și activitatea fizică în raport cu sănătatea. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Participanții, toți adulți care utilizează internetul în Franța, au furnizat informații prin chestionare regulate. Impactul asupra mediului a fost evaluat cu ajutorul unor instrumente specializate, iar calitatea nutrițională a fost măsurată prin trei indici diferiți. Riscurile pentru sănătate au fost estimate printr-un Scor de Risc pentru Sănătate (HRS).

Din cohortă au fost selectate 29.210 persoane pentru disponibilitatea și precizia datelor. Analiza a identificat cinci grupuri distincte în funcție de sursa lor de proteine: bazat pe lapte, bazat pe carne, bazat pe fast-food, bazat pe pește sănătos și bazat pe plante sănătoase. Calitatea nutrițională era cea mai înaltă în grupul bazat pe plante, care urma cel mai bine liniile directoare nutriționale, în timp ce grupul bazat pe carne prezenta cele mai mari riscuri pentru sănătate și cel mai mare impact negativ asupra mediului.

Interesant este că indivizii din grupul bazat pe plante alocă o proporție mai mare a veniturilor lor pentru alimente, în special pentru produsele organice. În schimb, cei din grupul bazat pe carne au un buget mai mic pentru alimente organice.

Rezultatele evidențiază diversitatea modelelor alimentare și pun în lumină interconexiunea dintre dietă, sănătate, impactul asupra mediului și aspectele economice. Ele sugerează că o abordare multidimensională este esențială pentru a evalua sustenabilitatea diferitelor tipuri de diete în contextul obiectivelor climatice și de sănătate publică.

sursa: News Medical
foto: Creative Cat Studio/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-10-2023 | creare: 24-10-2023 | Vizite: 322
Bibliografie
New study reveals the impact of protein sources on health, environment, and economy, link: https://www.news-medical.net/news/20231023/New-study-reveals-the-impact-of-protein-sources-on-health-environment-and-economy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aportul de proteine ​​și asocierea acestuia cu calitatea somnului
  • Analiza compoziției nutriționale a alternativelor de carne gata de utilizare în Belgia
  • Cercetătorii au asociat întârzierea pubertății cu proteinele vegetale
  •