Auzul persistă la sfârșitul vieții

©

Autor:

Auzul persistă la sfârșitul vieții

Potrivit unui studiu publicat de către cercetătorii de la Universitatea British Columbia în revista Scientific Reports, există dovezi conform cărora unii oameni ar putea auzi în momentul în care se află în starea de inconștiență care precede moartea naturală.
Acesta este primul studiu care investighează auzul în cazul oamenilor aflați aproape de moarte.

Prin intermediul electroencefalografiei (EEG), cercetătorii au comparat activitatea electrică de la nivel cerebral a pacienților atunci când aceștia erau sănătoși cu cea din momentul în care ei nu mai răspundeau la stimulii externi.

Conform conducătorului studiului, Elizabeth Blundon, creierul este capabil să răspundă la sunete chiar și în starea în care nu mai răspunde la alți stimuli, această stare precedând moartea naturală. Datele înregistrate au aratat că în cazul unor pacienți răspunsul cerebral la anumiți stimuli auditivi, măsurat la câteva ore după moarte, era similar cu cel înregistrat atunci când erau sănătoși.

Studiul de față a fost adaptat după un studiu european care viza răspunsul creierului la stimuli auditivi în cazul pacienților sănătoși și în cazul celor pușin conștienți sau care au suferit leziuni cerebrale.

Cercetările susțin faptul că personalul medical a observat cum sunetul vocii celor dragi îi ajută pe pacienți în momentul în care sunt pe moarte, oferindu-le un anumit grad de confort.

Însă, Elizabeth Blundon e de părere că, deși rezultatele obținute confirmă faptul că oamenii pot auzi, ele nu pot confirma dacă aceștia sunt conștienți de ceea ce aud. Creierul răspunde la stimulii auditivi, însă nu se știe dacă pacienții recunosc vocile celor dragi sau înțeleg limba în care li se vorbește.

 

sursa: Science Daily


Data actualizare: 14-07-2020 | creare: 14-07-2020 | Vizite: 629
Bibliografie
Hearing persists at end of life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200708105935.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căștile audio îți pot deteriora auzul
  • Pierderea și scăderea auzului
  • O nouă tehnică audio poate ajuta oamenii să audă sunete la frecvențe ce depășesc capacitatea auditivă actuală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum