Impactul microbiomului intestinal al sugarului asupra eficacității vaccinului

©

Autor:

Impactul microbiomului intestinal al sugarului asupra eficacității vaccinului
Vaccinurile sunt utilizate cu succes pentru a proteja împotriva poliomielitei, tetanosului, difteriei, tusei convulsive, rujeolei, oreionului și rubeolei, dar nu numai. Eficacitatea acestora variază în funcție de populația acoperită. Un studiu publicat în The Lancet Microbe urmărește impactul microbiomului intestinal al sugarilor asupra eficacității vaccinurilor.
Copiii mici sunt susceptibili la majoritatea bolilor infecțioase, în special cei cu vârsta mai mică de cinci luni și care locuiesc în țări cu venituri mici, unde există rate mai scăzute ale imunizării. Aceste regiuni raportează adesea o eficacitate scăzută a vaccinului (de exemplu, vaccinurile orale cu rotavirus). Chiar dacă aceste vaccinuri au protejat 100% dintre copiii mici din Tările Nordice, în Nicaragua sau Bangladesh au fost înregistrate rezultate de 50%-60%. Copiii din comunitățile africane au un profil microbian intestinal distinct față de cei din Europa, cu diferențe de răspuns la administrarea vaccinurilor.

Microbiomul intestinal apare pentru prima dată în timpul nașterii, are rol de a menține homeostazia organismului, favorizând digestia nutrienților, protecția imunitară și producția de metaboliți benefici corpului uman. Modalitatea de naștere, nașterea prematură, hrănirea cu lapte praf, antibioticele și igiena au un impact considerabil asupra echilibrului microorganismelor intestinale.

Bebelușii nascuți pe cale vaginală sunt inoculați cu microbi materni (specii de Escherichia, Lactobacillus, Bacteroides și Bifidobacterium), care colonizează intestinul sugarului. Nașterea prin cezariană presupune colonizarea intestinului cu microbi de la nivelul pielii și microbi asociați spitalului (domină specii de Streptococcus, Staphylococcus și Enterococcus). Utilizarea antibioticelor crește riscul maturizării imunologice aberante și afecțiunilor atopice.

Microbiomul intestinal produce vezicule extracelulare bacteriene și exopolizaharide care pot activa celulele imune și interacționa cu eficacitatea vaccinului. Transportă particulele de vaccin în celulele mucoasei și scade necesitatea injecțiilor. Veziculele reprezintă un adjuvant natural care scade costurile de producere și administrare a vaccinurilor.

În concluzie, perturbarea microbiomului intestinal normal al sugarului afectează răspunsul sistemului imun la vaccin, indifferent de tipul acestuia. Abundența Bifidobacteriilor din microbiom îmbunătățește răspunsul copiilor la vaccinul împotriva tetanosului, BCG și poliomielitei, conform studiului. Probioticele și prebioticele pot promova sănătatea gazdei, sporind dezvoltarea speciilor benefice.

sursa: MNews Medical
foto: Dmitry Naumov / Shutterstock.com

Data actualizare: 15-09-2022 | creare: 15-09-2022 | Vizite: 399
Bibliografie
The impact of the infant gut microbiome on vaccine efficacy, link: https://www.news-medical.net/news/20220913/The-impact-of-the-infant-gut-microbiome-on-vaccine-efficacy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă metodă de studiere a funcționalității microflorei
  • Înțelegerea modului în care microbiomul se dezvoltă la oameni
  • Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
  •