Mai complex decât s-a crezut: reacția organismului la alergene de contact

©

Autor:

Mai complex decât s-a crezut: reacția organismului la alergene de contact

Multe persoane reacționează la alergenele de contact, dar unii pacienți dezvoltă erupții și prurit mult mai repede. În trecut nu s-a găsit o explicație pentru acest aspect, însă cercetătorii au conturat un întreg subgrup nou de reacții alergice care explică manifestările dermatologice precoce.


Vopseaua de păr, parfumul sau bijuteriile sunt pentru anumite persoane echivalente cu erupțiile, iritațiile și cu o calitate scăzută a vieții. Împreună cu rinita alergică și alergiile alimentare, dermatita de contact dată de expunerea la nichel și la ingrediente din parfumuri reprezintă majoritatea reacțiilor alergice observate la danezi.


Acum, cu ajutorul unui studiu realizat la Universitatea Copenhaga condus de LEO Foundation Skin Immunology Research Center s-a dorit să se determine de ce anumite persoane reacționează mult mai repede la alergene de contact.


Se pare că atunci când o porțiune a pielii este expusă la un alergen pentru prima dată, celulele din regiunea respectivă vor dobândi memorie specifică împotriva acelui alergen. Când aceeași regiune este expusă ulterior la același alergen, pacientul va dezvolta o reacție evidentă în doar 12 ore.


Limfocitele T sunt responsabile pentru reacțiile alergice întârziate-cunoscute ca reacții alergice de tip 4. Însă noul studiu realizat pe șoareci arată că celulele T pot dobândi o memorie complexă ce le permite să reacționeze mult mai repede decât s-a crezut inițial.


Reacțiile de tip 4 ar trebui reclasificate, cuprinzând astfel reacția clasică întârziată (simptome ce apar la 24-72 de ore de la expunerea la alergen) și reacția imediată, când simptomele apar mult mai repede.


Studiul arată de asemenea cum activarea limfocitelor T în urma expunerii la alergene conduce la recrutarea masivă de neutrofile în regiunea afectată a pielii.


În mod obișnuit, recrutarea neutrofilelor apare în diverse infecții, aceste celule fiind capabile să elimine microorganismele. În același timp, neutrofilele produc inflamație și degradare tisulară, procese resimțite de pacienți sub forma unei erupții.


Următorul pas în cercetare este verificarea rezultatelor la oameni. Odată ce un individ a prezentat o alergie de contact, este foarte probabil să rămână afectat pe tot parcursul vieții. Prin urmare, cercetătorii speră ca aceste cunoștințe noi să crească șansele pacienților cu alergii de contact de a primi tratament în viitor.


Data actualizare: 11-12-2022 | creare: 15-07-2021 | Vizite: 478
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum eliminăm alergenii din interior și de ce ar trebui să o facem
  • Substanțele chimice din produsele cosmetice pot provoca erupții cutanate
  • Eczema iritativă și dermatita alergică de contact, diferențiate printr-o nouă metodă de diagnostic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum