Impactul informațiilor la locul de muncă în mediul digital asupra bunăstării angajaților

©

Autor:

Impactul informațiilor la locul de muncă în mediul digital asupra bunăstării angajaților
Transformările aduse de tehnologiile digitale în mediul de lucru au atât beneficii, cât și potențiale dezavantaje pentru bunăstarea angajaților. Cercetătorii de la Școlile de Psihologie și Medicină de la Universitatea din Nottingham au explorat legătura dintre suprasolicitarea digitală, anxietatea și frica de a pierde informații relevante (FoMO - Fear of Missing Out) și impactul lor asupra stresului în mediul de lucru digital și, în consecință, asupra sănătății mentale și a epuizării angajaților.
Studiul se bazează pe modelul cerințelor-resurse ale locului de muncă, care clasifică caracteristicile locului de muncă în cerințe, ce pot deteriora sănătatea și pot duce la epuizare, și resurse, care pot motiva și duce la un angajament crescut.

Designul studiului a fost transversal, evaluând relațiile între variabilele studiate, fără a stabili relații de cauzalitate. Datele au fost colectate folosind platforma de cercetare online Prolific, iar analiza a inclus regresie ierarhică și analiza de mediere pentru a testa ipotezele propuse.

Rezultate principale

  • Stresul locului de muncă digital este semnificativ influențat de suprasolicitare și FoMO, contribuind la creșterea stresului.
  • Epuizarea și sănătatea mintală sunt afectate negativ de efectele partii întunecate ale muncii digitale, inclusiv stresul locului de muncă digital, care mediază aceste efecte.
  • Suprasolicitarea și FoMO sunt corelate direct cu epuizarea angajaților și indirect prin creșterea stresului locului de muncă digital.

Rezultatele sugerează că angajații pot suferi atât din cauza suprasolicitării informaționale, cât și și a anxietății legate de FoMO în mediul de lucru digital. Acestea evidențiază importanța gestionării fluxului de informații și a tehnologiilor digitale pentru a preveni epuizarea și deteriorarea sănătății mintale.

Implicații practice

Organizațiile ar trebui să considere optimizarea ecosistemului informațional și a experienței digitale ale angajaților pentru a îmbunătăți bunăstarea și productivitatea lor. Acest lucru include designul centrat pe utilizator și gestionarea strategică a informațiilor și tehnologiilor digitale.

Concluzii

Suprasolicitarea informațională și FoMO în mediul de lucru digital pot avea efecte negative semnificative asupra sănătății mintale și epuizării angajaților, subliniind nevoia de cercetări suplimentare și de abordări strategice pentru gestionarea aspectelor negative ale tehnologiei la locul de muncă. Studiul aduce o contribuție importantă la literatura existentă, extinzând înțelegerea efectelor negative ale tehnologiilor digitale în organizații și oferind o bază pentru inițiativele viitoare orientate spre îmbunătățirea bunăstării angajaților.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-08-2024 | creare: 16-08-2024 | Vizite: 79
Bibliografie
'FoMO' is a key risk factor for mental health and burnout at work, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/08/240809135730.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Experimentarea JOMO poate amplifica anxietatea socială
  •