Impactul informațiilor la locul de muncă în mediul digital asupra bunăstării angajaților

Impactul informațiilor la locul de muncă în mediul digital asupra bunăstării angajaților

©

Autor:

Impactul informațiilor la locul de muncă în mediul digital asupra bunăstării angajaților
Transformările aduse de tehnologiile digitale în mediul de lucru au atât beneficii, cât È™i potenÈ›iale dezavantaje pentru bunăstarea angajaÈ›ilor. Cercetătorii de la Școlile de Psihologie È™i Medicină de la Universitatea din Nottingham au explorat legătura dintre suprasolicitarea digitală, anxietatea È™i frica de a pierde informaÈ›ii relevante (FoMO - Fear of Missing Out) È™i impactul lor asupra stresului în mediul de lucru digital È™i, în consecință, asupra sănătății mentale È™i a epuizării angajaÈ›ilor.
Studiul se bazează pe modelul cerinÈ›elor-resurse ale locului de muncă, care clasifică caracteristicile locului de muncă în cerinÈ›e, ce pot deteriora sănătatea È™i pot duce la epuizare, È™i resurse, care pot motiva È™i duce la un angajament crescut.

Designul studiului a fost transversal, evaluând relaÈ›iile între variabilele studiate, fără a stabili relaÈ›ii de cauzalitate. Datele au fost colectate folosind platforma de cercetare online Prolific, iar analiza a inclus regresie ierarhică È™i analiza de mediere pentru a testa ipotezele propuse.

Rezultate principale

  • Stresul locului de muncă digital este semnificativ influenÈ›at de suprasolicitare È™i FoMO, contribuind la creÈ™terea stresului.
  • Epuizarea È™i sănătatea mintală sunt afectate negativ de efectele partii întunecate ale muncii digitale, inclusiv stresul locului de muncă digital, care mediază aceste efecte.
  • Suprasolicitarea È™i FoMO sunt corelate direct cu epuizarea angajaÈ›ilor È™i indirect prin creÈ™terea stresului locului de muncă digital.

Rezultatele sugerează că angajaÈ›ii pot suferi atât din cauza suprasolicitării informaÈ›ionale, cât È™i È™i a anxietății legate de FoMO în mediul de lucru digital. Acestea evidenÈ›iază importanÈ›a gestionării fluxului de informaÈ›ii È™i a tehnologiilor digitale pentru a preveni epuizarea È™i deteriorarea sănătății mintale.

Implicații practice

OrganizaÈ›iile ar trebui să considere optimizarea ecosistemului informaÈ›ional È™i a experienÈ›ei digitale ale angajaÈ›ilor pentru a îmbunătăți bunăstarea È™i productivitatea lor. Acest lucru include designul centrat pe utilizator È™i gestionarea strategică a informaÈ›iilor È™i tehnologiilor digitale.

Concluzii

Suprasolicitarea informaÈ›ională È™i FoMO în mediul de lucru digital pot avea efecte negative semnificative asupra sănătății mintale È™i epuizării angajaÈ›ilor, subliniind nevoia de cercetări suplimentare È™i de abordări strategice pentru gestionarea aspectelor negative ale tehnologiei la locul de muncă. Studiul aduce o contribuÈ›ie importantă la literatura existentă, extinzând înÈ›elegerea efectelor negative ale tehnologiilor digitale în organizaÈ›ii È™i oferind o bază pentru iniÈ›iativele viitoare orientate spre îmbunătățirea bunăstării angajaÈ›ilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-08-2024 | creare: 16-08-2024 | Vizite: 94
Bibliografie
'FoMO' is a key risk factor for mental health and burnout at work, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/08/240809135730.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Experimentarea JOMO poate amplifica anxietatea socială
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum