are este motivul pentru care devenim mai susceptibili la frig, pe măsură ce îmbătrânim?

©

Autor:

are este motivul pentru care devenim mai susceptibili la frig, pe măsură ce îmbătrânim?
Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii devin mai sensibili la frig, precum și la inflamații și probleme metabolice, care pot duce la o serie de boli cronice. Conform unei noi cercetări, vinovate ar fi celulele imune concepute pentru a ne proteja de temperaturile reci.
Evoluția umană a oferit omului un nivel de protecție împotriva amenințării existențiale a temperaturii reci, cu capacitatea de a produce căldură din grăsimile stocate în organism. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii devin mai sensibili la frig, precum și la inflamații și probleme metabolice, care pot duce la o serie de boli cronice. Cercetătorii americani au găsit un vinovat în acest proces - aceleași celule imune din grăsimi care sunt concepute pentru a ne proteja de temperaturile reci.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că țesutul adipos al șoarecilor mai în vârstă pierde celulele limfoide înnăscute din grupa 2 de celule imune (ILC2) care restabilesc căldura corpului în prezența temperaturilor scăzute. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că stimularea producției de noi celule ILC2 la șoarecii îmbătrâniți îi face de fapt mai predispuși la moarte provocată de frig. „Ceea ce este bine pentru tine când ești tânăr, poate deveni dăunător pentru tine pe măsură ce îmbătrânești”, a spus autorul corespondent al studiului, Vishwa Deep Dixit, profesor de medicină comparată și imunobiologie.

Oamenii de știință au fost curioși de motivul pentru care țesutul adipos adăpostește celulele sistemului imunitar, care sunt de obicei concentrate în zone deseori expuse la agenți patogeni, cum ar fi pasajele nazale, plămânii și pielea. Când au secvențiat gene din celule de șoareci bătrâni și tineri, au descoperit că animalelor mai în vârstă le lipseau celulele ILC2, un deficit care le-a limitat capacitatea de a arde grăsimi și de a-și crește temperatura corpului în condiții de frig.

Când oamenii de știință au introdus o moleculă care stimulează producția de ILC2 la șoarecii în vârstă, celulele sistemului imunitar au fost restaurate, dar șoarecii au fost surprinzător și mai puțin toleranți la temperaturile reci. În schimb, atunci când au luat celule ILC2 de la șoareci mai tineri și le-au transplantat în șoareci mai în vârstă, au descoperit că capacitatea animalelor mai în vârstă de a tolera frigul a fost restabilită.

sursa: Science Daily
foto: © stock.adobe.com

Data actualizare: 04-09-2021 | creare: 04-09-2021 | Vizite: 574
Bibliografie
Immune cell betrayal explains why we become more susceptible to cold as we age, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210901113715.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum