Îmbătrânirea celulară: cercetătorii au elucidat paradoxul senescenței celulare

©

Autor:

Îmbătrânirea celulară: cercetătorii au elucidat paradoxul senescenței celulare
Senescența celulară, care apare atunci când celulele îmbătrânite încetează să se divizeze, este cauzată de deteriorarea ireversibilă a genomului, mai degrabă decât de simpla eroziune a telomerilor, arată o lucrare a oamenilor de știință din cadrul Centrului de Cercetare a Spitalului de la Universitatea din Montreal.
Descoperirea contravine modelului științific cel mai larg adoptat în ultimii 15 ani, care se bazează pe un singur principiu: telomerii, regiuni de ADN situate la capetele cromozomilor, al căror scop este protejarea informației genetice, se erodează cu fiecare diviziune celulară. Când devin prea scurte, îi spun celulei să nu se mai divizeze, prevenind astfel deteriorarea ADN-ului. Latentă, celula intră în senescență. Pentru ca acest model să fie valid, inactivarea unui singur telomer ar trebui să fie suficientă pentru a activa programul de senescență. Cercetătorii au observat însă că, pentru a determina senascența celulară, este necesar ca mai mulți telomeri să devină disfuncționale.

„Ceea ce este cel mai surprinzător este că, înainte de a intra cu adevărat în senescență, celulele se divid pentru ultima dată. Contrar a ceea ce se credea, celulele senescente au un genom anormal. Asta arătăm în studiul nostru", spune autorul studiului, Francis Rodier, profesor la Universitatea din Montreal.

Pentru a obține rezultatele actuale, echipa de cercetare a lui Rodier a putut conta pe echipamente de imagistică de ultimă generație. „Din punct de vedere genetic, am reușit să reproducem fenomenul de îmbătrânire celulară în laborator și ne-am asigurat că toți telomerii unei populații de celule devin disfuncționale. Cu echipamentul nostru, am observat apoi în timp real ce se întâmpla în interiorul fiecărei celule”, a declarat doctorandul Marc-Alexandre Olivier, co-autor al studiului.

Cu timpul, celulele senescente se acumulează în organism și sunt responsabile pentru dezvoltarea unor boli precum cancerul. Prin urmare, studiul actual deschide noi oportunități de cercetare. De exemplu, telomerii ar putea fi reparați înainte de faza de senescență, prevenind astfel îmbătrânirea celulară și instabilitatea genomică. Comunitatea științifică a dezbătut potențiala întinerire celulară de câțiva ani. Cu toate acestea, astf de abordări terapeutice emergente necesită studii suplimentare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-11-2021 | creare: 11-11-2021 | Vizite: 1100
Bibliografie
Cellular aging: A basic paradox elucidate, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211109095334.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou compus chimic poate preveni îmbătrânirea celulelor umane
  • A fost descoperită o nouă cauză a îmbătrânirii celulare
  • Somnul celular poate ajuta la înțelegerea procesului de îmbărânire
  •