Hipertensiunea arterială la vârsta mijlocie se corelează cu leziuni cerebrale mai târziu în viață

Hipertensiunea arterială la vârsta mijlocie se corelează cu leziuni cerebrale mai târziu în viață

©

Autor:

Hipertensiunea arterială la vârsta mijlocie se corelează cu leziuni cerebrale mai târziu în viață

Potrivit unui nou studiu, hipertensiunea arterială la vârsta mijlocie se corelează cu o extensie mai mare a leziunilor cerebrale la vârsta bătrâneÈ›ii. În particular, rezultatele arată o asociere puternică între tensiunea arterială diastolică înainte de vârsta de 50 de ani È™i leziunile cerebrale mai târziu în viață.
Cercetarea a inclus 37.041 de participanÈ›i din Biobanca Angliei, cu vârste cuprinse între 40 È™i 69 de ani, la care se puteau analiza informaÈ›iile medicale È™i rezultatele examenului RMN. Studiul a fost publicat în European Heart Journal.

Leziunile urmărite de cercetători pe secvenÈ›ele RMN au fost hiperintensitățile materiei albe, care indică leziuni la nivelul vaselor sangvine mici din creier, ce apar în condiÈ›iile înaintării în vârstă È™i o dată cu creÈ™terea tensiunii arteriale. Hiperinsitatea materiei albe se corelează cu un risc crescut de accident vascular cerebral, demență, tulburări psihice, demență È™i un declin al cogniÈ›iei.

DeÈ™i nu toate persoanele dezvoltă aceste modificări o dată cu înaintarea în vârstă, ele sunt prezente la peste 50% dintre pacienÈ›ii peste 65 de ani È™i la majoritatea celor peste 80 de ani, chiar în absenÈ›a hipertensiunii arteriale. TotuÈ™i, ele apar mai frecvent în prezenÈ›a hipertensiunii arteriale, tinzând să fie mai severe în acest caz.

Pentru studiu, informaÈ›iile au fost ajustate în funcÈ›ie de vârstă, sex, factori de risc (fumat, diabet) È™i tensiunea arterială sistolică È™i diastolică.

Pentru a compara volumul hiperintensităților materiei albe între participanÈ›i È™i È›inând cont de dimensiunile diferite ale creierului, cercetătorii au împărÈ›it volumul hiperintensităților la volumul total de materie albă din creier.

Rezultatele studiului

Potrivit rezultatelor, o cantitate mai mare de hiperintensități ale materiei albe se corelează puternic cu valorile tensiunii arteriale sistolice. TotuÈ™i, cea mai mare asociere a fost pentru tensiunea arterială diastolică, mai ales la cei cu vârste sub 50 de ani. Orice modificare a valorilor tensiunii arteriale, chiar sub cea È›intă de 140 mmHg pentru tensiunea sistolică È™i 90 mmHg pentru cea diastolică, se corelează o creÈ™tere a hiperintensităților materiei albe, mai ales în prezenÈ›a tratamentului antihipertensiv.

Conform studiului, pentru fiecare creștere cu 10 mmHg peste limita normală a tensiunii sistolice există o creștere de 1,126 ori a cantității hiperintensităților materiei albe. De asemenea, pentru fiecare creștere cu 5 mmHg a tensiunii diastolice, proporția de hiperintensități crește de 1,106 ori. Printre cei 10% participanți cu cea mai mare cantitate de hiperintensități, 24% din cantitate se poate datora tensiunii arteriale sistolice peste 120 mmHg, iar 7% tensiunii arteriale diastolice peste 70 mmHg.

În primul rând, studiul a arătat că tensiunea diastolică la persoanele de 40-50 ani se asociază cu leziuni cerebrale mai extinse mai târziu în viață. Rezultatele sugerează că nu doar tensiunea sistolică, ci È™i cea diastolică sunt importante pentru prevenirea leziunilor cerebrale.

DeÈ™i multe persoane consideră că hipertensiunea arterială È™i accidentul vascular cerebral sunt boile bătrâneÈ›ii, studiul sugerează că trebuie să menÈ›inem tensiunea arterială în limitele normale la vârsta de 40-50 ani, pentru a avea un creier sănătos la 60-70 de ani.

O altă descoperire este faptul că orice creștere a tensiunii arteriale se asociază cu o cantitate mai mare de hiperintensități de materie albă. Prin urmare, chiar și o tensiune arterială ușor crescută, fără indicație de tratament antihipertensiv, are un efect nociv asupra țesutului cerebral.

Pentru a preveni apariÈ›ia hiperintensităților la vârsta bătrâneÈ›ii, ar putea fi necesar controlul tensiunii arteriale diastolice chiar de la vârsta mijlocie. La polul opus, controlul tensiunii sistolice ar putea fi mai important de obÈ›inut la vârsta bătrâneÈ›ii.

Posibilele mecanisme care duc la dezvoltarea hiperintensităților includ lezarea vaselor mici de la nivelul creierului din cauza tensiunilor constant crescute. În acest fel, peretele vascular devine permeabil, favorizând apariÈ›ia hiperintensităților. De asemenea, modificarea valorilor tensiunii diastolice ar putea determina vasele mari de sânge să se rigidizeze în timp, ceea ce scade fluxul de sânge la creier È™i lezează materia albă.

Persoanele cu tensiune arterială peste 140/90 mmHg au fost incluse în categoria hipertensivilor care necesită tratament iar cele cu tensiunea între 140/90 mmHg È™i 130/80 mmHg în categoria prehipertensivilor. Indivizii cu tensiunea sub 130/80 mmHg erau consideraÈ›i înalt normotensivi iar cei cu tensiunea sub 120/70 mmHg, scăzut normotensivi.


sursa: Science Daily


Data actualizare: 11-12-2020 | creare: 11-12-2020 | Vizite: 803
Bibliografie
High blood pressure in midlife is linked to increased brain damage in later life: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201125190737.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de cartofi, asociat cu un risc mai mare de hipertensiune
  • Hipertensiunea arterială ar putea creÈ™te riscul pentru demență vasculară
  • Muzica lui Mozart È™i Strauss pentru tratamentul hipertensiunii
  •