Alcoolul în cantități mici și moderate scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare prin reducerea stresului

©

Autor:

Alcoolul în cantități mici și moderate scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare prin reducerea stresului

Un nou studiu al cercetătorilor de la Harvard arată că alcoolul, consumat în cantități mici sau moderate, poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare prin reducerea nivelurilor de stres. Conform oamenilor de știință, această concluzie a rezultat în urma comparării riscului de dezvoltare a unor boli cardiace severe a persoanelor care consumă alcool în cantități reduse, cu persoanele care nu consumă deloc alcool.
Autorii explică faptul că legăturile dintre alcool și sănătatea cardiovasculară au fost descoperite în urma ajustării rezultatelor în funcție de factori clinici, ai stilului de viață, socioeconomici și genetici și prin evaluarea impactului pe care acesta îl are asupra activității cerebrale asociate stresului. Ulterior, această dinamică a fost studiată în raport cu impactul pe care îl are asupra riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, în special la persoanele care prezentau stres cronic la momentul începerii studiului.

Astfel, prin intermediul scanărilor imagistice, s-a observat o corelație dintre consumul de alcool în cantități mici sau medii și nivele mai reduse de stres resimțite, ce au avut un impact direct asupra riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. În contrast, la grupul de control, care a fost compus din participanți ce nu consumă alcool în mod obișnuit, acest efect benefic nu a fost identificat. De asemenea, persoanele care prezentau un istoric clinic de anxietate au înregistrat cele mai marcate efecte benefice ale acestui obicei.

Rezultatele sugerează faptul că anumite cantități de alcool ar putea fi recomandate de către personalul medical persoanelor care prezintă factori de risc pentru sănătatea cardiovasculară, cu toate că alte opțiuni terapeutice trebuie studiate, din cauza riscului asociat consumului de alcool de a dezvolta alte afecțiuni, precum cancerul.

Mai mult, într-un studiu recent al cărui eșantion a însumat 300.000 de persoane, au fost observate aceleași efecte asupra aparatului cardiovascular ale consumului de alcool, lucrarea prezentă având rolul de a certifica concluziile trase din acesta. De menționat, însă, sunt anumite limitări ale studiului, precum caracterul observațional al său. În plus, recomandările actuale din domeniul sanitar includ consumul a maximum două pahare de alcool pe zi, iar o distincție între această doză și una înjumătățită nu a putut fi realizată, astfel că persoanele care consumau alcool în doze sub această valoare au fost clasificate drept consumatoare de cantități mici sau medii.

sursa: News Medical
foto: Aleksandar Karanov / Shutterstock.com


Data actualizare: 19-06-2023 | creare: 19-06-2023 | Vizite: 292
Bibliografie
Light to moderate alcohol consumption lowers cardiovascular risk through stress reduction, link: https://www.news-medical.net/news/20230615/Light-to-moderate-alcohol-consumption-lowers-cardiovascular-risk-through-stress-reduction.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool pentru o perioadă lungă de timp crește riscul de hipertensiune arterială
  • Un nou studiu explică de ce consumul moderat de alcool reduce riscul cardiovascular
  • Alcoolul ar putea avea un efect de contracarare a riscului de boli cardiovasculare (studiu)
  •