Ghidul simptomelor COVID-19
Autor: Dr. Purtan Teodora
Pandemia COVID-19 reprezintă o adevărată problemă de sănătate a zilelor noastre, numeroase cazuri de infecții cu noul coronavirus fiind înregistrate atât în țara noastră, cât și în celelalte state de pe glob.
Numeroase surse de informare oficiale și nu numai au abordat infecția COVID-19 din punct de vedere al simptomatologiei și al mijloacelor de tratament. Cu toate acestea, infecția cu noul coronavirus este frecvent confundată cu un episod de răceală sau de gripă comună, datorită similitudinii manifestărilor clinice caracteristice.
Pentru recunoașterea rapidă a simptomatologiei specifice COVID-19 și pentru limitarea extinderii infecției cu noul coronavirus, mai mult surse oficiale au pus la dispoziția cititorilor un ghid al al simptomelor acestei afecțiuni.
Care sunt manifestările clinice care anunță apariția infecție cu noul coronavirus și cum trebuie procedat în caz de apariție a acestora vom afla în cele ce urmează.
Ghidul simptomelor COVID-19
Cele mai frecvent înregistrate simptome ale infecției cu noul coronavirus sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- Febră (la adulți între 37 și 37,5 grade Celsius, la copii între 38 și 38,5 grade Celsius)
- Tuse seacă.
Conform datelor înregistrate până în pezent, febra a fost prezentă la aproximativ 90% din persoanele infectate cu noul coronavirus, iar tusea seacă la aproximativ 60% din cazurile COVID-19.
Pe lângă acestea două, mai pot apărea alte manifestări clinice datorate afectării inflamatorie a mucoasei respiratorii:
- Durere în gât
- Oboseală generală
- Dureri musculare
- Congestie nazală
- Scurgeri nazale
- Cefalee
- Pierderea gustului sau a mirosului
- Scurtarea respirației
- Frisoane
- Confuzie
- Cianoza feței sau a buzelor (în forme severe de boală, expresie a oxigenării deficitare)
- Dificultăți de respirație (în formele severe de boală)
- Durere persistentă resimțită la nivelul toracelui anterior sau posterior (în formele severe de boală).
Asemenea celorlalte infecții respiratorii, COVID-19 debutează progresiv și prezintă forme ușoare. Conform unor studii statistice, aproximativ 80% din persoanele infectate cu noul coronavirus se recuperează fără tratament specific, una din fiecare șase persoane infectate dezvoltă forme mai severe, iar aproximativ 2 din persoanele infectate cu noul coronavirus decedează. Au fost înregistrate și persoane infectate cu noul coronavirus, dar asimptomatice.
Persoanele susceptibile în a dezvolta forme severe sunt reprezentate de vârstnici, bolnavii diabetici, bolnavii cu diferite afecțiuni cardiace și bolnavii cu hipertensiune arterială.
Perioada de incubație ale infecției cu noul coronavirus este în medie de cinci sau șase zile (cu variații între una și 14 zile).
Din cauza numeroaselor cazuri de infecții asimptomatice cu noul coronavirus, se recomandă respectarea recomandărilor oficiale ale autorităților cât privește măsurile d eigienă și perioada de izolare/carantină impuse, pentru a limita transmiterea intracomunitară a virusului.
Cum trebuie procedat în caz de apariție a simptomelor specifice COVID-19?
În caz de apariție a simptomelor specifice infecției cu noul coronavirus, se recomandă apelarea la 112 și comunicarea acestora recepționistului medical. De asemenea, se recomandă informarea ambulanței în cazul unui contact cu o persoană infectată, depistată pozitiv cu noul coronavirus sau în caz de călătorie în țări aflate sub cod roșu de carantină.
Până la sosirea ambulanței, se recomandă izolarea la domiciliu, într-o cameră separată față de restul familiei și evitarea contactului cu alte persoane.
Se recomandă evitarea prezentării la serviciul de ambulanță local sau la cabinetul medicului de familie, din cauza riscului crescut de a infecta personalul medical și alți bolnavi.
2. Symptoms of Coronavirus, link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Perioada „critica” covid ??
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Tuse cronica post COVID19
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus