Gene homoloage influențează longevitatea șoarecilor și ar putea oferi informații esențiale cu privire la îmbătrânirea la om

©

Autor:

Gene homoloage influențează longevitatea șoarecilor și ar putea oferi informații esențiale cu privire la îmbătrânirea la om
Cercetătorii de la Institutul Național de Îmbătrânire din SUA anunță descoperirea unor gene candidate care ar putea influența longevitatea. Studiile efectuate de către cercetători pe șoareci de laborator cu o diversitate genetică comparabilă cu cea a populațiilor umane au demonstrat capacitatea acestor gene de a influența durata de viață a rozătoarelor, diferit în funcție de genul animalului. Unul dintre grupurile de gene a crescut longevitatea ambelor sexe, notează autorii.
Comparativ cu studiile anterioare, actualul studiu utilizează șoareci extrem de diverși din punct de vedere genetic, scopul fiind acela de a imita diferențele genetice întâlnite la oameni. „Chiar și diferențe minore la nivel genetic pot duce la rezultate diferite ale sănătății, pe măsură ce un individ înaintează în vârstă. De exemplu, variațiile ușoare ale genei hemoglobinei pot face ca hemoglobina, o proteină găsită în globulele roșii ale sângelui, să fie mai puțin eficientă la legarea la oxigen și la transferul din plămâni către țesuturile corpului, cu repercusiuni importante asupra sănătății", menționează cercetătorul James Nelson de la Institutul Barshop.

În urma experimentelor, cercetătorii au identificat locații genetice care adăposteau gene homoloage și care influențau longevitatea diferit la femei, față de bărbați. „Bărbații și femeile trebuie studiați în mod unitar, pentru a înțelege îmbătrânirea la cele două sexe și pentru a putea dezvolta tratamente eficiente, individualizate. În caz contrar, dacă terapiile medicamentoase oferite femeilor vor fi aceleași ca cele oferite bărbaților, in condițiile în care îmbătrânirea femeilor este cauzată de gene diferite, eficacitatea terapiei ar fi semnificativ redusă", concluzionează autorul studiului, Randy Strong.

Potrivit autorilor, studiile viitoare își vor propune să confirme rezultatele actuale, obținute după experimente efectuate pe sute mii de rozătoare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-10-2022 | creare: 18-10-2022 | Vizite: 323
Bibliografie
Clusters of genes help mice live longer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221012194015.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  • Nașterea mai multor copii ar putea încetini îmbătrânirea la femei
  •