Diabetul de tip 1 poate fi detectat timpuriu prin schimbări epigenetice
Cercetătorii de la institutul de biotehnologie al Universității Turku din Finlanda au descoperit că, la copii, diabetul insulo-dependent produce schimbări epigenetice ale celulelor sistemului imunitar înainte de apariÈ›ia anticorpilor sanguini.
Necesitatea de descoperire a markerilor biologici ce pot duce la detectarea din timp a diabetului a preocupat cercetătorii timp îndelungat. Până acum, această afecÈ›iune era detectată prin prezenÈ›a unor anumiÈ›i anticorpi la nivel sanguin. Însă, odată cu cele două studii conduse de cercetătorii de la institutul finlandez, un nou biomarker ar putea facilita depistarea copiilor cu risc crescut de dezvoltare a acestui tip de diabet chiar înainte ca acesta să apară.
Laura Elo, directorul Centrului Medical de la universitatea finlandeză a declarat că observaÈ›iile echipei sale sunt importante, deoarece È›elul lor este de a preveni diabetul de tip 1 la copiii predispuÈ™i genetic la această afecÈ›iune. Acest obiectiv este motivat de faptul că frecvenÈ›a diabetului de tip 1 este pe primul loc în Finlanda la nivel global. Conform cercetătorilor, factorii determinanÈ›i ai acestei situaÈ›ii sunt toxinele din mediul extern, scăderea biodiversității È™i un nivel crescut de igienă personală a populaÈ›iei finlandeze.
Rezultatele celor două studii sunt bazate pe numeroase cercetări È™i colaborări interdisciplinare, la care au participat doctori endocrinologi È™i cercetători în domeniul medicinei moleculare È™i imunologiei. AceÈ™tia au analizat genomurile unor pacienÈ›i proprii în căutarea de secvenÈ›e comune ce ar putea fi biomarkeri ai diabetului insulo-dependent.
Studiile au fost realizate în colaborare strânsă cu profesorul Mikael Knip de la Universitatea din Helsinki, membru al unui proiect finlandez pentru anticiparea È™i prevenirea diabetului de tip 1.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Primul embrion modificat genetic ÅŸi problemele etice asociate
- Inhibarea anumitor gene implicate în producerea proteinelor poate prelungi durata de viață
- Variațiile genetice depistate în perioada neonatală dezvăluie originea afecțiunilor imune apărute ulterior
- Terapia genetică avansată poate preveni pierderea severă a masei musculare la persoanele vârstnice
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni