Asocierea dintre ritmul de mers și lungimea telomerilor leucocitari: mersul într-un ritm alert contribuie la menținerea lungimii telomerilor
Autor: Domșa Dariana
Ritmul în care un individ merge, despre care se știe că influențează speranța de viață, ar putea determina, de asemenea, riscul potențial de scurtare a lungimii telomerilor leucocitari, indică un studiu recent.
Telomerii leucocitari sunt structuri prezente în partea terminală a cromozomilor, cu rol în menținerea stabilității genomice și în prevenirea fuziunii cromozomilor. Scurtarea telomerilor, apărută odată cu înaintarea în vârstă, pe fondul unui nivel mai mare de stres oxidativ și a inflamației, este asociată cu o serie de boli grave, cum ar fi cancerul și boala coronariană.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat datele din UK Biobank, o bază de date care conține informații biomedicale de la sute de mii de persoane din Marea Britanie. Pentru analiza ritmului de mers și a lungimii telomerilor, cercetătorii au utilizat o serie de instrumente genetice utilizate și anterior cu aceleași scopuri, care permit ulterior randomizarea mendeliană (MR) bidirecțională.
Pe baza datelor colectate de la accelerometrele purtate de către participanții, cercetătorii au descoperit că indivizii care au efectuat activități de intensitate mai mare (mers într-un ritm mai alert) au arătat o relație robustă cu lungimea telomerilor leucocitari. Analizele MR au identificat o relație de cauzalitate între ritmul de mers și lungimea telomerilor, relație care nu s-a aplicat în ambele sensuri.
Studii ulterioare vor putea analiza beneficiile complete potențiale ale mersului într-un ritm accelerat pentru sănătatea unui individ. Astfel de studii sunt necesare pentru a investiga dacă intervențiile ce se concentrează pe îmbunătățirea ritmului de mers sau pe efectuarea de activități fizice intense ar duce la reducerea eroziunii telomerilor.
sursa: News Medical
foto: Bignai/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pentru adulții sănătoși, administrarea zilnică de multivitamine nu scade riscul de deces
- Un om de știință aflat în misiune personală de a îmbunătăți siguranța apei la nivel global face o descoperire revoluționară
- O simplă discuție cu medicul reduce riscul de deces la un an de la o operație majoră al pacienților cu sindrom de fragilitate
- Femeile care nu au sprijin acasă sunt mai puțin creative la locul de muncă
- Nu ma pot deplasa bine
- Copil de 15 luni nu merge si pare foarte instabila
- Evoluarea mersului dupa o fractura
- Mers stramb
- Bebe de 1 an si 4 luni care nu merge singur
- Reeducarea mersului