Care este necesarul zilnic de vitamina D și care sunt efectele excesului de vitamina D?

©

Autor:

Care este necesarul zilnic de vitamina D și care sunt efectele excesului de vitamina D?
Vitamina D, obținută cel mai ușor prin expunerea la soare, este una dintre grupele de vitamine esențiale organismului uman, cu un rol crucial în absorbția calciului.
Carența de vitamina D, devenită o problemă tot mai frecventă, poate afecta sănătatea osoasă și musculară a individului. Cauza principală a deficitului de vitamina D o reprezintă accesul scăzut la razele soarelui. Această situație este frecventă preponderent în regiunile nordice, în lunile lungi de iarnă, atunci când expunerea la soare este mult diminuată. Pentru a combate lipsa de vitamina D, poate fi necesară administrarea de suplimente. Din cauza auto-diagnosticării și a lipsei de informații referitoare la dozele necesare de vitamina D, oamenii ajung să își administreze o doză prea mare de vitamina D.

Conform unui studiu recent, administrarea unor doze prea mari de vitamina D nu oferă niciun beneficiu pentru organism. Mai mult decât atât, au fost remarcate efecte negative, dozele mari de vitamina D determinând scăderea densității osoase la nivelul încheieturilor. Din dorința de a trata sau de a preveni anumite afecțiuni asociate deficitului de vitamina D, unele persoane tind să depășească doza zilnică recomandată chiar și de douăzeci de ori. Specialiștii de la Cumming School of Medicine, împreună cu oamenii de știință de la Health Canada, au încercat să stabilească care este doza optimă de vitamina D. Pentru a putea face acest lucru, în anul 2016 a fost demarat un amplu studiu, ale căror rezultate au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, trei ani mai târziu.

Studiul a urmărit un număr de 300 de voluntari cu vârste cuprinse între 55 și 70 de ani, împărțiți în trei grupe distincte, în funcție de doza de vitamina D pe care aceștia au primit-o. O treime dintre participanți, care făceau parte din prima grupă a studiului clinic, au primit zilnic o cantitate de 400 UI de vitamina D. O altă treime au primit 4.000 UI de vitamina D, în timp ce ultima treime au primit 10.000 UI. Folosind scanarea tomografică computerizată de înaltă rezoluție, specialiștii au măsurat densitatea și rezistența osoasă la încheietura mâinii și gleznei a fiecărui participant la studiu, de patru ori în trei ani, atât cât a durat întreaga cercetare. Totodată, au fost colectate probe de sânge și urină de opt ori în tot acest interval. Concluzia finală a studiului a fost aceea că suplimentarea cu vitamina D în doze mai mari decât cele recomandate nu a fost asociată cu o creștere a densității sau a forței osoase. În schimb, persoanele din grupul al treilea de studiu, cu un consum zilnic de 10. 000 UI de vitamina D, au avut scăderi importante de densitate osoasă la nivelul încheieturilor.

Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 600 UI, pentru adulții sănătoși cu vârsta de până la 70 de ani, sau de 800 UI, pentru adulții sănătoși trecuți de vârsta de 70 ani. Osteoporosis Canada sugerează adulților cu risc de osteoporoză să obțină zilnic între 400-2.000 UI de vitamina D.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-09-2019 | creare: 13-09-2019 | Vizite: 963
Bibliografie
Vitamin D: How much is too much of a good thing? link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190903134738.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum