Fructoza ar putea fi produsă la nivelul creierului (studiu)
©
Autor: Mancaș Mălina
Fructoza este un zaharid asociat cu obezitatea și diabetul, fiind convertită din glucoză la nivelul creierului, conform unui studiu recent din cadrul Universității Yale.
Rezultatele cercetării ridică semne de întrebare privind efectele fructozei asupra creierului și comportamentului alimentar.
Fructoza este un zaharid simplu din fructe, legume, zahărul rafinat și multe produse alimentare procesate. Consumul excesiv de fructoză contribuie la creșterea glicemiei și la boli cronice ca obezitatea. Cercetătorii de la Universitatea Yale au demonstrat anterior că fructoza și glucoza au efecte diferite asupra activității cerebrale, dar nu se știa încă dacă fructoza este produsă în creierul uman sau provine doar din alimentație.
La studiu au participat 8 indivizi sănătoși cu greutate normală, cărora le-au fost administrate intravenos soluții de glucoză timp de 4 ore. A fost măsurată concentrația zahărului din creier cu ajutorul spectroscopiei de rezonanță magnetică nucleară, o tehnică neuroimagistică neinvazivă, dar a fost măsurată și concentrația zahărului din sânge.
Cercetătorii au observat valori semnificative de fructoză la nivel cerebral ca răspuns la perfuziile de glucoză, dar modificări minime în nivelul fructozei din sânge. Au declarat să nivelul ridicat de fructoză din creier este cauzat de calea poliol ce transformă glucoza în fructoză.
Studiul este o completare a cercetărilor care arată aceste efecte la animale și conferă o altă dimensiune înțelegerii efectelor fructozei asupra creierului uman.
Rezultatele cercetării au fost publicate în JCI Insight.
Sursa: Medical Xpress
Rezultatele cercetării ridică semne de întrebare privind efectele fructozei asupra creierului și comportamentului alimentar.
Fructoza este un zaharid simplu din fructe, legume, zahărul rafinat și multe produse alimentare procesate. Consumul excesiv de fructoză contribuie la creșterea glicemiei și la boli cronice ca obezitatea. Cercetătorii de la Universitatea Yale au demonstrat anterior că fructoza și glucoza au efecte diferite asupra activității cerebrale, dar nu se știa încă dacă fructoza este produsă în creierul uman sau provine doar din alimentație.
La studiu au participat 8 indivizi sănătoși cu greutate normală, cărora le-au fost administrate intravenos soluții de glucoză timp de 4 ore. A fost măsurată concentrația zahărului din creier cu ajutorul spectroscopiei de rezonanță magnetică nucleară, o tehnică neuroimagistică neinvazivă, dar a fost măsurată și concentrația zahărului din sânge.
Cercetătorii au observat valori semnificative de fructoză la nivel cerebral ca răspuns la perfuziile de glucoză, dar modificări minime în nivelul fructozei din sânge. Au declarat să nivelul ridicat de fructoză din creier este cauzat de calea poliol ce transformă glucoza în fructoză.
Studiul este o completare a cercetărilor care arată aceste efecte la animale și conferă o altă dimensiune înțelegerii efectelor fructozei asupra creierului uman.
Rezultatele cercetării au fost publicate în JCI Insight.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 23-02-2019 | creare: 27-02-2017 | Vizite: 1211
Bibliografie
Fructose is generated in the human brain, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-fructose-human-brain.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Apa ajută creierul
- INTELIGENTA - mai are remediu ?
- Ce exercitii as avea nevoie pt hemipareza?
- Probleme cu creierul...
- Meningita acuta virala
- Oboseala creierului si a corpului
- Creierul se vindeca printr-o nutriție corecta
- Oare este diabet?