Tulburări delirante-gelozie
Soțul meu(52 de ani), de 5 luni de zile, mă acuză că am avut o aventură, nu știe când, nu are dovezi, dar i-au spus colegii. Făcând investigații, am descoperit că tocmai el a povestit tuturor, așa zisul meu adulter. Iar dacă i-am spus asta, mă privește, rânjind și-mi spune că nu mai vor să recunoască. Să vă povestesc ce coșmar trăiești fiind calomniat de omul lângă care ai trăit 25 de ani? ! Să-l auzi cum te discreditează în fața copilului, sau cum îți anunță părinții aflați, la o vârsta apreciabilă, că tu ești o nenorocită care l-ai înșelat? Că-și sună inclusiv colegii de facultate să le povestească ce a făcut nevasta-sa?! Că mi-a cerut mie și fetei(22 de ani, care nu-l susține în delirul lui) să ne găsim apartament și să plecăm.
L-am dus la psihiatru și pe rețetă am citit la diagnostit TDP și F22. M-am interesat și am aflat că este vorba despre tulburări delirante. Ca tratament i s-a dat lorazepam și un antipsihotic, rispen. Deși am încercat să comunic cu medicul, a fost destul de reținut. Mi-a cerut insistent, să-l ducem la spital, dar nu l-a internat( e drept, trebuia să semneze bolnavul acceptul de internare). În schimb aceleași medicamente, același diagnostic. După 3 săptămâni de tratament, nu văd vreo îmbunătățire, doar doarme noaptea. Mănâncă compulsiv de peste 15 ani, are 130 kg.
De trei zile, am observat că ne cere să rămânem, aflând că ne-am găsit apartament, îl renovăm și vom pleca. Ba chiar afirmă că a fost bolnav și de aceea a vorbit așa. Bănuiesc că soacra mea îl învață să se justifice și să ne convingă să rămânem, îngrijorată fiind de perspectiva ca fiul dumneaei să rămână singur sau în grija dânsei.
Rugămintea mea: acest tip de tulburare este vindecabilă? Tratamentul este ok? Mulțumesc
L-am dus la psihiatru și pe rețetă am citit la diagnostit TDP și F22. M-am interesat și am aflat că este vorba despre tulburări delirante. Ca tratament i s-a dat lorazepam și un antipsihotic, rispen. Deși am încercat să comunic cu medicul, a fost destul de reținut. Mi-a cerut insistent, să-l ducem la spital, dar nu l-a internat( e drept, trebuia să semneze bolnavul acceptul de internare). În schimb aceleași medicamente, același diagnostic. După 3 săptămâni de tratament, nu văd vreo îmbunătățire, doar doarme noaptea. Mănâncă compulsiv de peste 15 ani, are 130 kg.
De trei zile, am observat că ne cere să rămânem, aflând că ne-am găsit apartament, îl renovăm și vom pleca. Ba chiar afirmă că a fost bolnav și de aceea a vorbit așa. Bănuiesc că soacra mea îl învață să se justifice și să ne convingă să rămânem, îngrijorată fiind de perspectiva ca fiul dumneaei să rămână singur sau în grija dânsei.
Rugămintea mea: acest tip de tulburare este vindecabilă? Tratamentul este ok? Mulțumesc
5 comentarii
Tratamentul dat de psihiatru are rolul de a reduce impactul, pe care ideile delirante îl au asupra vieții pacientului și a familiei acestuia, poate determina dispariția convingerilor fără temei, pe care le are. Faptul că dorește să nu mai plecați din casă, poate fi și un rezultat al tratamentului care a dus la diminuarea ideilor delirante.
Rezultate mai rapide se obțin combinând medicația cu psihoterapia cognitiv-comportamentală, cu condiția ca soțul dvs. să accepte să lucreze cu un psiholog.
Rezultate mai rapide se obțin combinând medicația cu psihoterapia cognitiv-comportamentală, cu condiția ca soțul dvs. să accepte să lucreze cu un psiholog.
Buna ziua
Se poate vindeca dacă face tratament și cand ideile dispar da faca și psihoterapie.Ce doza de rispen si anxiar ia?
Se poate vindeca dacă face tratament și cand ideile dispar da faca și psihoterapie.Ce doza de rispen si anxiar ia?
Tratamentul cu Rispen il va face sa ii dispara ideile delirante. Mai aveti o saptamana-doua rabdare cu el. Tratamentul este de durata lunga si va preveni reaparatia episodului psihotic.
Barbatii merg foarte bine pe Rispen. Faptul ca ii pare rau si va cere sa nu mai plecati e semnal ca tratamentul isi face efectul.
Barbatii merg foarte bine pe Rispen. Faptul ca ii pare rau si va cere sa nu mai plecati e semnal ca tratamentul isi face efectul.
Iti sugerez Mirela ca odata ce situatia se stabilizeaza sa mergeti impreuna si la cateva sesiuni de terapie de cuplu.
Chiar daca tulburarea deliranta e principalul obstacol in relatia voastra ea e alimentata si de anumiti factori stimulatori despre care e util sa vorbiti deschis.
Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Chiar daca tulburarea deliranta e principalul obstacol in relatia voastra ea e alimentata si de anumiti factori stimulatori despre care e util sa vorbiti deschis.
Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
S ar putea sa aiba nevoie de rispolept injectie(rispen dar in doze mai mari)
Si trebuie sa slabeasca. Sa consulte un diabetolog, acesta se ocupa de bolile metabolice
Si trebuie sa slabeasca. Sa consulte un diabetolog, acesta se ocupa de bolile metabolice
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 31schizofrenie, delir mistic, halucinatii auditive si vizuale
- 12cred ca si parintii mei au probleme pshihice grele,
- 3delir senzitiv de relatie
- 8Episod psihotic
- 31Posedare demonica sau spuneti voi ce este? (II)
- 7Mama mea sufera de tulburare deliranta
- 5idei delirante?
- 9trauma si ideile delirante
- 2Nelamurire idei delirante
- 39Tulburare deliranta Schizofrenie
- 4Episod psihotic sau tulburare deliranta
- 2Delir mixt
- 0Idee deliranta
- 21Probleme psihice
- 2Am nevoie de ajutor, pun două întrebări în acest subiect
Mai multe informații despre: Tulburarea deliranta
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: