tratament cancer colon...tratament, posibilitati, opinii

227 comentarii 1 2 ..... 567 8 Înainte ›
0
28-03-2013, ora 21:17
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in functie de spital, de obicei intre una si 3 saptamani. tratamentul cu citostatice se poate incepe intre de la 6 la 8 saptamani, dar in cazul de fata e inca greu de spus daca e indicat sau nu. trebuie sa avem rezultatul histopatologic.
0
29-03-2013, ora 07:46
edith
Nu este medic/terapeut
edith
Multumesc pentru raspuns. Tata a fost operat la Cluj la Clinica de chirurgie III.
O zi buna.
0
31-03-2013, ora 20:22
edith
Nu este medic/terapeut
edith
Buna seara, revin cu cateva probleme ce au aparut in urma operatiei de neoplasm de colon a tatalui meu. In primul rand vreau sa intreb daca este normal sa aiba dureri insuportabile in abdomenul inferior la aproape doua saptamani de la operatie. Lunea trecuta cand a fost externat (nu are firele scoase) era constipat. De joi are diaree desi este pe regim strict adica orez cu morcovi si piept de pui fiert, ceai de menta, branza de vaci slaba si ia imodium si metronidazol. Sunt normale aceste manifestari adica diaree si dureri cumplite? De ieri l-am internat din nou pentru ca nu mai putea de durere, am inteles ca la proba de scaun nu au aparut probleme.
0
01-04-2013, ora 21:24
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu prea e normal. trebuie sa-l revada chirurgul.
0
02-04-2013, ora 21:57
con2002
Nu este medic/terapeut
con2002
buna seara, ieri tatal meu in varsta de 78 de ani a fost operat la colon.partea proasta pentru el a fost ca a avut un sincron, o tumoare in cecum si o alta in sigmoid la 60 de cm de anus.s-a facut o rezectie totala de colon, a mai ramas doar o bucata de 20cm de care a fost legat intestinul subtire.partea buna a fost ca nu au fost afectate celelalte organe.desi domnul doctor care a facut operatia imi spune ca tata va fii cat de cat in regula, cu scaune mai multe si mai moi decat in mod normal, care odata cu trecerea timpului se vor rari, as dori sa aud si o alta parere.multumesc mult.
0
02-04-2013, ora 22:25
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce boli mai are si care e starea lui generala ? ar fi in stare sa suporte chimioterapia, daca s-ar indica ?

apoi, cel mai important: are metastaze? are un CT de torace si abdomen si pelvis ? ce zice buletinul histopatologic de la operatie ?
0
03-04-2013, ora 12:06
con2002
Nu este medic/terapeut
con2002
Nu sufera de alta boala.starea generala destul de buna dupa operatie.este un om care rar se plange de vreo durere si cred ca ar putea suporta chimioterapia.conform CT nu sunt metastaze lucru confirmat si de domnul doctor care a efectuat operatia.
0
03-04-2013, ora 20:11
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
repet: ce zice buletinul histopatologic de la operatie ?
0
04-04-2013, ora 15:14
con2002
Nu este medic/terapeut
con2002
Doar luni a fost operat.am inteles ca acel buletin histopatologic o sa apara peste 2 saptamani.cel putin asa mi s-a spus.
0
04-04-2013, ora 19:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in functie de examenul histopatologic, variantele sunt 2: va avea nevoie de chimioterapie SAU nu va avea nevoie de chimioterapie; in contextul descris, cea mai probabila este prima varianta, dar asteptam rezultatul pentru mai multe informatii. o programare la oncologie are ?
0
04-04-2013, ora 21:26
con2002
Nu este medic/terapeut
con2002
programare la oncolog nu are inca.eram insa curios cat de normala mai poate sa fie viata lui cu doar 20cm din intestinul gros.
0
04-04-2013, ora 22:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
poate fi absolut normala. indiferent de ce urmeaza, odata ce se recupereaza complet, studiile foarte recente au aratat ca daca face 150 de minute de jogging sau chiar plimbare pe saptamana, sansele de recidiva scad la aproape jumate.
0
11-04-2013, ora 22:42
MVera
Nu este medic/terapeut
MVera
Buna,
soacra mea, diagnosticata cu cancer de colon, a inceput tratamentul cu Xeloda si Oxaliplatin, insa nu suporta acest tratament. Dupa prima perfuzie a reusit sa ia 5 zile Xeloda dupa care a trebuit sa renunte deoarece a vomitat si a avut diaree excesiv si nu a mai putut inghiti nimic. dupa cateva zile in spital, cu perfuzii, si-a revenit.
Dupa a doua perfuzie cu Oxaliplatin + supraveghere medicala si alte perfuzii cu stiu-io-ce in primele 4 zile de administrare Xeloda, parea ca totul sa fie ok. Insa din a 9-a zi a inceput iar sa vomite si sa aiba diaree. A mai luat Xeloda inca 2 zile, apoi din nou a trebuit sa intrerupa din cauza ca nu mai putea inghiti. In gura si pe gat avea basici, rana pe gingii si buze. acum e de 4 zile in spital si inca tot mai vomita si are diaree. Xeloda nu a mai luat.
Ce ar trebui sa facem in continuare? Eu cred ca nu suporta acest tratament. Exista o alta schema de tratament? Poate sa faca doar perfuzii cu Oxaliplatin si sa nu mai ia Xeloda? dati-mi, va rog, un sfat! va multumesc!
0
11-04-2013, ora 23:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
desigur ca exista si alte regimuri, dar problema trebuie adresata oncologului care ii conduce tratamentul. este la curent cu aceste probleme si cu faptul ca nu s-a putut face tratamentul complet din cauza lor ?
0
19-04-2013, ora 10:07
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna,

Ma bucur sa vad ca un topic deschis -de mine- in urma cu 2 ani a generat atat de mult continut util. Nu am crezut niciodata ca vom primi ajutor - insa m-am inselat. Este un forum minunat.
Acum, doresc sa impart cu voi analizele tatalui si sa va cer sfaturi. Care este pasul urmator? Ce trebuie facut?

Multumesc mult,
Cristian

CT torace nativ si cu SDC
-
Fara adenopatii mediastinale, hilare sau axilare; Cativa limfonoduli lateroaortic si in loja Baretty - diametre si aspect nemodificat.
Moderata cardiomegalie.
Ateroame parietale calcificate la nivelul aortei si arterelor coronare.
Nu se vizualizeaza colectii fluide pleurale sau pericardice.
Fara mase tumorale pulmonare.
Fara procese de condensare alveolara.
Arbore traheobronsic permeabil.
Micronoduli pulmonari (maxim 4mm) descrisi la examinarea anterioara in 9.10.2012, vizualizati in segmentele lingular inferior, posterobazal LID si LIS si anterior LSD - aspect si diametre nemodificate.
Spondiloza toracala avansata.
Aspectul neomogen cu plaje de demineralizare vs osteoliza in regiunea anterioara a corpilor vertebrali T4-T7 se mentine, nemodificat fata de examinarea anterioara.

Concluzii: Fara determinari secundare pulmonare

CT abdomen si pelvis nativ si cu SDC
-
Status post neoplasm de colon transvers, operat, colo-colo anastomoza latero-laterala; ileonul terminal ascensionat, vizualizat lateral si anterior de ficat.
Hepatomegalie: LHS = 98mm, LC = 46mm, LHD = 217mm; Structura hepatica intens steatozica, difuz.
Fara prize patologice de contrast la nivelul parenchimului hepatic.
Litiaza biliara cu dimensiunea maxima de 3mm.
Rinichi drept si stang cu dimensiuni si index parenchimatos normale, fara staza, fara calculi, cu secretie normala.
Glanda suprarenala dreapta de aspect normal.
Glanda suprarenala stanga - minima hipertrofie a bratului extern - aspect nemodificat comparativ cu examinarea anterioara din 9.10.2012.
Pancreas, splina cu morfologie si densitate normale, fara prize patologice de contrast.
Prostata 48/37mm, cu prezenta de microcalcificari.
Vezica urinara si rect de aspect normal.
Fara ascita abdomino-pelvina.
Fara adenopatii abdomino-pelvine.
Hernie inginala dreapta cu continut gazos
Spondiloza lombara.

Concluzii: Fara determinari secundare abdominopelvine.
Hepatomegalie.
Steatoza hepatica difuza.
0
19-04-2013, ora 10:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
lucrurile arata absolut favorabil, dpdv oncologic. felicitari !
0
11-05-2013, ora 19:58
con2002
Nu este medic/terapeut
con2002
revin cu examenul microscopic din buletinul de examen histopatologic

doua formatiuni tumorale colonice cu aspect histopatologic de adenocarcinom colorectal tip conventional moderat diferentiat invaziv in subseroasa.
s-au examinat 17 limfoganglioni, acestia au aspect reactiv.
doi polipi pediculati colonici, dimensiuni maxime 1cm, respectiv 1, 5 cm cu aspect de polipi adenomatosi cu leziuni de displazie de grad scazut.
margini de rezectie fara elemente neoplazice.
pT3N0, G2, Cod 8140/3
0
12-05-2013, ora 10:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles, s-ar indica chimioterapie deci. ce recomandari ati primit ?
0
15-05-2013, ora 01:06
violeta5
Nu este medic/terapeut
violeta5
Am citit tot acest thread, si, domnule RaulDuke, as vrea sa va multumesc pentru timpul pe care il acordati celor care pun intrebari aici, dar si pentru competenta raspunsurilor.

Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la colon pe 1 mai 2013. Inca plang, cred ca nici macar nu am cunoscut personal pe cineva cu cancer, iar mama parea sanatoasa, chiar nu a avut nici un simptom. Cel putin nu vizibil. Are 64 de ani si la o analiza de sange de rutina i-a iesit o anemie feripriva. Locuim in Canada, doctorul nostru de familie este insa roman. El nu ne-a recomandat colonoscopia chiar ne-a amenintat ca nu ne mai urmareste daca avem asa atitudine -- pentru ca eu am insistat sa ne dea o trimitere pentru colonoscopie si gastroscopie dupa ce am citit ce poate insemna aceasta anemie mai ales la o femeie post-menopauza.

Am facut-o privat si s-a descoperit o tumoare in colon - proximal transversal scrie in raport (facut de un gastroenterolog), si vreo 3 polipi care au fost indepartati. Doctorul care a facut colonoscopia mi-a spus ca nu are nevoie de biopsie sa imi spuna ca este cancer. A doua zi am si facut CT scan, tot privat, si am inteles doar atat, ca nu sunt metastaze, dar multe lucruri nu le-am inteles din acest raport. Pe 8 mai am vazut un chirurg colorectal care a fost extrem de evaziv, nici macar nu a rostit cuvantul cancer ("we hava a colon situation"), ne-a spus doar ca va fi programata la operatie in urmatoarele 4 pana la 6 saptamani (suntem pe waiting list), si ca ne va spune mai multe dupa biopsia ce va avea loc cu ocazia operatiei. Se pare insa ca are o reputatie excelenta ca si chirurg colorectal, asa ca inteleg oarecum concentrarea lui pe a fi cat mai eficient, dat fiind numarul mare de pacienti.

Am cateva intrebari:

1. chirurgul a spus ca operatia va fi facuta laparoscopic. Inseamna asta ceva pe de o parte din punctul de vedere al eficientei/succesului operatiei, si pe de alta parte din punctul de vedere al unei indicatii despre cat e de avansat cancerul (adica inseamna asta ca nu e asa avansat)?

2. ar trebui sa ma ingrijoreze aceasta asteptare de 4 saptamani? Nu ar trebui facuta urgent operatia?Mama era in vizita aici la noi si ne-am gandit si la varianta sa mearga in Romania dar am hotarat sa stea aici pentru ca toti patru copiii ei sunt aici si are si asigurare medicala. Surprinzator, desi ii era tot timpul dor de casa, acum ea isi doreste din tot sufletul sa fie alaturi de noi, no matter what.

3. (poate mai putin important) Din departamentul de anestezie au inscris-o intr-un program nutritional care consta in sfaturi de nutritie si suplimente de proteine -- asta, spun ei, ca sa o puna in maxima forma pentru operatie. Mama deja manca foarte sanatos, o dieta bazata pe legume, fructe, peste si pui, carbohidrati complecsi, nimic procesat, good fats etc. pentru ca avea grija de colesterol si tensiune, deci nu ne-au spus prea multe despre nutritie -- ceva ce sa nu stim. Dumneavoastra ce parere aveti insa de aceste suplimente cu proteine? Eu cred in evidence based medicine si vom merge cu chemotherapy si tot ce va recomanda oncologul, insa nu il vedem decat dupa operatie la 4 saptamani. Credeti ca aceasta dieta cu suplimente de proteine ii poate face rau insa? Inteleg ca aceasta echipa de la Anestezie vor sa o puna in forma pentru operatie si au ei ceva studii care arata ca se mareste glutathione level si deci fitnessul pentru operatie dar nu dauneaza dpdv al avansarii cancerului?


3. Pun mai jos, in engleza continutul raportului CT, poate imi spuneti dvs mai exact ce inseamna (sper ca este ok in engleza).

CT THORAX-ABDOMEN-PELVIS C+

CLINICAL INFORMATION:
Proximal transverse colon cancer. Rule out metastasis.

TECHNIQUE:
Examination was performed following IV contrast.
FINDINGS:

CT CHEST:

At the upper limits of the scan, in the left supraclavicular region is a partially visualized, ovoid non-enhancing density measuring 12 mm in short axis by 16 mm in long axis. No suspicious axillary, hilar or mediastinal adenopathy is seen. Lung parenchyma and pleural spaces are clear. Osseous structures appear unremarkable.

IMPRESSION:

Although not completely visualized, a nodular density in the left supraclavicular region just above the left clavicular mid-shaft likely represents a lymph node measuring 12 mm in short axis by 16 mm in long axis. If so, this should be palpable on physical examination.*

*Aici adaug ca dr. chirurg a palpat aceasta regiune -- destul de pe fuga (nu spun ca nu a facut-o bine, doar ca dadea impresia ca nu e ceva important) -- si nu a gasit acest nod.

CT ABDOMEN/PELVIS:
Innumerable prominent cystic structures are noted throughout the liver, ranging in size from greater than 7 cm down to about 1 cm. None of these demonstrates any mural thickening or associated enhancement. No solid or enhancing hepatic lesion is identified and there is no biliary dilation.
Kidneys, pancreas, spleen, adrenal glands are normal in form and enhancement pattern. The common bile duct is prominent at 9 mm although no obvious stone or obstructing lesion is seen. Gallbladder appears unremarkable.
The transverse colonic lesion is not visualized on CT, although with the a priori knowledge of its location, there is some mural thickening noted in the proximal transverse colon. More significantly, however, there are several prominent lymph nodes adjacent to the colon at this level, demonstrating thickened cortical mantles. About half a dozen such nodes are present, ranging from 5 mm in spherical diameter to just over 1 cm in length by 8 mm in thickness. There is also minimal stranding in the pericolic fat at this level, predominantly medial and posterior to the level of the lesion.
Remainder of the tubular gut appears unremarkable. No significant abnormality of the urinary bladder

Va multumesc!
0
16-05-2013, ora 20:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
CT-ul arata o boala nu foarte extinsa, intr-adevar, fara a putea identifica o tumora clara, dar cu ceva modificari prin gasimea din jurul unei zone suspecte + niste ganglioni care par afectati. intr-adevar nu se vad metastaze, lucru bun, deci boala operabila din prima, chiar sub rezerva "ganglionului" din torace, de langa clavicula. pana la proba contrarie, va ramane un ganglion si nimic mai mult.

la intrebari:
1. studii mai recente au aratat ca un cancer de colon poate fi operat in aceleasi conditii de siguranta si eficienta atat laparoscopic cat si clasic. evident, avantajul este pe varianta laparoscopica, mai putin traumatica. daca intraoperator se constata ca nu se poate altfel, evident se poate converti operatia tot atunci, din laparoscopica in clasica.

2. nu ar trebui sa te agraveze perioada de 4 saptamani; un cancer de colon nu progreseaza atat de repede, este absolut improbabil ca daca acum este vindecabil si operabil, in 4 saptamani sa nu mai fie asa. e drept ca in romania probabil v-ati fi operat mult mai repede decat atat, dar raman celelalte diferente binecunoscute.

3. ma incanta ideea cu programul nutritional, de multe ori la pacientii cu cancer denutritia fiind o problema; evident ca oamenii stiu ce fac si daca au considerat necesar, programul acesta nu va face decat sa o ajute. nu exista dovezi ca suplimentele proteice "agraveaza evolutia bolii", dimpotriva chiar.

ca alte note, vreau sa mai zic ca mi se pare cel putin dubios ca nu s-a procedat la o BIOPSIE in momentul in care s-a facut colonoscopia. ca medicul a vazut clar ceea ce pare un cancer, nu neg, e posibil, dar treaba cu "nu are nevoie de biopsie sa spuna ca e tumora" mi se pare stupida. posibil ca mai e ceva la mijloc, poate ca sangera si nu a vrut sa riste, etc. in mod standard insa, atunci cand se poate face o biopsie, ea se face. altfel, este doar de bun simt ca niciun medic nu va face imprudenta sa pronunte cuvantul "CANCER" fara o biopsie care sa ateste acest lucru. asta e universal valabil in orice sistem medical. este cel mai responsabil mod de a proceda. totusi, neexistand biopsia, nu inteleg pentru ce va dati acordul operatiei atunci. va semna un consimtamant pe care scrie "sunt de acord sa fiu operata pentru scoaterea tumorii care poate sa fie cancer" ? sau cum ? treaba cu medicul de familie, nu vreau sa o comentez, cu siguranta sunt detalii ale cazului care imi scapa. cert este ca intr-adevar nimanui nu-i place sa i se incalce independenta profesionala. fie. totusi, de curiozitate, cat costa un CT ca acesta in canada ? sper sa vi-l deconteze !
0
18-05-2013, ora 21:56
violeta5
Nu este medic/terapeut
violeta5
Va multumesc din suflet -- un raspuns atat de comprehensiv si competent!

Da, nu am fost destul de clara, aveti dreptate: gastroenterologul mi-a spus imediat ca este cancer, inca mama nu isi revenise de sub anestezie. In acest context mi-a spus dansul ca nu are nevoie de biopsie ca sa-mi spuna ca este cancer. A facut insa biopsia al carei rezultat a fost gata la doua saptamani dupa colonoscopie, pe 15 mai. Rezultatul esential a fost: adenocarcinoma, low grade. Eu nu l-am vazut (raportul), a fost trimis de la clinica privata la spital, am sunat la spital la biroul chirurgului sa intreb daca este ceva esential in raportul biopsiei despre care ar trebui sa stiu, si mi s-a spus ca nu (in afara de "adenocarcioma low grade"). S-au luat samples si din stomac atunci pentru ca am facut si gastroscopie, totul a fost ok aici.

Colonoscopia a costat 400, gastroscopia tot 400, iar CT scanul 625 (dolari canadieni). Nici vorba sa ne primim banii inapoi.

Povestea cu medicul de familie e mai lunga, intr-adevar, si sunt de acord cu ce spuneti dvs despre independenta profesionala. V-o spun insa asa ca pe un side note, eu zic ca totusi exista good doctors and bad doctors. Mama a fost la ea o singura data, ne-am bucurat si asa ca am gasit un doctor de familie cu care sa stabilim o relatie pentru mama si tata. Vizita a fost pentru control anual si atunci ne-a dat trimitere pentru analize de sange. Ne-a sunat cand a primit rezultatele cu anemia si ne-a programat peste o saptamana. Intre timp o prietena foarte apropiata din Romania, medic de familie, careia ii scrisesem e-mail despre aceasta anemie, ne-a sunat imediat ce a primit e-mailul si ne-a spus musai sa facem colonoscopie. Ea a fost totdeauana "spot-on", cum se zice, cu toate diagnosticurile, chiar si prin telefon, are o experienta enorma, multi pacienti, este inquisitive, citeste mult, si are fler. Este o gema de doctor de familie, isi indeplineste exact rolul pe care il vad eu pentru un medic de familie, sa diagnosticheze si sa te trimita la "the right specialists". De fapt din momentul in care s-a diagnosticat cancerul a avut iarasi atitudinea corecta, zic eu: ne-a sfatuit sa urmam -- informat -- sfaturile specialistilor. Ne mai ajuta prin telefon cu sprijin moral. Deci prietena mea ne-a pushed sa cerem colonoscopie -- dar binenteles cand am vazut doctorita de aici eu nu am spus asta (ca mi-a recomandat un alt doctor colonoscopia), ci, ca sa obtin trimterea am "plusat" ca avem un istoric de familie de cancer la stomac si colon. Ce sa fac altceva ca nu vroia sa ne dea trimitere (necesara chiar si la privat)? Dar n-am spus un cuvant despre alt doctor. Ne-a recomandat doar iron supplements si peste vreo doua saptamani barium enema. WTF? De ce sa faci barium enema cand poti sa fii mult mai precis mult mai repede cu endoscopie? Am facut-o a doua zi la privat. Deci asta e povestea. Am vazut-o din nou, dupa diagnostic, si am incercat sa pastrez o relatie buna cu ea, i-am multumit ca a descoperit anemia, "I sucked it up" cum se zice, pentru ca avem nevoie de medic de familie, si e close to impossible sa gasesti unul aici. M-a luat iarasi foarte tare cand am intrebat-o ce parere are despre laparoscopie sau despre programul nutritional, mi-a zis ce pui atatea intrebari, te pui tu cu specialistii, "stop reading the internet" si asa mai departe. Dar nu si-a spus parerea. Vorbea cu mine ca si cu un copil. Sunt tanara, dar sunt totusi destul de educata, plus e vorba de viata mamei mele, people do get desperate and scared. Eu nu "citesc internetul", stiu sa imi aleg sursele daca citesc ceva (de obicei articole in jurnale peer-reviewed), si chiar am incredere in specialisti. De exemplu, chirurgul care o va opera pe mama mi s-a parut extrem de competent ne-a tratat cu profesionalism si respect, desi ne-a acordat putin timp, pentru ca, of course, este foarte ocupat. De asemenea, imi dau seama ca sistemul din Romania are problemele lui, dar prietena mea de acolo si alte experiente cu doctori pe care le-am avut mi-au demonstrat ca exista doctori extrem de competenti in Romania, top-notch, nici cu o farama mai putin buni ca cei de aici, dimpotriva! Doctorita de aici romanca mi-a spus cu complet dispret ca "ti-o omoara astia in Romania". Nu sunt de acord, problema este mult mai nuantata, desi am decis sa stea aici pana la urma pentru ca sa fie alaturi de noi, copiii ei.

Tot ca si side note, pot sa spun ca am avut experiente bune cu sistemul medical de aici de cand am avut problema asta, desi eram pregatita for the worst. Mama a fost tratata cu multa demnitate si respect. Ieri, de exemplu, am fost chemati la centrul pre-operatoriu. I-au facut analize de sange, ECG, si ne-am intalnit cu o asistenta si un medic (rezident) care ne-au explicat procedura, ce avem de facut inainte si dupa operatie, in a lot of detail. Eu am tradus, mama nu vorbeste engleza sau franceza, dar nu am simtit nici un strop de discriminare sau condescendenta, dimpotriva. Am vazut ca au niste practici bine stabilite, standard, si in legatura cu managementul durerii, cu readucerea in forma dupa operatie, etc.

O intrebare: cum/cand se poate stii ce inseamna acel ganglion din torace? Dupa operatie?

Va multumesc din suflet!

Cu admiratie,
Violeta
0
19-05-2013, ora 23:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu, nu cred ca operatia va lamuri dilema nodulului din torace, pentru ca operatia va "scoate lucruri" din abdomen si nu de altundeva. cel mai probabil va trebui tinut sub observatie, atat clinica (palpari mai frecvente) cat si imagistica (deci un CT de repetat la un oarecare interval, dupa cum va stabili un medic).

eu cred ca daca asteptati pur si simplu, intr-adevar cel mai probabil nu va va da nimeni bani din senin. insa daca ai tu sau daca aveti o asigurare medicala, mi se pare neplauzibil ca problema decontarii investigatiilor care diagnosticheaza un cancer, diagnostic ce ii poate salva viata mamei tale, sa nu poata fi ridicata asiguratorului. fie asiguratorului tau fie, direct sau mai degraba indirect, asiguratorului de malpraxis a medicului care, prezentadu-i-se situatia, a amanat/refuzat colonoscopia. e drept ca, in definitiv, nu s-a produs niciun rau, lucrurile s-au facut (nu conteaza gratie cui) bine si corect pana la urma, deci deontologic nu cred ca este vreo problema aici, cel putin dupa normele bioetice din romania (care sunt totusi aliniate, macar in teorie, cu lumea civilizata). totusi faptul ca aveti asigurare si ca va platiti din buzunar investigatii esentiale... trebuie cel putin discutat cu cineva de pe acolo, mi-e greu sa spun daca asigurator sau avocat, etc...
0
22-05-2013, ora 19:46
violeta5
Nu este medic/terapeut
violeta5
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Am inceput ceva demersuri sa ne recuperam banii, dar nu prea avem sperante, pentru ca puteam sa facem CT scan-ul in doua saptamani la stat (in loc de a doua zi la privat), timp care este considerat rezonabil in sistem.
0
22-05-2013, ora 23:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles.
0
28-05-2013, ora 19:25
teodoraiustin
Nu este medic/terapeut
teodoraiustin
Buna ziua. Mi-am facut curaj pentru a intra pe acest forum si a impartasi oarecum situatia mea, implicit a familiei. Am un baietel de 9 ani, diagnosticat la Fundeni la varsta de 2 ani cu steatohepatita nonalcoolica pentru care a urmat tratament 5 ani cu Ursofalk si hepatoprotectoare. Anul trecut a facut numeroase scaune cu sange, motiv pentru care i s-a facut o colonoscopie si i-au descoperit o congestie a mucoasei cu desen vascular accentuat., diagnosticul fiind de colita ulceroasa.Urmeaza de atunci tratamet cu Salofalk si Debridat. Pe 5 mai am fost in Italia la spitalul Bambino Gesu unde la ecografie i-au gasit ( incerc sa traduc desi nu ma prea pricep)o ingrosare a peretelui sigmoidului cu stratificare conservata, o crestere a ecogenitatii mezenteriale in relatie cu edemi inflamatori, in fosa iliaca dreapta numerosi linfonoidi ovalari cu diametrul maxim de 15 mm de natura reactiva. Urmeaza sa ma intorc cand ma vor anunta ei pentru o colonoscopie si examen histologic ce nu i s-a facut aici in Romania. Toate acestea se intampla in contextul in care tatal meu face recent o colonoscopie unde este diagnosticat cu neoplasm sigmoidian si 2 polipi. In doua saptamani primim rezultatul biopsiei si urmeaza o interventie chirurgicala. Sunt disperata atat in ceea ce priveste situatia tatalui meu dar nu stiu ce sa fac si cu fiul meu. Sa merg aici in Romania sa fac din nou colonoscopia sau sa astept programarea din Italia? Ce alte investigatii ii mai pot face pentru a vedea daca este ereditar?
Va multumesc mult.
0
28-05-2013, ora 19:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce anume sa fie ereditar ? pana in momentul de fata nu este vorba de niciun cancer in cazul copilului, nu cred ca are rost sa te gandesti la asta. daca s-a facut biopsie, asteptam rezultatul si ne va lamuri, dar situatia pe care o descrii este improbabila, cel putin pentru moment, pentru un cancer de colon.
0
28-05-2013, ora 22:06
teodoraiustin
Nu este medic/terapeut
teodoraiustin
Tocmai asta era problema mea: baiatului inca nu i s-a facut biopsia, urmeaza dar nu stiu daca sa astept programarea celor din Italia care poate fi peste cateva luni sau sa merg din nou aici la Iasi ?M-a speriat diagnosticul tatalui meu si ma gandeam sa urgentez investigatiile pentru fiul meu.
0
28-05-2013, ora 22:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu cred ca e cazul, daca ai primit deja niste recomandari, de la medici.
0
09-09-2013, ora 01:32
dan-caty
Nu este medic/terapeut
dan-caty
Buna ziua!
Ma numesc Caty si as avea si eu o intrebare a carui raspuns sper sa-l gasec aici la dvs.Sotul meu a fost diagnosticat cu tumora maligna a rectului(drg cod 1)Aceasta fiind diagnosticul principal.Diacnosticul secundar
1.C78.7 Tumora maligna secundara a ficatului
2.C78.0. Tumora maligna secundara a pulmonului.
Market tumorali CEA-64, CA19.9-71
HP adenocarcinom G2 invadat cel putin in submucoasa.
CT torace a evidentiat leziune 7mm in periferia segmentului lateral al lobului pulmonar mediu, precum si imagini sugestive de determinari secundare hepatice.

La investigatii s-a descoperit ca are si diabet.I s-a prescris insulina.
A inceput cura de citostatice urmate de doua saptamani de tratament cu Xeloda.O saptamana pauza, urmata de doua saptamani citostatice si Xeloda.Toate acestea la indicatia medicului oncolog, urmand sa faca operatia de colon si ficat.
Intrebarea mea,.fara a jigni pe cineva, aceasta este cea mai buna solutie pentru sotul meu?
In speranta ca am fost inteleasa va multumesc mult. Precizez ca este stadiul 4.
0
09-09-2013, ora 01:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ar fi cu siguranta indicata o investigatie prin PET/CT inaintea unei eventuale operatii! nu cred ca se poate trece peste asta, daca se spera la vindecare.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
227 comentarii 1 2 ..... 567 8 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.