adenocarcinom de colon

31-10-2008
stefan_elena06
Nu este medic/terapeut
stefan_elena06
Buna.Ganduri bune si luminate.Tatal meu in varsta de 78 ani a fost operat in 17.09.2008, la sp.militar Buc., colectomie stg. intermediara cu anus iliac stg. splenectomie de necesitate.visceroliza. Rezultatul biopsiei.>adenocarcinom de colon moderat diferentiat cu zone de diferentiere mucinoasa invaziv in toata grosimea peretelui si in tesutul adipos adiacent.Margini de rezectie chirurgicala fara infiltratii neoplazice.Limfoganglini adiacenti peretelui tumoral fara metastaze.Medicul ne-a recomandat citostatice.Se poate doar cu tratament naturist ?
86 comentarii 12 3 Înainte ›
0
31-10-2008, ora 17:21
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna seara,
Nu se poate doar cu tratament naturist. Am trecut si eu prin asta cu tatal meu, atunci a fost prima data cand am inceput sa caut tratamente naturiste si nu stiam daca sa il las sa faca chimioterapie sau nu, avand in vedere reactiile adverse si complicatiile mentionate in prospecte. Acum consider ca as fi facut o mare greseala sa fi renuntat la tratamentul clasic pentru ca Doamne fereste, in caz de recidiva, nu mi-as fi iertat-o niciodata. Tata a suportat bine tratamentul, spre surprinderea mea, nemanifestand reactii adverse in afara de usoare greturi in primele zile si un episod de cateva zile de diaree. Va spun asta pentru ca e posibil ca tatal dvs. sa primeasca aceleasi citostatice - 5 fluorouracil si leucovorin sau capecitabina, tatal meu fiind operat tot de neoplasm de colon.
Chimioterapia are rolul de a distruge eventualele celule tumorale care ar fi putut ramane sau au fost mobilizate in timpul operatiei. Sigur ca pe langa celulele tumorale pot fi afectate si celulele normale, insa nu ne putem asuma riscul de a lasa acolo o sursa de recidiva.
Nimeni nu va opreste sa ii dati tratamente naturiste in timpul sau dupa chimioterapie, insa parerea mea este ca nu trebuie sarita aceasta faza de tratament.
Numai bine va doresc si multa sanatate!
0
31-10-2008, ora 17:55
stefan_elena06
Nu este medic/terapeut
stefan_elena06
Buna seara,
Va multumesc din suflet pt. raspuns.Cat timp a durat tratamentul cu citostatice?
0
01-11-2008, ora 06:36
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Tratamentul a durat 6 luni, au fost 6 sedinte cu cate 5 zile consecutive de perfuzii (fara internare, la inceput mergeam cu el, apoi s-a dus singur; perfuzia dura in jur de 45 minute) dupa care 3 saptamani pauza. Inainte de fiecare sedinta se recoltau analize pentru a vedea daca a aparut vreo modificare care sa contraindice tratamentul. Atat tata cat si un alt pacient care primea acelasi tratament nu au avut reactii adverse, sper ca si tatal dvs. va tolera la fel de bine aceste perfuzii.
Conteaza foarte mult vointa si increderea ca totul este bine, pe tata asta l-a mobilizat, el a fost mai optimist decat noi toti. Mai ales ca rezultatul biopsiei tatalui dvs. arata mult mai bine decat la noi, faptul ca nu a fost afectat nici un ganglion din vecinatate si rezectia chirurgicala a fost facuta foarte bine astfel incat putem spune ca nu a ramas nimic rau acolo este incurajator.
La fiecare 6 luni sa faceti un control ecografic abdominopelvin si markeri tumorali CEA (antigen carcinoembrionar) eventual si CA 19-9 si bineinteles analize uzuale, hemoleucograma, transaminaze etc. Colonoscopie - daca va recomanda medicul curant macar la un an de zile in primii 3 ani.
La noi au trecut 2 ani de la operatie si totul este in regula, va doresc si dvs. ca totul sa decurga foarte bine.
Numai bine!
0
02-11-2008, ora 17:00
stefan_elena06
Nu este medic/terapeut
stefan_elena06
Imi cer scuze ca am intrerupt oarecum discutia, dar va multumesc din suflet pt.informatii, conteaza f.mult pt.mine.Vroiam sa va mai intreb la cat timp dupa operatie ati inceput citostaticele? Tatal meu a iesit f.slabit din spital, cu 15 kg mai putin. Acum este la Hunedoara, iar eu la Bucuresti si nu mai vrea sa vina aici.Nu i-am spus ce are, decat ca ar trebui sa faca niste injectii care sa previna cancerul.Este si el o fire pozitiva, fiind f.credincios accepta cu usurinta ce i s-a intamplat, el nefiind niciodata bolnav.Totusi.
/cand vine discutia despre cancer nu vrea sa asculte nimic.Cu ajutorul bunului Dumnezeu sunt convinsa ca vom trece si noi cu bine peste aceasta incercare.Vroiam sa va mai intreb daca a tinut regim alimentar tatal d-voastra.
Se poate face tratamentul acasa? Avem o vecina care lucreaza la spital in HD, terapie intensiva si s-a oferit sa ne ajute.
Va multumesc inca o data pt.sfaturi si bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va aiba in grija pe d-vostra, pe tatal d-voastra si pe toti cei dragi.
Sanatate, lumina in sufet.
0
02-11-2008, ora 19:02
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Multumesc pentru urari, si eu va doresc numai bine.
Tata a inceput tratamentul cam la doua saptamani dupa operatie; si el a dat jos cam 10 kg (dar a avut de unde) ramanand la greutatea de 100 kg. De asemenea nu a stiut de ce a fost operat, insa a aflat inainte de a fi externat, cand a citit rezultatul biopsiei, moment in care a fost foarte deprimat. Tot chirurgul care l-a operat a reusit sa-l faca sa creada ca totul va fi bine, i-a explicat ca el a scos ce era rau de acolo, acum ramane sa faca tratament oncologic si tot inainte cu speranta si vointa.
Probabil ca gasiti oncologi si in Hunedoara care sa recomande tratamentul adecvat, iar daca vecina s-a oferit sa va ajute e foarte bine, cred ca poate face si acasa tratamentul, cu acordul oncologului...
Ca regim alimentar s-au exclus toate alimentele daunatoare pe care le consuma inainte: margarina, grasimi, dulciuri in cantitati mari, carne de porc, prajeli, conserve si tot ce contine conservant, a inceput sa consume fructe, legume... nu a renuntat total la carne asa cum spun unii ca trebuie sa renunti in astfel de afectiuni... A devenit mult mai activ dupa operatie, iesea zilnic la plimbare, cumparaturi etc.
Sper sa reusiti sa rezolvati intr-un fel sau altul aceasta problema fara sa-l speriati prea tare pe tatal dvs, mai ales ca rezultatul biopsiei este relativ acceptabil. Sigur ca evolutia bolii nu poate fi prevazuta, dar sunt sanse reale de a decurge totul foarte bine.
Multa sanatate si sa auzim de bine!
0
02-07-2009, ora 17:41
simoe67
Nu este medic/terapeut
simoe67
Buna seara,

Va rog din suflet sa-mi interpretati si mie rezultatele mamei mele, operata acum 2 luni la colon.
Adenocarcinom moderat diferentiat al colonului impietrat... la nivcelul musculaturii mucoasei si submucoasei 9tumora polipoida). Nu s-au gasit limfoganglioni.

Va multumesc din suflet,
0
08-10-2009, ora 23:18
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Din pacate este o tumora maligna; ceea ce ma nemultumeste este absenta limfoganglionilor la examenul anatomopatologic. Normal, actul chirurgical in astfel de cazuri include scoaterea ganglionilor loco-regionali, acestia fiind prima modalitate de diseminare a celulelor tumorale. Nu stiu in ce context s-a intervenit chirurgical, daca s-a considerat a fi un simplu polip colonic sau a fost vorba de o tumora suspectata a fi maligna...
Mama a facut tratament dupa operatie?
Scuzati-mi intarzierea cu care va raspund...
Multa sanatate!
0
13-10-2009, ora 17:11
valy_0765
Nu este medic/terapeut
valy_0765
buna ziua, tatal meu a fost diagnosticat cu adenocarcinom colonic moderat diferentiat (G2).
Descriere macroscopica:fragment de intestin(colon drept)cu lungime de 40 cm ce prezinta o formatiune
tumorala stenozanta, infiltrativa ce cuprinde 2cm de intestin.
descriere microscopica:formatiune tumorala alcatuita din proliferare de structuri glandulare maligne cu atipii nucleare severe.tumora infiltreaza in intregime peretele intestinal inclusiv seroasa si prezinta zone de invazie in tesutul adipos periintestinal.S-au examinat 2 limfoganglioni ce prezinta aspect reactiv.
Limite chirurgicale netumorale.
Apendice cu perete fibrozat si foliculi limfoizi reactivi.
Medicul care l-a operat(la data de 11mai 2009) nu i-a recomandat citostatice.
tatal meu se simte foarte bine dar as vrea sa stiu mai multe despre acest diagnostic si ce se poate face sa traiasca cat mai mult.Va multumesc anticipat.Mentionez ca are 68 de ani
0
27-10-2009, ora 16:47
silviasima
Nu este medic/terapeut
silviasima
Buna ziua Ma numesc Silvia Sima, Si am o intrebare: pe sora mea (40ani) o operato de cancer de colon pe data de 28 septembrie 2009 si rezultatul din fisa medicala este urmatorul: HISTOPATOLOGIC linfoganglioni pericolonici (colon tumora MR epiplon) 11 de aspect cu Reactiv margini de rezectie eneocolonica fara infiltrat tumorale, tesut adipos de etansare fara interesare tumorala, G2 adenocarcinom de colon cu Arii mucrosecretoase ulcerat cu arii intinse de necroză intreg interesind T3 Peretele si tesutul adipos ADIACENT PE Mic
Doctorul o trimiso sa faca chimioterapie Dar ea nu vrea Pentru ca ii este frica si spune ca merge la medic naturist, eu nu cred ca este bine sa mearga la naturist dar ea spune ca o sa incerce prima data cu un naturist si pe urma om vedea le poate face pe amindoua de odata ?? mie frica sa nu fie tirziu pentru chimio pe urma
As vrea sa stiu ce se poate intimpla daca nu face chimioterapie, care sint consecinţele, în ce faza este boala Diagnosticul este grav? spun asta ptr ca medicul care a operato la Floreasca in Bucuresti nu a explicat diadnosticul doar a spus ca sa mearga la Fundeni sa faca chimioterapie Cum este mai bine sa procedeze ?
va multumesc din suflet
0
28-10-2009, ora 16:51
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Pentru valy_0765: referitor la tratamentul citostatic ar fi trebuit sa va consultati cu un oncolog care este mai in masura sa va dea sfaturi pe tema asta. Probabil aici s-a tinut cont de faptul ca tumora a fost bine scoasa, de varsta tatalui dvs si eventual capacitatea organismului de a suporta agresivitatea tratamentului. In mod normal cred ca s-ar fi facut si tratament citostatic, macar pentru a distruge eventuale celule tumorale ramase in urma mobilizarii acestora in timpul operatiei. Oricum, nu e nimic, bine ca s-a scos ce era acolo si tatal se simte bine, puteti cauta tratamente naturiste care sa-i intareasca imunitatea, sa beneficieze de un regim sanatos de viata si alimentar (din pacate nu va pot recomanda un tratament anume pentru ca nu am date suficiente referitor la ce ar fi mai bun, poate gasiti o persoana cu experienta in domeniu). Eu sunt pentru gasirea unui tratament naturist si pentru efectuarea controalelor la 6 luni pentru inceput, care sa includa cel putin o ecografie abdomino-pelvina, markeri tumorali CEA si CA 19-9, cateva analize uzuale si un test pentru hemoragii oculte din scaun. Numai bine!
0
28-10-2009, ora 17:09
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Pentru silviasima: parerea mea este sa faca totusi sedintele de chimioterapie; bineinteles ca poate asocia si un tratament naturist si in timpul si dupa chimioterapie. Stiu ca tratamentul citostatic are atat de multe reactii adverse incat te intrebi daca e bine sa il faci sau nu... Ideea tratamentului in acest caz este cea pe care am explicat-o si mai sus, adica de a distruge eventuale celule tumorale ramase ce pot metastaza in alte organe. Pentru ca tumora a fost bine rezecata, iar ganglionii nu sunt afectati tumoral, sora dvs are sansa de a invinge aceasta boala nemiloasa. Sunt mari sanse ca tratamentul sa nu fie atat de agresiv, persoanele pe care le stiu ca au urmat tratament citostatic pentru neoplasm de colon, nu au avut mai deloc reactii adverse asa ca o puteti incuraja sa-l faca, pentru ca acum e momentul, dupa operatie. In rest sfaturile mele pentru sora dvs sunt cele date mai sus, eventual si cate o colonoscopie pe an, in primii 3 ani, apoi mai rar. Numai bine si multa sanatate! Mult curaj, e cel mai important lucru pentru sora dvs, trebuie sa lupte cu boala pentru ca e tanara si mai are multe de facut in viata asta!
0
29-10-2009, ora 18:22
stefan_elena06
Nu este medic/terapeut
stefan_elena06
Buna seara.Gaunduri bune si curate pt. toata lumea.Imi cer scuze ca nu am vazut mesajele.
Vreau in primul rand sa-i multumesc d-nei doctor pentru incurajari si sfaturi.Tatal meu a facut tratament cu Xeloda (4 serii a cate 6 pastile/zi doua sapt.) si se simte bine.Numai bine.
0
30-10-2009, ora 10:13
silviasima
Nu este medic/terapeut
silviasima
Va multumesc pentru sfatul dat, si voiam sa va mai intreb un lucru :acolo in rezultatul de la biopsie mentionat mai sus nu spunea daca este maligno sau beligno (nu stiu daca este corect scris )si as vrea sa stiu cum este si mai voiam sa stiu cit timp are la dispozitie pentru a face chimioterapia ? pentru ca incercam sa o convingem sa o faca si este foarte greu de convins avind in vedere ca ea nu stie adevarul ca ar avea cancer Este denumirea corecta cancer ?pentru ca doar cuvintul spus o sperie si mai tare
Va multumesc
0
30-10-2009, ora 18:17
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Adenocarcinomul de colon, din pacate, este o tumora maligna, adica i se asociaza si denumirea de cancer. Tumorile benigne sunt cele care au o rata de proliferare mult mai mica si nu metastazeaza, nu pun in pericol viata pacientului decat in anumite conditii (nu sunt cancere). In legatura cu momentul inceperii chimioterapiei, cel mai bine e sa va consultati cu un oncolog. Cel mai bine este sa inceapa cat mai repede dupa operatie.
Multa sanatate va doresc!
0
04-11-2009, ora 18:08
Color9
Nu este medic/terapeut
Color9
Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati sa aflu rezultatul de la biopsie:
- adenocarcinom moderat diferentiat ce infiltreaza peretele rectal pana in tunica musculara fara sa o depaseasca
- peretele rectal cu fibroza interstitiala la nivelul submucoasei si muscularei
- tesut fibroadipos perirectal si structuri limfoide fara elemente tumorale
- margini de rezectie fara elemente tumorale
Tin sa mentionez ca in urma operatiei s-a efectuat amputatie de rect (anus contra naturii definitiv) deoarece tumoara era la 4 cm de rect.
Care sunt sansele de supravietuire avand in vedere ca anterior operatiei a facut radioterapie si chimioterapie (28 sedinte)?
va multumesc si astept raspunsul dvs cu mare interes
0
25-11-2009, ora 10:48
sorests
Nu este medic/terapeut
sorests
Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta in a intelege mai bine rezultatul unei biopsii dupa o operatie pe colon:
Diagnostic clinic: Neo cec invadat in perete
Macroscopie: Piesa de hemicolectomie dreapta constituita din ileon terminal cu L=24-25cm + cec cu colon ascendent L=22-28cm. La nivelul cecului se identifica prezenta unei leziuni ulcerative de 2/1cm cu baza gri-negricioasa (bloc A). La 1cm de aceasta se identifica o formatiune tumorala polipoida de 1, 5/1, 5cm moale, cenusie (bloc B). In grosimea muscularei propria subiacente formatiunii polipoide se identifica prezenta unei arii friabile, inconjurata de zone galbui si focare hemoragice. Acestea se extind in tesutul adipos pericecal. De seroasa cecala subiacenta ariei friabile adera un fragment de tesut adipos si muscular striat de 9/5/4 cm. Peretele enteral fara modificari notabile. Apendicele nu este pentru ca a fost operat anul trecut de peritonita si se pare ca doctorul nu a observat formatiunile canceroase.
Microscopie: Adenocarcinom colonic de tip intestinal bine diferentiat (G1) ulcerativ cu modificari de displazie epiteliala la nivelul mucoasei adiacente. Elementele tumorale infiltreaza in profunzimea peretelui colonic cu extensie in tesutul adipos pericolonic si invadeaza dinspre profunzime peretele intestinului subtire. Sectiunea recoltata din zona de aderenta identificata macroscopic releva prezenta de elemente tumorale ce infiltreaza extins tesutul adipos, ajungand la o distanta minima de 2 mm fata de transa de rezectie. Este prezenta desmoplazie stromala peritumorala fara aparare limfocitara si nectroza tumorala redusa. Se identifica emboli tumorali intravasculari si invazie yumorala perineurala. No se deceleaza invazie tumorala intravenoasa.
La nivelul colonului este prezent un ulcer profund cu prezenta de trombi arteriolari cu aspecte de recanalizare.
Au fost identificati si examinati 7 limfoganglioni locoregionali, dintre care 3 prezinta metastaze carcinomatoase cu aspecte de efractie capsulara (pN1).
Concluzie: Adenocarcinom colonic (cecal) de tip intestinal bine diferentiat (G1). Stadiu IIIB (pT4aN1MxL1V0R0)/MAC C3. C 18.0 M8144/3

Ceea ce incerc sa inteleg este agresivitatea si gravitatea si ce sfaturi imi puteti da.
Va multumesc.
0
25-11-2009, ora 11:30
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Pentru Color9
Rezultatul biopsiei indica faptul ca ce a fost rau a fost extirpat in intregime. Avand in vedere ca s-a facut si tratament, parerea mea este ca sunt sanse foarte bune de supravietuire, am putea considera chiar ca pacientul e vindecat.
Multa sanatate!
0
25-11-2009, ora 11:33
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Pentru sorests
Despre cine este vorba, de dvs. sau de o persoana apropiata?
S-au facut mai multe investigatii, cum ar fi o tomografie? Ati luat legatura cu un oncolog? Comentariul despre apendice din biopsie a fost adaugat de dvs.?
Ca sa va dau acum un raspuns scurt, lucrurile stau cam asa: stadiul este destul de avansat, dar nu trebuie sub nici o forma sa excludem posibilitatea unei evolutii bune. Faptul ca tumora e bine diferentiata (G1) este de bine, acestea avand o evolutie mai buna. Trebuie inceput un tratament citostatic. Putem discuta si dupa ce imi dati mai multe date. Astept raspunsul dvs.!
0
25-11-2009, ora 11:38
sorests
Nu este medic/terapeut
sorests
Multumesc pentru promptitudine,
Este vorba de tatal meu in varsta de 56 de ani. s-a facut o tomografie inainte de operatie dar nu s-a vazut nimic, doar la operatie au observat/palpat. Inca nu am luat legatura cu un oncolog, abia acum am primit rezultatul la biopsie.
Comentariul despre apendice e al meu. Anul trecut i-a fost extirpat la Suceava (no comment).
0
25-11-2009, ora 12:28
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Faptul ca la tomografie nu au aparut si alte leziuni este imbucurator. Acum, daca l-ati externat pe tatal dvs. trebuie sa mergeti la un oncolog care sa-i stabileasca o schema de tratament citostatic.
Lucrul cel mai important este sustinerea morala, asa va reusi sa treaca mai usor peste aceste greutati. Daca tatal are o fire optimista este foarte bine.
As vrea sa va incurajez mai mult, dar nu vreau sa pierdeti din vedere faptul ca ne luptam cu o boala nemiloasa, cu multe aspecte ascunse, fapt pentru care nu trebuie sa lasam garda jos. Tatal meu, cu un an mai mare ca tatal dvs., cu biopsie asemanatoare, a mers foarte bine doi ani si jumatate de la operatie. Vara aceasta insa i-am depistat o metastaza hepatica care a fost operata, iar acum face din nou chimioterapie. Nu va spun toate acestea ca sa va sperii (noi suntem optimisti in continuare, iar el se simte bine), ci ca sa stiti ca toate controalele pe care le veti face de acum incolo isi au rostul lor.
Va inteleg supararea referitoare la apendice, dar inteleg si faptul ca cel ce a operat ar fi putut vedea si altceva sau... nu (cu toate ca e o mare posibilitate ca manifestarile ce au dus anul trecut la operatia de apendicectomie sa fi fost date de modificarile ce existau de atunci la nivelul cecului...). Eu vad astfel lucrurile tocmai pentru ca stiu care sunt limitele in medicina... Si eu ma intreb de ce nu am depistat mai devreme boala tatalui meu. pentru ca nu am avut datele necesare care sa ma conduca la acest diagnostic. Oricum toate aceste lucruri sunt tardive, cu toate ca acum parca s-a facut lumina...
Va doresc multa sanatate si putere de lupta! Daca mai aveti intrebari pe parcurs si va pot ajuta, o voi face cu placere.
Numai bine!
0
25-11-2009, ora 15:25
sorests
Nu este medic/terapeut
sorests
Va multumesc mult deocamdata si multa sanatate si parintilor dumneavoastra.
0
25-11-2009, ora 17:31
Color9
Nu este medic/terapeut
Color9
Va multumesc pt raspunsul oferit, multa sanatate tatalui dvs cat si la toata lumea.
As mai avea o intrebare: inainte de operatie a facut radioterapie 28 de sedinte si chimioterapie cu Xeloda. Acum dupa operatie, in cca 1 luna, a inceput chimioterapia dar de aceasta data cu 5 fluorouracil si acid folinic. Cand am intrebat oncologul de ce i-a fost schimbata medicatia, ne-a fost spus faptul ca Xeloda se administreaza in stadii mai avansate si ca aceasta este medicatia (clasica) care trebuie urmata. Pentru siguranta ar mai trebui sa continuie chimioterapia inca 4 luni dupa care vor vedea daca se continua sau nu. Ce parere aveti dvs? Inca odata, va multumesc. Cu stima.
0
25-11-2009, ora 19:25
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Ceea ce v-a comunicat medicul este adevarat. Xeloda se da ca tratament in general pentru neoplasmul recto-colonic metastazat. Si tatal meu dupa prima operatie a facut tratament cu 5-fluorouracil si acid folinic; acum dupa aparitia metastazei ia Xeloda si Oxaliplatinum perfuzie.
Nu trebuie sa va speriati, daca a suportat bine tratamentul cu Xeloda, probabil il va suporta bine si pe celalalt. Xeloda (capecitabina) este un compus care prin metabolizare, la nivel celular se transforma in 5-fluorouracil.
Mai mult de atat nu va pot spune, nu cunosc indeaproape protocoalele de tratament ale oncologilor.
Multa sanatate!
0
26-11-2009, ora 23:34
roza39gab
Nu este medic/terapeut
roza39gab
Abia acum am realizat ca pe acest site exista mai multi doctori care raspund intrebarilor noastre.Am citit raspunsurile pe care le-ati dat, sunteti atat de draguta si de explicita incat m-am hotarat sa incerc din nou.Drept urmare am sa dau copy-paste pe mesajele pe care le-am mai scris si va multumesc de pe acum pentru raspuns.Cu stima si respect, Balint Gabriela. Mama a fost operata de tumora maligna a jonctiunii recto-sigmoidiene
Acestea sunt rezultatele:In segmentul medial al rectului se afla o tumora cu forma stroma inflamata, exulcerata, polipoida, infiltrata in toate straturile peretelui intestinal, in unele locuri avand structura papilara, aceasta fiind chistica de natura glandulara, mucoasa, degenerativa, in care glandulele sunt formate din celule epiteliate columnare atipice, polinucleare, cu nucleu hipercrom.Linii de rezectie netumorale.Din tesutul adipos pararectal si paracolic au fost analizate 13 bucati de ganglioni limfatici, avand marimea intre 2-10 mm, dintre care in doua se constata macrometastaza, in ultimele doua cu degeneratea mucoasei.Diagnostic:Adenocarcinoma polyposum exulceratum recti.Metastases carcinomatose lymphoglandularium regionarum.
G4, pT3, pN2, pMX, stadiul Astler-Coller 3
ICD:C20H0 Tumora maligna
Morf:Adenocarcinom, nespecificat
La CT nu s-au constatat metastaze, deasemenea pe parcursul operatiei nu s-a confirmat metastaza hepatica sau peritoneala.Precizez ca mama a inceput sedintele cu citostatice.I-au fost scrise 5x5 sedinte la intervale de cate 3 saptamani.Ni s-a spus ca trebuie sa faca si sedinte de radioterapie.De ce?A facut si tatal d-voastra?Care sunt sansele de vindecare?Care este posibilitatea ca aceasta boala sa recidiveze sau sa apara metastaze la alte organe?Ce inseamna acele coduri?Care este stadiul in care se incadreaza afectiunea mamei mele?Multumesc mult.
0
27-11-2009, ora 01:06
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna seara,
Sunt mai multe variante de stadializare cu mai multe subtipuri, insa ce reiese clar din rezultat este stadiul III.
Tumora a fost scoasa in intregime avand in vedere ca marginile de rezectie nu mai contin celule tumorale. Sunt cei doi gandlioni cu metastaza, e un numar mic totusi din cei 13, daca e sa luam partea plina a paharului... Ceea ce nu este prea bine este acel G4 care reprezinta gradul de diferentiere a tumorii. Pe o scala de la G1 la G4, asta ne spune ca tumora este nediferentiata, acesta fiind un tip mai agresiv... Dar nu trebuie sa fim prapastiosi!
T vine de la tumora, iar de la T1 la T4 sunt descrise gradul de penetrare a peretelui rectocolonic, eventual in vecinatate (tesut adipos, peritoneu, organe), N vine de la metastaze ganglionare, M de la metastaze la distanta (x vine de la faptul ca nu se cunostea existenta unei astfel de leziuni, dar avand in vedere ca nu este nici una se poate spune ca e M0).
Tumorile de rect si de colon descendent raspund bine la radioterapie, de aceea este inclusa in schema de tratament. Tatal meu a avut neoplasm de colon ascendent si nu a facut radioterapie.
Sanse de vindecare - sunt (nu va pot da procente). Posibilitate de recidiva si metastazare - uneori e posibil, numai ca asta este ultimul lucru la care sa va ganditi.
Trebuie gandit pozitiv, sa fiti un sprijin pentru mama dvs, mai ales moral, asta e lucrul cel mai important pentru cei ce se lupta cu o astfel de boala.
Dupa tratament sa faceti toate controalele recomandate.
Pe perioada tratamentului se pot lua hepatoprotectoare si alte medicamente naturiste pentru intarirea sistemului imunitar (asta e valabil si pentru persoanele care au scris mai sus), avand in vedere ca tratamentul citostatic este de o mare agresivitate pentru intregul organism.
Multa sanatate si sa auzim de bine!
0
27-11-2009, ora 01:17
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Am vazut acum ca ati avut dubii cu privire la numarul perfuziilor, cele 5 consecutive. Aceasta este schema de tratament, probabil ca sunt tot perfuzii cu 5-fluorouracil si acid folinic. Fiecare tip de neoplazie are o anumita schema de tratament. Dupa ce termina sedintele de chimioterapie va face radioterapia.
Numai bine!
0
27-11-2009, ora 22:32
roza39gab
Nu este medic/terapeut
roza39gab
Va multumesc foarte mult.Am avut dreptate in privinta d-voastra si a raspunsului primit.Este exact ceea ce nu intelegeam iar d-voastra ati reusit sa explicati pe intelesul tuturor.Va doresc multa sanatate, la fel si tatalui d-voastra.Va multumesc si in numele toturor celor care au nevoie de aceste raspunsuri.Cu multa stima si respect pentru ceea ce faceti, Balint Gabriela.
0
01-12-2009, ora 18:39
MARIA STAN
Nu este medic/terapeut
MARIA STAN
Buna ziua, d-na dr. Frumuzache, va rog mult sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea problema;soacra mea a fost operata pe data de 16 nov la sp municipal buc. de urmatoarele; ex. la parafina; macroscopic; hemicolectomie dreapta de 45 cm, cu ileon terminal 9 cm si apendice 8 cm, la nivelul cecului formatiune tumorala vegetanta cu 3 cm diam, infiltrativa si penetranta.Limfoganglioni de 0, 5 cm, peritoneal=6-2(+) - 4(-) .Trei ganglioni de la cativa mm la 0, 5 cm

diagnostic histopatologic; adenocarcinom mucinos(G3) invadant pana in seroasa(pT3) si in 2 (pN1) din 6 limfoganglioni prelevati
limitele operatorii (peretele ileal si colonic) suntlipsite de invazie:apendicita cronica nespecifica
cod 8480/3 STADIU III (pT3;pN1;pMx)
ACESTA ESTE DIAGNOSTICUL.DL DR I-A RECOMANDAT SA MEARGA LA SERVICIUL ONCOLOGIC PT TRATAMENT DE SPECIALITATE.VA CER AJUTORUL CU RUGAMINTEA DE A-MI RECOMANDA CEA MAI BUNA SOLUTIE CE POATE FI ADOPTATA. CU MII DE ULTUMIRI, MARIA STAN, BUCURESTI
0
01-12-2009, ora 20:22
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna seara,
Comentariile pe care le am de facut sunt identice cu cele de mai sus, de la doamna roza39gab. Urmeaza sa apelati la serviciile unui specialist oncolog. Nu va face radioterapie ci numai perfuzii cu sau fara medicamente oral, in functie de decizia oncologului.
E bine sa manance numai alimente cat de cat sanatoase, fara E-uri si conservanti, multe cruditati - fructe si legume, puteti apela si la terapii naturiste, insa acestea sa fie recomandate de persoane avizate (in paralel si dupa terminarea chimioterapiei). Unii merg pe ideea excluderii carnii din alimentatie, insa daca organismul este slabit nu stiu daca este o decizie inteleapta; oricum decizia apartine fiecaruia...
Sa nu treaca cu vederea controalele periodice care sunt foarte importante.
Multa sanatate si optimism!
0
19-12-2009, ora 09:03
szilvia
Nu este medic/terapeut
szilvia
Buna ziua. Ma numesc Silvia. Va rog frumos sa ma ajutati in a intelege mai bine rezultatul unei biopsii dupa operatie de colon. Este vorba de mama mea, are 53 de ani si a fost operata pe data de17.11.2009.
Rezultatele au venit pe 15.12
MACRO: 1.Piesa de 8, 5/2/0, 5cm. 2. Piesa de rezectie recto-sigmoidiana de 25, 5/17/2cm. La 0, 5cm de marginea rectala, o formatiune tumorala vegetanta de 4, 5cm in ax tranversal, ce ocupa 3, 5cm din circumferinta de 8 cm a lumetului. Marginea de rezectie profunda la 2cm. 3. Piesa de 7/7/2cm.
MICRO:1. Materialul examinat este reprezentat de un tesut conjunctivo-adipos cu granuloame de fir, liber de tumora. 2. Tumora descrisa la macroscopie corespunde unui adenocarcinom moderat diferentiat G2 cu 30% componenta mucinoasa ce determina ulceratia mucoasei, infiltreaza submucoasa, musculoasa si focal tesutul adipos perirectal. Reactia desmoplazica este moderata. Reactia inflamatorie limfo-plasmocitara peritumorala este redusa. Sunt prezenti embolitumorali intralimfatici. Nu s-au evidentiat emboli tumorali intravenosi si nici infiltrare tumorala perineurala. Marginile de rezectie proximala si distala libere de tumora, cu staza si edem in submucoasa. S-au izolat si examinat 30 de limfogahlioni din care 2 reprezinta metastaze, dimensiunea depozitului tumoral de 2, 7mm.
3. Materialul trimis ca, , recupa recto-sigmoidiana este reprezentat de un perete colonic liber de tumora. De la nivelul recupei s-au izolat si examinat 5 limfonoduli fara metastaze.
CONCLUZIE: Adenocarcinom moderat diferentiat (G2) cu 30% componenta mucinoasa.
pT3 N1 Mx L1 Vo Dukes C MAC C2/C3
Trebuie sa faca chimioterapie, dar nu stiu ce fel.
Ceea ce incerc sa inteleg si eu, este agresivitatea si gravitatea si ce sfaturi imi puteti da.
Va multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns
86 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colonoscopia virtuală 3-D ar putea include și analiza prin holograme
  •