tratament cancer colon...tratament, posibilitati, opinii

227 comentarii 1 2 ..... 7 8
0
12-04-2014, ora 23:09
Andreea9876
Nu este medic/terapeut
Andreea9876
Buna seara!
Tatal meu a fost operat pe 31 martie de cancer de colon sigmoidian, interventie incheiata cu anastomoza.
In urma unui CT facut inaintea operatiei medicii au suspectat o determinare secundara hepatica insa intraoperator a fost infirmata.
Ieri am primit si rezultatul histopatologic:
Piesa de rezectie rectosigmoidiana(L=15 cm) prezentand la 10 cm de transa inferioara o formatiune tumorala infiltrativa(diam=4, 5 cm) cu aspect histopatologic de adenocarcinom tubulo papilar bine diferentiat G1, hipersecretant mucipar extracelular(coloid), invaziv in intregul perete pt3.
Limfoganglioni peritumorali recoltati (nr=14, diam=0, 3-0, 8 cm) prezinta metastaze carcinomatoase(2+) si aspect imunoreactiv(12-) (pn1b)
La 15 cm de transa opusa se evidentiaza o formatiune tumorala polipoida pediculata(diam=1, 5 cm, L=2 cm)cu aspect histopatologic de adenom tubulo vilos cu dispazie usoara. Marginile de rezectie prezinta arhitectura conservata.
As dori sa aflu pererea unui medic oncolog despre rezultatul histopatologic. Care sunt sansele de vindecare? Care este riscul de recidiva? Este necesara determinarea oncogenei K-ras in acest caz? Care ar fi schema de tratament adecvata? Cat de repede ar trebui inceput tratamentul chimioterapic?

Va multumesc
0
13-04-2014, ora 10:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
lipsesc niste date pe baza carora sa se faca niste estimari mai precise, si anume:
- varsta omului
- ce alte boli mai are si cat sunt de severe
- valoarea unui marker tumoral numit CEA inainte si dupa operatie
- un CT de torace, abdomen si pelvis, eventual cu substanta de contrast

Altfel, daca presupunem ca stadiul lui final este acesta, pT3 pN1 si sigur nu are metastaze pe nicaoieri, riscul lui de recidiva este de aproximativ 50%. trebuie deci sa faca chimioterapie, de obicei se indica o combinatie intre 2 citostatice numite 5fluorouracil (sau capecitabina, care este sub forma de comprimate) si un altul numit oxaliplatin, daca nu exista contraindicatii. Chimioterapia dupa operatia de cancer de colon trebuie inceputa cam la 6 pana la 8 saptamani dupa operatie. Nu e nevoie de K-Ras in aceasta situatie.
0
13-04-2014, ora 15:22
Andreea9876
Nu este medic/terapeut
Andreea9876
Pacientul are 57 ani. Are probleme cardiace(tensiune mare) care o tine sub control cu medicamente recomandate de cardiolog.
Valoarea CEA inainte de operatie a fost 5.26 ng/ml (precizez ca era fumator), iar valoarea CA 19-9 =7.78. Valorile markerilor dupa operatie nu le stiu.
A facut un CT cu subtanta de contrast inainte de operatie in urma caruia medicii au dat diagnosticul de metastaza la ficat. Intraoperator aceasta metastaza a fost infirmata, fiind doar o steatoza hepatica..
Va multumesc.
0
14-04-2014, ora 09:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
si cum a fost infirmata ? a fost operata sau biopsiata ?
0
14-04-2014, ora 09:54
Andreea9876
Nu este medic/terapeut
Andreea9876
A fost facuta operatie deschisa la ficat si probabil biopsiata intraoperator
0
14-04-2014, ora 16:45
cry_ieee@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cry_ieee@yahoo.com
Buna,

Numele meu este Cristian, si revin, cu rezultatele CT-ului tatalui meu.
Topicul a fost deschis -cu ceva ani in urma - si toata istoria cazului poate fi regasita in aceste pagini. Minunat forum.

Cum spuneam, am primit ultimul rezultat de CT. Astept, cu placere si recunostinta, opinia dvs. Apropo, CEA: 1.44 si CA19-9: 32.5 pentru varsta de 64 ani.

Multumesc,
Cristian

-

CT torace nativ + SDC

Cativa noduli pulmonari de pana la 4mm, vizualizati in segmentele postero-bazal LID si LIS si lingular inferior,
anterior LSD - nemodificati comparativ cu examinarea CT anterioara 15.04.2013.
Cativa fibronoduli pulmonari, calcificati de 2-3mm, dispusi predominant subpleural, pulmonar bilateral.
Minime remanieri fibroase la nivelul segmentului medial LMD si segmentului lingular inferior.
Fara procese de condensare sau mase tumorale pulmonare.
Arbore traheo-bronisic permeabil.
Fara colectii lichidiene la nivelul pleurei sau pericardului.
Cativa limfonoduli de maxim 9mm, mediastinali si hil pulmonar drept.
Cord cu diametre usor crescute.
Demineralizare osoasa marcata in segmentul examinat; accentuarea curburii fiziologice toracale, osteofitoza marginala,
pluripensari directe si calcificari etajate ale ligamentului longitudinal anterior; se mentine nemodificat aspectul
din regiunea anterioara a corpilor vertebrali T4-T7.

Concluzii: cativa micronoduli pulmonari maxim 4mm, bilateral, nemodificati comparativ cu CT 15.04.2013

CT abdomen si pelvis nativ + SDC

Status post neoplasm de colon transvers, operat.
Hepatomegalie LHD 198mm, LC 57mm, LHS 87mm, structura hepatica neomogena, intens steatozica difuza
(densitatea medie nativa 20UH), fara prize patologice de contrast.
Vena porta 15mm.
Cai biliare intra si extrahepatice cu calibre normale.
Colecist cu un continut dens si cativa microcalculi.
Rinichi drept si stang cu dimensiuni si index parenchimatos normale, fara staza, fara calculi,
cu secretie si excretie normala. Chist cortical renal stang, infracentimetric.
Glanda suprarenala dreapta de aspect normal. Hipertrofia bratului extern al glandei suprarenale stangi- aspect
nemodificat.
Pancreas, splina cu morfologie si densitate normale, fara prize patologice de contrast.
Cativa limfonoduli de pana la 9mm periaortici si in grasimea adiacenta zonei de anastomoza - nemodificati.
Fara colectii lichidiene intraabdominale sau pelvine.
Vezica urinara in semirepletie.
Prostata 52/38mm, structura neomogena si cateva microcalcificari.
Rect de aspect normal.
Fara adenopatii pelvine.
Hernie inghinala dreapta cu continut grasos.
Eventratie pe linia mediana, cu prezenta de anse intestinale.
Modificari degenerative la nivelul coloanei lombare.
Hipertrofia apofizei transverse stangi L5, ce formeaza o pseudoarticulatie cu sacrul -sindrom Bertolotti.
Osteoscleroza de 3mm ram acetabular stang.

Concluzii: status post neoplasm de colon transvers operat.
Hepatomegalie; marcata steatoza.
Microlitiaza biliara.
Hernie inghinala dreapta.
0
14-04-2014, ora 21:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
se pare ca examenul CT este favorabil. foarte bine !
0
16-04-2014, ora 00:32
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
EVENTRATIE PE LINIA MEDIANA CU ANSE INTESTINALE nu inseamna ca sau rupt muschii sau sa rupt cusatura operatiei si intestinele se tin doar in piele sa nu iasa afara???????? dar asta este o problema minora..
0
18-04-2014, ora 23:47
mirelacim
Nu este medic/terapeut
mirelacim
Bună seara.
Aş dori şi eu o opinie dacă se poate. Tatăl meu în vârstă de 58 de ani a fost diagnosticat în 12 februarie 2014 cu neoplasm de colon în timpul unei colonoscopii făcută pentru investigarea unui sindrom diareic prelungit. Pentru ca în timpul pregătirii cu Fortrans a făcut ocluzie, s-a impus intervenţie chirurgicală rapidă fără a putea face prea multe investigaţii preoperatorii, decât CT cu contrast care nu evidenţia decât mucoasa ingrosata cu îngustarea lumenului colonului transvers, fără adenopatii sau metastaze.

. S-a practicat atunci colectomie segmentara cu colostoma dreapta şi omectomie totală, tumora fiind invadanta în colonul transvers. Histopatologicul a pus diagnosticul de adenocarcinom cu diferenţiere moderată, cu 2 ganglioni pozitivi din 4 analizati, deci un stadiu IIIb. Evoluţia postoperatorie a fost lent favorabilă din cauza unei infecţii cu Clostridium difficle ce a necesitat spitalizare şi antibioterapie prelungită. Oncologul la care a fost luat în evidenţă a hotărât temporizarea chimioterapiei pentru ca din păcate, chiar asimptomatic fiind toxina clostridiana a rămas pozitivă.Au trecut deja 2 luni de la operaţie şi suntem în aceeaşi faza de tratament la domocilu ca vancomicina (acum coprocultura e negativa). Săptămână trecută am repetat CT cu substanţă de contrast care evidenţiază impastarea grasimii adiacente colonului transvers şi câtva ganglioni infracentimetrici paramezenterici, modificări interpretate ca fiind postoperatorii.
Dată fiind tendinţa oncologului curant de a temporiza chimioterapia, am cerut o nouă opinie, telefonică, a unui oncolog din Braşov, din clinica privată. Acesta a propus începere imediată a chimioterapiei agresive cu FLUFOX spre deosebire de tratamentul ce îl propusese doctorul oncolog curant cu Xeloda şi oxaliplatina. Nu stiu ce sa fac: sa accept propunerea de a începe imediat chimioterapia in privat cu FLUFOX cae impune costuri ridicate sau sa mai aştept o săptămână, poate 2 şi sa facem chimiotetapie cu Xeloda şi oxaliplatina.
Aveţi ceva date comparative legată de cele 2 scheme terapeutice?
0
19-04-2014, ora 01:34
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da: sunt identice ca eficienta. in schimb "xelox" este mai comod de facut pentru ca prezentarea la medic se face odata la 3 saptamani, nu la 2, ca la FolFox (cum cred ca e celalalt regim de care zici, nu exista FluOx, ci FolFox sau FlOx, pe care eu nu l-as recomanda, e incomod si aiurea); xelox se face in 8 administrari, fiecare la cate 3 saptamani, iar FolFox 12 administrari, fiecare la cate 2 saptamani - deci ca durata, similar. In schimb pentru FolFox e nevoie de camera implantabila subcutan, lucru costisitor si nu usor de administrat, cu risc de complicatii gen infectii, tromboze, etc. XelOx e simplu: in ziua 1 se face o perfuzie de cateva ore, pe vena periferica, cu oxaliplatin, si se incepe concomitent xeloda, in 2 prize pe zi timp de 14 zile; dupa aceea urmeaza o saptamana de pauza, iar apoi ciclul 2. Xeloda e mai bine tolerata hematologic, deci apare mai rar riscul de infectii sau sangerari, dar mai da din cand in cand arsuri la stomac, etc. Daca este vorba de doar o singura saptamana de asteptare, cred ca nu e o problema. In schimb, daca vreti sa faceti in "privat", ii puteti zice medicului ca vreti sa faceti XelOx, iar medicamentele oricum trebuie sa fie gratuite (platiti cel mult administrarea si consultatiile), daca sunteti asigurati.
0
28-04-2014, ora 13:05
mirelacim
Nu este medic/terapeut
mirelacim
Va multumesc pentru raspuns.
As dori sa aflu parerea dv. legata de oportunitatea inceperii chimioterapiei atata timp cat testul de control pentru clostridium s-a pozitivat din nou si asta in timp ce tata continua terapia cu vancomicina cu doze in scadere. Mentionez ca starea lui de sanatate e buna, scaunele sunt de consistenta normala, nu are febra, iar analizele sunt normale, fara leucocitoza, neutrofilie sau alte semne ale unui eventual sindrom inflamator.
Medicul oncolog refuza inceperea tratamentului pana la negativarea culturilor si mentinerea lor negativa Fara tratament de intretinere. asta ar mai putea dura inca multe saptamani.
Mi-e teama sa nu prelungim inutil momentul chimioterapiei si sa ne trezim cu ceva metastaze. Au trecut deja 10 saptamani de la operatie.
0
28-04-2014, ora 18:53
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ei bine, asta e o chestie de decizie a medicului. la ce iti foloseste sa imi dau eu cu parerea despre un caz pe care nu il cuonsc indeaproape ?
0
03-07-2014, ora 01:33
dan-caty
Nu este medic/terapeut
dan-caty
Buna seara, revin si eu cu o noua intrebare la dumneavoastra.Sotul meu a continuat tratamentul cu Avastin pana acum 2 saptamani si astazi am facut un CT, va trimit interpretarea cu rugamintea sa ma lamuriti si pe mine daca sunt alte tumori in afara celor de dinaintea operatiei si daca trecerea pe tranzit normal poate avea loc dupa opinia dumneavoastra mentionez ca sotul meu acum este intr-o stare destul de buna atat fizic cat si psihic, s-a ingrasat 15 kg din decembrie pana in prezent si efectele chimioterapiei nu au fost asa de dure cum sunt la alti pacienti. Va multumesc din tot sufletul si astept cu nerabdare parerea dumneavoastra.
Aceasta este interpretarea CT
Etaj toracic: Nodul pulmonar drept localizat in lobul mediu, cu dimensiuni de
6/9 mm (posibil substrat secundar) - de corelat cu examinarile imagistice
anterioare pentru evaluare in dinamica.
Rari micronoduli pulmoanari de partea dreapta cu aspect CT nespecific ce
necesita monitorizare imagistica la distanta.
Fara adenopatii mediastinale sau hilare pulmonare cu caracter patologic
decelabile CT.
Fara epansamente fluide pleuro-pericardice
Etaj abdomino-pelvin: Status post rezectie recto-sigmoidiana cu colostoma
stanga prezenta. Rezectie hepatica stanga.
Fara semne CT de recidiva tumorala la nivelul bontului rectal.
Leziune nodulara hepatica de 11/18 mm, localizata in segmentul Vll, paracav,
cu densitati native parafluide, necaptanta (nodul tratat prin radiofrecventa? -
de corelat cu protocolul operator si examinarile imagistice anterioare); in rest,
fara leziuni focalizate la nivelul parenchimului hepatic restant. Fara dilatatii de
cai biliare intra sau extrahepatice.
Ax venos portal omogen opacifiat, nedilatat.
Splina, pancreas, ambii rinichi, galnde Suprarenale, vezica urinara, prostata
fara particulafitati notabile CT.
Adenopatii hilare hepatice de maxim 11/18 mm. imagini ganglionare lomboaortice infracentimetrice.

Fara ascita.
Modificari fibrotice la nivel pelvin cu efect retractil asupra anselor ileale.
Fara leziuni focalizate la nivel pelvin cu efect retractil asupra anselor ileale.
Fara leziuni focalizate la nivelul segmentelor osoase scanate sugestive pentru un substrat secundar

Concluzii:
Fara semne CT de recidiva tumorala pelvina.Leziune nodulara hepatica dreapta
cu densitati parafluide in rest fara leziuni focalizate la nivelul
parenchimului hepatic restant.
Adenopatii hilare hepatice.
Nodul pulmonar drept-de corelat cu examinarile imagistice anterioare pentru
evaluare in dinamica.
0
03-07-2014, ora 18:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu am cum sa raspund la intrebarile tale intrucat nu stiu cum arata CT-ul de dinainte de inceperea tratamentului. despre o operatie de repunere in tranzit in acest moment, iarasi nu pot sa ma exprim intrucat nu stiu exact unde a fost tumora initiala si ce operatie sau alte tratamente locale s-au aplicat, in detaliu. in mod normal aceste lucruri trebuie sa le discuti cu medicii tai. la ametyst de pilda nu ai avut cui sa adresezi aceste intrebari ? desigur, despre orice operatie, nu are rost sa intrebi decat chirurgul. daca doresti sa imi fac o idee completa, trebuie sa imi scrii pe privat spre a-mi trimite niste scanuri dupa buletinele medicale.
0
04-07-2014, ora 02:54
dan-caty
Nu este medic/terapeut
dan-caty
Buna seara. Va multumesc din suflet pentru tot si imi cer mii de scuze pentru insistenta mea de a afla atat de multe cu foarte putine detalii dar nu am cum sa scanez documentele de care dumneavoastra aveti nevoie sa va puteti da seama mai bine, dar va dau interpretarea de dinaintea operatiei. Status postbiopsie recenta pentru formatiune vegetanta rectala.Examinarea CTabdominopelvina efectuata nativ si cu substanta de contrast administrata iv evidentiaza.Ficat cu dimensiuni in limite normale, contururi nete, structura neomogena prin prezenta a patru procese inlocuitoare de spatiu ovalare, hipodense, hipocaptante, situate astfel/doua in seg 4 inalt subdiafragmatic(19, 5si22 mm)unul in seg 2 (20mm) si cel de-al patrulea in seg 7periferic, in contact intim cu VCI, fara dilatatiide cai biliare intra sau extrahepatice.Ax venos portal permeabil, omogen opacifiat. Colecist in repletie, continut omogen lichidian, perti de grosime normala.Pancreas cu dimensiuni normale, fara calcificari si fara procese inlocuitoare de spatiu intraparenchimatoase, fara dilatii de Wirsung, fara colectii fluide peripancreatice.Splina, glande suprarenale fara particularitati CTnativ si post contrast.Mica splina accesorie polara inferioara cu diametrul de 10mm.Rinichi cu pozitie, dimensiuni normale, fara imagini de calculi fara dilatatii pielocaliceale.Secretie, excretie si eliminarein timpifiziologici, simetric bilateral.Uretere cu traiect si calibru in limite normale fara calculi radioopaci.VU in repletie, cu pereti subtiri, continut lichidian.Prostata dimensiuni normale contururi nete, aspect omogen nativ si post contrast.Ingrosare circumferentiala parietala la jonctiunea rectosigmoidiana, la aproximativ 10cm de OAI cu aspect neregulat, mai accentuata pe peretele anterior rectal (grosime maxima27mm la acest nivel), fine densificari liniare in grasimea perirectala si multipli noduli tisulari infracentrimetrici, ovalari, netconturati la nivelul lojei rectale, cu diametre de pana la 9, 5mm.Imagini limfoganglionare ovalare, net conturate, infracentimetrice, nespecifice, celiace, in hilul hepatic, retrocefalic pancreatic, intraortocave, lomboaortice si iliac intern bilateral.Fara lichid liber intra si retroperitoneal.Fara procese circumscrise la nivelul segmentelor osoase scanate.Imagini ce surprind bazele pulmonare evidentiaza nodul tisular subpleural in segmentul lateral LMD, cu diametrul de 8, 5mm si fina banda de fibroza pleorodiafragmatica laterobazala stanga, fara epnsamente lchiene intrapleural bilatera.Va multumesc si va doresc multa sanatate.
0
04-07-2014, ora 03:20
dan-caty
Nu este medic/terapeut
dan-caty
markeri tumorali au fost CEA-64, CA19.9-71
0
05-07-2014, ora 11:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, boala pare sa raspunda favorabil la tratament. totusi nu cred ca se indica o desfiintare a stomei si refacerea tranzitului. cred ca inainte de toate ar trebui sa faca radioterapie pe tumora initiala, iar mai apoi, cel mai probabil, sa continue tratament chimioterapic.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
227 comentarii 1 2 ..... 7 8

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.