TAB si ADHD - diferente si interferente?

13-04-2017
carmen 1967
Nu este medic/terapeut
carmen 1967
Revin pe acest forum. Baiatul meu de 19 ani, a fost diagnosticat la varsta de 14 ani cu TAB... diagnostic in care nu cred, mai repede zic ca e un ADHD exacerbat uneori...
Ce a declansat asta ? Nu a intrat la liceul dorit, sincer, nici nu se prea straduieste la scoala, noi am inteles, nu am avut pretentii, dar el a considerat ca la un liceu bun te vad fetele altfel... Pentru ca atunci a facut o si criza gen epilepsie (nu intrunea toate criteriile) si avand o stare generala de agitatie am ajuns la Obregia si a primit diagnosticul TAB si tratament: 1 pastile depakine 500mg si rispen 1 mg. In timp tratamentul s-a mai schimbat ca dozaj, dupa ceva timp s-a scos rispenul. Din pacate a repetat criza aceeia la 1.5 ani, s-a marit depakine la 2 buc 500 mg. Am reusit sa il mutam la liceul mult dorit, toate bune si frumoase. Dar a aparut o noua provocare : dorinta de a avea carnet de conducere auto, sub influenta colegiilor de generatie, fetele te vad altfel si tot asa.
O noua stare de agitatie, am mers la dr de adulti, care a inlocuit rispen cu 1 olanzapina 10 mg si 750 mg depakine. In timp a facut si ceva sedinte de psihoterapie si asa s-a mai stabilizat ( dezavantaj ca s-a cam ingrasat, ceea ce ni s-a si spus)
Am mers la control peste 3 luni, dna dr a scazut olanzapina la 5 mg, spunandu-ne sa revenim peste 2 luni, daca starea e buna o sa ii mai scada medicatia, in ideea de a putea sa dea la un moment dat si examenul auto. De moment a parut ca intelege... dar sub influenta anturajului, iar agitatie... de ce nu poate da mai repede de carnet? Am vb cu Dna dr, dansa a apreciat sa revin la doza de 10 mg olanzapina, nespecificand cat timp.
Voi ce va confruntati cu boala, asa se manifesta? Asta e TAB sau e altceva? Sau e un rasfat la maxim pe fondul unui adhd ? Dna dr. a a preciat ca are adhd, dar nu are o medicatie clara pentru asta (nu stiu cat ajuta tratamentul lui).
Sincer, am sentimentul ca sunt 2 insi intr-unul singur. Are uneori momente de agitatie, dialogam la greu, e agitat si nervos, ma acuza ca nu il las sa dea de carnet, apoi se calmeza, totul intra in normal, vesel si sociabil. Pare ca intelege ca intai sa termine liceul, sa i se mai reduca doza si apoi o sa dea examen.
Ce sa mai fac pentru el? Ce remarc acum in starea asta de agitatie, ca e mai plangacios si se considera “blestemat”. apoi isi revine si totul pare normal. E o stare depresiva asta? Ce citesc de depresie nu prea seamana, la el dureaza putin si isi revine la normal. Starea asta dureaza de cam de 1 sapt, a fost 2 zile mai agitat, 5 zile bune, normale, acum de 2 zile agitat iara, am dat 10 mg olanzapina. Continui cu ea marita?. Candva un doctor imi spuse ca dozele se mai ajusteaza in functie de starea lui, aici rog cei care i-au medicatie sa imi spuna daca am inteles corect.
De ce nu cred in diagnostic TAB? Pentru ca nu regasesc elementele bolii, pentru ca el se poate controla fata de alte persoane, copii din anturaj, alte cunostiinte, fata de sot si alte neamuri, doar fata de mine e “terorist”... dna dr a apreciat ca i-am cam facut toate poftele si acum speculeaza asta, asta imi spune si sotul, fata de el e altfel, nu il bate la cap cu carnet auto, masina, bla bla.
Am citit ca diagnosticul se pune dupa mai multe episoade, dupa ce e urmarit, ca pot fi diagnostice gresite uneori. Dr a apreciat epicriza, nu criza maniacala, probabil ne stiindu l de la inceput e greu sa demonteze un diagnostic gresit sa zic asa.
Poate am gresit ca mama, l-am cam rasfatat, fiind copil unic, dar avand probleme, crizele alea m-au speriat, dar trebuie sa pot si sa il ajut sa depaseasca momentul. Ma simt epuizata, sotul e alaturi, dar barbatii nu au delicatete si rabdare... Si aici va rog sa ma sfatuiti cei ce va confruntati cu boala, daca chiar asta e, asa se manifesta... eu nu cred in adancul sufletului meu, clar e ceva, un soi de imaturitate a varstei, copilul care bate din picior sa i se rezolve problemele pentru ca stie ca, in mare, s-au rezolvat pana acum.
6 comentarii
0
13-04-2017, ora 22:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Tab e o boala cronica, adica pe viata. Nu stiu de ce il incurajeaza o doctora care il trateaza de tab cu medicamente de tab ca la un moment dat va da de carnet.
E adevarat ca au carnet cei cu tab carora li s-a declansat boala inainte de a lua carnet.
Crizele lui nu prea par tab. Exista Grup de suport pentru bipolari si depresivi Equilibrium in Bucuresti. Daca sunteti din Bucuresti puteti veni la grup sa va expuneti problema. Se intruneste saptamanal, e gratuit si exista psiholog. Intrati pe echilibru.org, trimiteti mesaj si va va contacta domnul Andrei Nistor, presedintele Asociatiei. Puteti sta de vorba cu el daca nu sunteti din Bucuresti.
0
18-04-2017, ora 09:52
carmen 1967
Nu este medic/terapeut
carmen 1967
Multumesc pentru raspuns. Din ce remarc, am mai consultat vreo 2 medici, toti pleaca de la istoricul pacientului si nu se hazardeaza sa schimbe un diagnostic, poate pus prea repede. Din ce am citit pe internet diagnosticul acesta nu ar trebui sa se puna asa repede, ci dupa o evaluare in timp, dar. Unul din medici a contestat clar diagnosticul, exclus tab, iar cel al treilea mi-a dat de inteles ca fiind manifestari inaintea varstei de 18 ani ele sunt considerate "juvenile" si diagnosticul se poate schimba...
Poate de aceea medicul actual ( am trecut la medic de adulti, am zis ca e bine sa fie din orasul nostru) ii da sperante, a zis ca vede manifestari de adhd, dar nu neaparat crize de tab. Poate ma repet, dar ultima iesire nervoasa a fost exclusiv fata de mine, in rest, fata de alte persoane, rude si prieteni, inclusiv fata de dna doctor s-a comportat ok, de aceea a apreciat epicriza si nu altceva. ( inteleg ca o criza hipomaniacala nu se poate controla)
Clara, imi scrii "crizele nu par a tab"... nu stiu cum ar trebuie sa fie o criza de tab... atunci ce sunt?
Baiatul meu, in ultima vreme, sub impulsul unor factori externi, gen amici care il persifleaza ca el nu are carnet, postari ale diversilor ca si-au luat carnet, isi pierde rabdarea, e suparat ca nu da mai repede de carnet, se tot cearta cu mine pe tema asta, plange, si apoi isi revine, iese afara cu prietenii, socializeaza, totul normal. Dar "supararea" asta a lui ne erodeaza pe noi, ca familie.
O sa apelez la fundatia aceea. Poate ma edific mai bine.
2
18-04-2017, ora 12:16
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Mergeti de la zero cu un alt medic. De adulti ca nu mai e copil.
Din ce povestiti nu pare sa fie TAB, insa eu nu sunt medic si nici-un medic nu va poate pune un diagnostic acurat pe baza unei discutii pe internet. Insa cu siguranta, ceva este.

Eu ca mama nu l-as incuraja sa-si ia carnetul avand in vedere ca e pe un tratament cu neuroleptice, poate Fereasca Dumnezeu sa faca accident si sa fie el victima sau alti oameni nevinovati.

Asa ca pana la carnet, incercati sa va lamuriti ce-s cu aceste crize si care este diagnosticul corect.mergeti in orasele mari, fie in Bucuresti, fie in Cluj sau in Iasi si luati legatura cu un medic bun care sa va elucideze in privinta diagnosticului

Precizati-i medicului ca el nu are crize de manie, cand se considera deasupra tuturor si nici crize de depresie, in care viata lui e pusa in pericol.

Daca imi permiteti, se pare ca baiatul are o relatie nu foarte grozava cu dvs ca mama, prin faptul ca spuneti ca va face crize numai dvs, psihoterapia spune ca la un moment dat trebuie sa-i lasam sa-si ia zborul de langa noi, chiar daca la un moment dat va cadea, este o lege naturala de selectie si nu avem ce face.
0
18-04-2017, ora 12:44
carmen 1967
Nu este medic/terapeut
carmen 1967
Multumesc pentru raspuns.
Sincer, nu il incurajez deloc, ii tot explic ca are o medicatie, ca de moment nu se poate, dar e anturajul care il influenteaza...
Am mai scris la un alt subiect, unde chiar am cerut expres o recomandare pentru un medic, de preferinta in Bucuresti.
Speram ca aici sa gasesc ceva sugestii, stiu ca sectiunea are si ceva medici colaboratori si psihologi.
0
18-04-2017, ora 14:52
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Sunati la Obregia si incercati sa vorbiti cu dl dr Vali Matei. Ii explicati situatia dvs si il rugati sa va primeasca cu baiatul. Daca nu va poate primi la dansul, poate va primeste vre-un coleg. E pacat sa ramana cu acest diagnostic, el neavand TAB.

Sanatate multa.
0
18-04-2017, ora 22:36
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Din cate imi amintesc de postarile dv pe forum si din ce scrieti aici, baiatul dv nu a avut in viata lui un singur episod maniacal. Si atunci ma intreb de ce doctorii l-au diagnosticat cu tab.
Sub influenta acelor medicamente nu e bine sa conduci, aici trebuie sa aveti dv. grija.
Eu as alege un medic de clinica privata care sa aiba timp sa stea de vorba cu baiatul dv. La stat e un dute-vino general. Poate va schimba diagnosticul. Daca nu si nu, programati-l la o expertiza la IML. Acolo sigur se pot schimba diagnostice.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul