Schimbare Cipralex cu Serlift (sertralina)

24-01-2024
KatiaM
Nu este medic/terapeut
KatiaM
Buna ziua.
Am urmat un tratament cu Cipralex 10 mg timp de 5 ani pt anxietate. In urma cu dou ani am primit un diagnostic dur, o boala pe care trebuie sa o duc toata viata. Cu toate aceasta, anul trecut in octombrie, am decis sa reduc Cipralex-ul la 5 mg, pt ca ma simteam ok. Dupa ce am redus s-au intamplat in viata mea o serie de evenimente neplacute, care m-au destabilizat ingrozitor. In prezent sunt pe 5 mg Cipralex, dar anxietatea e mare, mananc putin si simt o agitatie constanta. Piatra pe piept, nod in gat, transpiratii nocturne, furnicaturi prin maini, toata gama de somatizari posibile.

Pt ca am problema de fond constanta (acea boala) + chestii punctuale nasoale care se suprapun, Dr mi-a recomandat sa inlocuiesc Cipralex-ul cu Serlift 50 mg. Ea spune ca pot sa il iau chiar si de maine, dar am retineri cu privire la posibilele stari ce vor urma.

Oare mai este cineva care a schimat Cipralex cu Serlift asa, de pe o zi pe alta? Daca da, cum v-ati simtit?
7 comentarii
0
24-01-2024, ora 18:20
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna. Ati incercat sa reveniti la doza initiala de 10 mg si nu merge?
5 mg e prea putin sa functioneze.
Se suporta mult mai bine boala grava cu ajutorul antidepresivului.
Sunt in aceeasi situatie.
O trecere pe Sertralina ar presupune o noua luna cu efectele secundare ale Sertralinei, daca veti avea efecte secundare de la ea.
0
25-01-2024, ora 05:41
KatiaM
Nu este medic/terapeut
KatiaM
Clara, Dr spune ca sertralina este mai stabilizanta. Adevarul este ca pe Cipralex am tot avut perioada in care parca nu isi facea efectul mai deloc. Dr spune ca mulror pacienti a facut trecerea asta si a fost mai bine.

Da, stiu de efectele secundare...dar nici cum sunt acum nu mai pot continua. Faptul ca nu mananc suficient si nu dorm, imi afecteaza imunitatea, ceea ce e foarte rau pt boala pe care o am.

Deci, ma rog la Dumnezeu sa imi dea putere sa duc tot ce va sa fie.
0
25-01-2024, ora 07:33
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
In aceste conditii treceti pe Sertralina si daca aveti reactii adverse cereti doctorului o benzodiazepina.
Primele 7 zile luati doar jumatate de Sertralina ca sa fie trecerea mai lina.
Va doresc sanatate multa si numai bine.
0
25-01-2024, ora 07:55
KatiaM
Nu este medic/terapeut
KatiaM
Va multumesc frumos pentru sfat. Da, mi-a dat si Anxiar la nevoie, dar nu prea vreau eu sa iau benzodiazepine.

Asa mi-a spus si dr., jumate de tableta o saptamana, apoi una intreaga de 50 mg. Inca nu am luat-o, e aici in fata mea pe birou :-) nici Cipralex-ul nu l-am luat azi :-) Nu ma pot hotari odata.dar tot de la anxietate mi se trage. As vrea sa fiu mai puternica.
0
25-01-2024, ora 08:05
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Luati-o. Nu va mai ganditi. O sa va ajute.
0
25-01-2024, ora 08:39
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Schimbarea medicației pentru anxietate, cum ar fi trecerea de la Cipralex (escitalopram) la Serlift (sertralina), trebuie abordată cu grijă și sub îndrumarea strictă a unui medic. Ambele medicamente aparțin aceleiași clase de antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), dar pot avea profiluri ușor diferite în ceea ce privește efectele și tolerabilitatea.

Considerații privind schimbarea medicației:

1. Diferențe între Medicamente: Cipralex (escitalopram) și Serlift (sertralina) acționează prin mecanisme similare, dar fiecare poate avea un profil unic în ceea ce privește efectele secundare, eficacitatea și viteza de acțiune.

2. Reacții la Schimbarea Medicamentelor: La schimbarea antidepresivelor, este posibil să experimentezi simptome de sevraj de la medicamentul inițial și efecte secundare de la noul medicament. Acestea pot include simptome cum ar fi neliniștea, modificările dispoziției, tulburările de somn sau alte simptome fizice.

3. Perioada de Tranziție: Medicii recomandă adesea o perioadă de "încrucișare" între două medicamente pentru a minimiza riscul de sevraj și pentru a permite noului medicament să înceapă să acționeze. Aceasta înseamnă o reducere treptată a dozei de Cipralex în timp ce începi să iei Serlift.

4. Monitorizarea Simptomelor: Este important să monitorizezi orice schimbări în simptomele tale de anxietate, dispoziție sau orice efecte secundare în timpul tranziției și să comunici aceste lucruri medicului tău.

5. Ajustarea Dozei: Medicul tău va putea ajusta doza de Serlift în funcție de răspunsul tău la medicament și de simptomele pe care le experimentezi.

6. Suport Psihologic Suplimentar: În cazul în care treci printr-o perioadă dificilă, pe lângă medicație, suportul psihologic prin terapie sau consiliere poate fi de mare ajutor.

Concluzie:

Schimbarea de la Cipralex la Serlift poate fi o decizie adecvată în contextul nevoilor tale actuale de sănătate mintală, mai ales dacă Cipralex-ul nu mai este la fel de eficient. Cu toate acestea, este crucial să urmezi instrucțiunile medicului și să monitorizezi orice schimbare în starea ta. Comunicarea deschisă cu medicul tău despre orice preocupări și simptome este esențială în acest proces.
1
28-01-2024, ora 10:14
user_253871
Nu este medic/terapeut
user_253871
draga admin, strici forumul cu botul tau. ti-as recomanda sa renunti la el
;)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul