renuntarea la fumat pt "posesor de TAB"

11-12-2011
pescarus
Nu este medic/terapeut
pescarus
buna,
incerc sa ma las de fumat dar mi se cam accentueaza depresia.
dat fiind faptul ca am si o perioada foarte stresanta la serviciu, ma intreb oare ce as putea face ca sa-mi fie mai usor.
folosesc guma nicorette dar e doar pt simptomul fizic, pt psihic e mai greu.
as vrea sa stiu daca un coleg de suferinta, nu neaparat cu Tab, dar asa mai, , sensibil, , (intelegeti voi) a reusit sa se lase de fumat si ce l-a ajutat.
drept sa spun aveam deja simtome usoare de depresie cand am hotarat sa ma las.
simt ca iau foc mai usor si incerc sa ma calmez.
acasa reusesc cat de cat, dar mi-e treama ca la servici o sa izbucnesc.
7 comentarii
0
13-12-2011, ora 20:19
pescarus
Nu este medic/terapeut
pescarus
vad ca nu spune nimeni nimic.
o s-o fac tot eu. e a 2-a zi fara tigari, doar cu cate 1-2 pastile nicorette pe zi.
am mai multa energie, percep mai bine mirosurile, si ma trezesc mai odihnita.
azi am fost mai agitata dar mai impacata cu mine.
am un sentiment placut, ca fac ce trebuie. abia astept ziua cand nu voi mai simti deloc nevoia de a fuma.
0
13-12-2011, ora 22:16
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Mie mi se pare ca dependenta de fumat e mai degraba una psihologica, decat una fizica. Incerci de fapt sa renunti la un obicei foarte vechi probabil, cu radacini adanci in psihicul nostru, cine stie de cati ani fumezi (eu am fumat pe putin 12 ani, si desi am avut probleme cu gatul si corzile vocale). La serviciu fie nu fumam pentru ca nu aveam cand, fie fumam numai ca sa imi pot lua pauze si sa ies la o sueta cu colegii. Eu m-am lasat pentru ca eram mai degraba o "fumatoare sociala", petreceam mult timp in compania unor fumatori si fumam si eu, dar o data ce viata mea sociala a intrat in declin, de una singura nu am mai avut chef sa fumez, si cand am realizat ca arunc multi bani pe fereastra cu un obicei prost si care dauneaza grav sanatatii, chiar m-am lasat de tot. Acum nu mai simt nevoia sa fumez nici cand ies sau sunt in prezenta unor persoane care fumeaza.

Iti doresc mult succes in schimbarea acestui obicei (foarte daunator)! :)
0
15-12-2011, ora 20:58
pescarus
Nu este medic/terapeut
pescarus
da asa este, psihologii spun ca tigara e un fel de suzeta.
oricum azi e a 4-a zi si incep sa cunosc mai bine mecanismul si declansarea poftei de a fuma.
nu mai am probleme nici cu puiutul de depresie.
sper ca sarbatorile sa ma gaseasca tot atat de hotarata.
chiar ma ajuta mult pastilele de nicorette.
0
27-04-2012, ora 13:36
Psihoterapeut Irene Ples
Nu este medic/terapeut
Psihoterapeut Irene Ples
Buna Pescarus,

Iti rapsund in calitate de psihoterapeut si de persoana care a reusit cu success sa renunte la fumat. In primul rand vreau sa te felicit pentru motivatia de care dai dovada in renuntarea la fumat. Este una din putinele decizii despre care stii cu siguranta ca iti aduce doar beneficii!
Fumatul este generat atat de o dependenta de substanta cat si psihologica. Nicotina este unul dintre substantele care creeaza cel mai usor dependenta, insa simptomele de sevraj sunt insesizabile la majoritatea persoanelor. Pot totusi sa apara stari de usoara iritare, pofta crescuta de mancare in primele doua saptamani dupa deprivarea de nicotina, insa ele incep sa scada dupa aceasta perioada. Persoanele care folosesc produse care contin nicotina (guma sau plasturi aplicati pe piele) nu au de ce sa experientieze simptome fizice ale renuntarii la fumat.

Dependenta psihologica se refera la faptul ca fumatul este asociat cu anumite situatii care in timp devin declansatori ai fumatului. Poate ai observant ca fumezi mai mult in anumite situatii, cand simti ca ti-e aproape imposibil sa nu fumezi (la bere, la cafea, dupa masa), iar in altele ti se pare normal sa te abti. Partea inconstienta a mintii tale este foarte obisnuita sa faca acest gest in acele situatii motiv pentru care apeleaza la tot felul de mici trucuri ca sa obtina tigara: incearca sa discrediteze decizia de nu mai fuma, cauta scuze pentru a fuma sau pune pe seama renuntarii la fumat anumite simptome. Cu alte cuvinte, simptomele renuntarii la fumat sunt in mare parte autogenerate!

Faptul ca tigara te calmeaza sau te ajuta sa faci fata stresului a fost infirmat de studii stiintifice. Practic, intr-o situatie stresanta, o pauza si gesturile familiare repetitive sunt cele care ne calmeaza si nu tigara in sine.

Recomandarea mea este sa renunti si la produsele cu nicotina pentru ca ele mentin dependenta de substanta, chiar daca nu de fumat. Nicotina este o substanta toxica, chiar si atunci cand nu este introdusa in organism cu celelalte substante daunatoare din tigara.

Iti doresc mult success in renuntarea la fumat sau in mentinerea starii de sanatate daca deja ai reusit sa renunti cu succes!
0
23-08-2013, ora 22:49
pescarus
Nu este medic/terapeut
pescarus
Multumesc de comentariu.
Imi pare rau ca nu l-am vazut la timp.
In decembrie fac 2 ani de cand am renuntat la fumat si vreau sa spun ca sunt deja alt om.
Sunt convinsa ca am reusit sa ma las si datorita providentei. Cei care au trecut prin asta stiu la ce ma refer.Spun ca exista un moment propice care nu trebuie irosit. Restul e vointa.
0
24-08-2013, ora 08:33
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Pescarus, ma bucur enorm ca ai renuntat la fumat. Si eu am fost fumatoare indarjita, din pacate. Am crezut ca nu exista viata dupa lasarea de tutun. Din fericire exista si asta ma face extrem de fericita!

Felicitari, nu e lucru de nimic:)
0
24-08-2013, ora 11:24
pescarus
Nu este medic/terapeut
pescarus
multumesc prozac.
chiar nu am crezut ca ma voi lasa vreodata.
dar am reusit.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • Biblioterapia - pot cărțile să vindece depresia?
  • Depresia la vârstnici
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •