Psihoză la 21 de ani și simptomele de după episod
În 2023 primăvara am avut cred că un episod psihotic acut înainte de acesta era tot normal aveam memorie puteam să gândesc lucid și puteam să învăț bine dar după ce am avut psihoză a trecut o perioadă și am intrat într o apatie ft severă în care aveam probleme cu gândirea comunicarea memoria etc Am fost la un medic după asta și mi a prescris antidepresive(velaxin)și antipsihotice (amdoal) și starea acesta cumva a dispărut am început să mă simt mai bine dar oricum problemele de memorie gândire comunicarea nu a dispărut( vreau să zic că înainte de psihoză era tot normal și nu aveam asemenea probleme dar acum nuștiu ce să fac pentru că cu aceste probleme am dificultăți de zi cu zi)
2 comentarii
Experiențele pe care le descrii după episodul psihotic sunt destul de comune. Este important să știi că recuperarea după un episod psihotic poate dura ceva timp și poate necesita ajustări ale tratamentului, precum și suport psihologic continuu.
Iată câteva aspecte pe care le poți lua în considerare în gestionarea simptomelor post-psihotice:
1. Continuarea tratamentului medical: Este esențial să continui tratamentul prescris de medic și să nu întrerupi sau să modifici dozele medicamentelor fără consultarea acestuia. Medicul poate ajusta tratamentul în funcție de progresul tău și de efectele secundare pe care le experimentezi.
2. Terapie psihologică: Pe lângă medicație, terapia psihologică poate fi extrem de utilă. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC), de exemplu, este eficientă în abordarea dificultăților legate de gândire, memorie și funcționare socială. Poate ajuta de asemenea la dezvoltarea unor strategii de coping pentru a gestiona simptomele.
3. Suport și educație: Participarea la grupuri de suport sau programe de educație despre boala psihică poate ajuta la înțelegerea experienței tale și la conectarea cu alții care trec prin situații similare.
4. Menținerea unei rutine zilnice: Stabilirea unei rutine zilnice, inclusiv activități regulate, exerciții fizice moderate și un somn adecvat, poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate și a funcționării cognitive.
5. Monitorizarea efectelor medicamentelor: Unele medicamente antipsihotice pot avea efecte secundare care influențează funcțiile cognitive și memoria. Discută deschis cu medicul tău despre orice efecte secundare pe care le observi.
6. Alimentația și hidratarea: O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine și acizi grași omega-3, poate sprijini sănătatea creierului. De asemenea, este important să te hidratezi corespunzător.
7. Evaluare continuă: Dacă simptomele persistă sau se agravează, este crucial să te adresezi din nou medicului. Poate fi necesară o reevaluare a diagnosticului sau a planului de tratament.
Recuperarea după un episod psihotic este un proces gradual și poate fi diferită de la persoană la persoană. Încurajez răbdarea și perseverența și să îți menții comunicarea activă cu echipa de sănătate mentală care te asistă.
Iată câteva aspecte pe care le poți lua în considerare în gestionarea simptomelor post-psihotice:
1. Continuarea tratamentului medical: Este esențial să continui tratamentul prescris de medic și să nu întrerupi sau să modifici dozele medicamentelor fără consultarea acestuia. Medicul poate ajusta tratamentul în funcție de progresul tău și de efectele secundare pe care le experimentezi.
2. Terapie psihologică: Pe lângă medicație, terapia psihologică poate fi extrem de utilă. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC), de exemplu, este eficientă în abordarea dificultăților legate de gândire, memorie și funcționare socială. Poate ajuta de asemenea la dezvoltarea unor strategii de coping pentru a gestiona simptomele.
3. Suport și educație: Participarea la grupuri de suport sau programe de educație despre boala psihică poate ajuta la înțelegerea experienței tale și la conectarea cu alții care trec prin situații similare.
4. Menținerea unei rutine zilnice: Stabilirea unei rutine zilnice, inclusiv activități regulate, exerciții fizice moderate și un somn adecvat, poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate și a funcționării cognitive.
5. Monitorizarea efectelor medicamentelor: Unele medicamente antipsihotice pot avea efecte secundare care influențează funcțiile cognitive și memoria. Discută deschis cu medicul tău despre orice efecte secundare pe care le observi.
6. Alimentația și hidratarea: O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine și acizi grași omega-3, poate sprijini sănătatea creierului. De asemenea, este important să te hidratezi corespunzător.
7. Evaluare continuă: Dacă simptomele persistă sau se agravează, este crucial să te adresezi din nou medicului. Poate fi necesară o reevaluare a diagnosticului sau a planului de tratament.
Recuperarea după un episod psihotic este un proces gradual și poate fi diferită de la persoană la persoană. Încurajez răbdarea și perseverența și să îți menții comunicarea activă cu echipa de sănătate mentală care te asistă.
Desigur ca dupa un episod psihotic nu mai poti fi 100 % ca inainte. Trebuie sa accepti. Dar vorbeste cu psihiatrul. Poate iti mai ajusteaza ceva la schema de tratament.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 4durere sau psihoza?
- 11Avem nevoie de ajutor!!!...pare a fi un episod psihotic
- 21tulburare psihotica polimorfa
- 16Psihosa indusa? sau Tulburare shizofreniforma?
- 12O intrebare... Zyprexa se administreaza in anxietate sau depresie?
- 8Episod psihotic..
- 5Episod psihotic acut-olanzapina
- 4Episod psihotic sau tulburare deliranta
- 10Ajutor - fetita de 14 ani diagnisticata cu episod psihotic
- 2Tulburare de personalitate instabil-emotionala de tip impulsiv
- 15Fiul psihotic refuza medic
- 0Educativ - Persoane care s-au filmat in timpul unor episoade psihotice din schizofrenie
- 5Descrieți episoadele voastre psihotice
- 10Cazuri de psihoza vindecate?
- 0În 6 luni psihoza disparecu ajutorul neurofeedback-ului. Funcționează pentru toți.
Mai multe informații despre: Psihoza episodul psihotic
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: