Proteza totala de sold...

50 comentarii 1 2
0
09-03-2010, ora 23:10
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Desigur ca o radiografie poate fi utila.
Problema protezei de tip Moore este ca utilizeaza cotilul pacientului si nu o componenta artificiala, ca in cazul protezei totale. In acest caz, mai ales daca musculatura fesiera si a membrului pelvin este deficitara, capul protezei poate parasi facil cotilul, determinand pacientul sa resimta o senzatie de instabilitate, "ca misca ceva".
Gimnastica medicala se realizeaza cu ajutorul kineto-terapeutului, prin programe specifice.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-03-2010, ora 23:36
kinesio
Nu este medic/terapeut
kinesio
Pentru: tania_ok

Dupa o operatie de proteza de sold este necesar intarirea muschiilor Abductori al soldului respectivi ( gluteus medius si gluteus minimus).Aveti grija ca persoana bolnava sa nu faca Aductie din sold !!!!

Cu stima,

kinesio
0
13-03-2010, ora 16:58
andracretu
Nu este medic/terapeut
andracretu
Buna ziua
Am si eu o problema. Tatal meu in varsta de 52 de ani a fost diagnosticat in anul 1990 cu coxartroza. In urma unei injectii facute gresit, boala a evoluat destul de repede, iar acum in urma unui consult amanuntit a fost diagnosticat cu nevroza aseptica de cap femural pe partea stanga, si coxartroza incipienta de partea dreapta. As dori sa stiu daca puteti sa imi spuneti cam cat ajunge o protezare totala a soldului stang, si unde as putea sa merg pentru operatie. Va multumesc.
0
13-03-2010, ora 17:09
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Situatia este exact invers: coxartroza este determinata de catre necroza, fiind o complicatie a acestei necroze.
Pe de alta parte, aceasta necroza este determinata deseori de administrarea de produse cortizonice (necroza post-cortizonica).
Operatia de protezare nu este niciodata urgenta, putand fi amanata pe durata a zeci de ani fara nici un risc.
Interventia nu costa absolut nimic, proteza fiind suportata 100% din fondurile casei de asigurari, prin intermediul Programului National de Endoprotezare. Se poate realiza in cateva zeci de clinici din toata tara.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
13-03-2010, ora 17:19
andracretu
Nu este medic/terapeut
andracretu
Exact ce va spuneam, o injectie administrata gresit, probabil pe baza de produse cortizonice. Ideea este ca tatal meu a fost la o investigatie amanuntita la Spitalul Militar din Iasi, si i-au spus ca datorita necrozei de pe piciorul stang a facut si hernie de disc care este in faza incipienta. si nu necesita operatie. Are dureri infernale la piciorul drept, de la sold pana la genunchi, inghinale, si ii amorteste. De aceea medicii de acolo i-au recomandat protezarea piciorului stang, pentru a proteja atat piciorul drept cu coxartroza incipienta cat si coloana. Tatal meu este mai corpolent, si duce boala asta pe picoare de ani buni, insa nu a fost indrumat, nici instruit. Fapt pentru care el, abia acum a inceput sa poarte baston, nu a purtat nici pantofi ortopedici, iar noua copiilor nu ne-a spus niciodata nimic despre asta, pana acum cand ne-am interesat singuri:). Datorita acestui fapt, soldul nu mai este drept este inclinat spre partea stanga, si probabil de aici se trage si hernia de disc.
Multumesc
0
13-03-2010, ora 17:27
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Situatia sta, din punctv de vedere pragmatic, in felul urmator:
- problema esentiala (99, 99%) este obezitatea. Fara normalizarea greutatii, orice tratament este iluzoriu, iar protezarea soldului este strict contraindicata, fiind inutila si chiar periculoasa.
- pe locul doi sta problema herniei de disc, care determina simptomele neurologice mentionate. reprezinta o adevarata urgenta, infinit mai importanta decat protezarea soldului, prin complicatiile posibile de tip paralizii/pareze. Avem o singura problema: obezitatea, care determina rezultate deceptionante, indiferent de tratamentul herniei de disc (chirurgical sau conservator)
- problema protezei sta undeva pe locul al treilea, neavand un caracter de urgenta.
Prin urmare, urgenta majora este normalizarea greutatii, in acelasi timp cu tratarea herniei de disc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
13-03-2010, ora 17:37
andracretu
Nu este medic/terapeut
andracretu
Buna ziua!
Medicii de la Iasi au spus in felul urmatori: Datorita faptului ca el de cand a fost diagnosticat cu coxartroza si pana acum adica de 20 de ani, nu a purtat pantofi ortopenici si nici baston, si soldul este inclinat spre partea stanga, discurile coloanei vertebrale sau apropiat foarte mult intr-o parte, iar in cealalta s-au distantat. Nu are nici un disc sfaramat, sau lezat. Asta se vede si pe radiografie. Si in urma RMN-ului au spus ca toate durerile si problemele se trag de la piciorul stang. Nu pot spune ca e obez, la varsta de 52 de ani are 96 kg.
0
13-03-2010, ora 20:29
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Obezitatea se calculeaza in functie de inaltime: daca are 2.10-2.20 metri, nu este obez.
Parerea mea este ca, in afara normalizarii greutatii, ar extrem de util un program de kineto-terapie specifica (pentru problema coloanei vertebrale). Nu conteaza RMN-ul sau radiografiile, ci simptomele de afectare neurologica a coloanei: paralizii, pareze, distrofii musculare etc.
Cand se va normaliza greutatea, se poate pune problema unei protezari a soldului (datorita supra-greutatii proteza se va uza extrem de rapid sau se va luxa).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-05-2010, ora 01:35
pia11
Nu este medic/terapeut
pia11
Buna dimineata,
mama mea, in varsta de 62 de ani a fost operata in urma cu o luna(30 zile) de fractura de col femural.I s-a introdus o proteza totala(necimentata) la soldul stang.Momentan face citiva pasi de 4-5 ori pe zi cu cadrul.Atat!In rest nu vrea sa faca nimic altceva, motivand ca este obosita sau o doare.Nu vrea sa faca dus sau sa manance stand la masa(pe un scaun mai inalt).Sufera de indigestie si de transpiratii nocturne.As vrea foarte mult sa o incurajez si sa o imping sa faca mai multa miscare, dar nu sunt sigura ce anume are voie sa faca si ce nu.Cautand un site cu detalii legate de recuperare, un program pas cu pas, am dat peste forumul dvs.V-as fi recunoscatoare pt orice sfat, sau link unde as putea gasi informatii legate de revenirea la normal, dupa o asemenea operatie.
Multumesc,
Pia Schutz
0
14-05-2010, ora 15:11
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In mod normal, singurul care va poate raspunde pertinent este chirurgul care v-a operat.
Principial insa, la o luna de la operatie, ar trebui sa mearga cvasi-normal, iar intarzierea reluarii mersului poate genera sechele pe toata viata.
Daca nu reusiti s-o motivati, este cazul sa cautati un kineto-terapeut.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
15-05-2010, ora 01:33
pia11
Nu este medic/terapeut
pia11
Buna seara,

multumindu-va pt raspunsul dat, trebuie sa va intreb, la ce fel de sechele va referiti?
Ea sustine, ca doctorul ce a operat -o, i-a interzis sa calce pe piciorul protezat 45 de zile si sa nu stea in picioare mai mult de 10 minute, fiindca altfel i s-ar putea luxa proteza.
Din pacate, nu-l pot aborda pe chirurgul ce a operat-o, pt ca locuiesc in alt oras, iar la telefon d-sul nu este disponibil.De asemenea, in orasul nostru nu exista kineto-terapeut!Deci, tot eu trebuie sa duc munca de lamurire si motivatie.

Ramanand la intrebarea pusa anterior, exista sau nu un ghid referitor la stagiile ce trebuie sa le parcurga pacientul, dupa protezare?

Cu stima,
Pia S.
0
15-05-2010, ora 08:20
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Din pacate, nu exista nici un ghid util datorita marii variabilitati a protezelor, a pacientilor si a scolilor de ortopedie.
In Vest pacientul, indiferent de proteza de sold, este stimulat sa mearga inca din prima zi, recuperandu-se astfel foarte rapid, practic fara ajutorul kineto-terapeutului (il invata mai mult sa efectueze anumite manevre cum este urcarea in cada sau autoturism).
Trebuie s-o stimulati sa mearga, evitand miscarile care ar putea determina, intr-adevar, luxarea protezei. Mersul se reia progresiv, ajutata de cadru pentru mai multa siguranta.
Absenta miscarii conduce la atrofie musculara, marind si mai mult riscul de luxare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
16-05-2010, ora 01:32
pia11
Nu este medic/terapeut
pia11
Buna seara,
va multumesc pt detalii.Mama deja se simte mai bine, stiind acum ca are voie sa calce mai des pe picior.
Ar mai vrea sa stie, daca ar avea nevoie de suplimente alimentare, de genul, fier (ea a luat medicamentul PRADAXA pt 3 saptamani.(side effect-scade celulele rosii)) sau calciu(care nu stiu ce sanse de asimilare ar mai avea la varsta ei!?!)
Sperand ca nu v-am rapit foarte mult din timpul dvs liber, va doresc o dumineca insorita.

Cu stima,
Pia S.
0
16-05-2010, ora 10:56
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Produsul mentionat l-ati luat in scopul trmobo-profilaxiei (evitarii trombozei venoase profunde).
Practic nu aveti nevoie de nici un supliment alimentar si nici un fel de calciu.
Importanta in economia situatiei este doar kineto-terapia, precum si reluarea mersului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
11-09-2012, ora 15:11
alinamatesan
Nu este medic/terapeut
alinamatesan
Buna ziua
As dori sa supun atentiei dumneavoastra cazul bunicii mele, care a fost diagnosticata la Baia Mare cu tumora maligna leziune depasind oasele si cartilagiile articulare. Doctorul reumatolog care a internat-o aici spune ca este nevoie de parerea unui ortoped. Puteti sa-mi recomandati pe cineva?
Va multumesc anticipat.
0
11-09-2012, ora 15:14
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cel mai aproape de D-voastra este Centrul Universitar Cluj, unde exista atat clinici de ortopedie, cat mai ales ËœInstitutul de cancerologie Chiricuta'.

Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
22-09-2012, ora 21:52
FlorinaC13
Nu este medic/terapeut
FlorinaC13
Buna seara!
Tatal meu are 75 de ani si a suferit fractura cominutiva de col femural. Mentionez ca este obez, are insuficienta cardiaca si in urma cu 4 ani a suferit un accident vascular cerebral. Sechelele in urma AVC-ului sunt greutate in deplasare pe partea stanga. Fractura de col femural implica aceeasi parte stanga. Ce fel de tratament (protezare) se recomanda in cazul lui? Ce riscuri majore implica acesta? Cum va decurge recuperare, va fi nevoie de insotitor in permanenta?

Va multumesc,
FlorinaC.
0
25-09-2012, ora 11:48
FlorinaC13
Nu este medic/terapeut
FlorinaC13
Buna ziua,
As dori un raspuns cat mai repede daca se poate pt ca este internat in spital de cateva zile si trebuie luata o decizie cu privire la operatie pana joi dimineata. Am dorit foarte mult sa aflu pararea dumneavoastra. Medicii de aici spun ca proteza totala Moore nu este cea mai buna solutie. Astept un raspuns cat mai curand.

Cu stima,
FlorinaC.
0
25-09-2012, ora 13:06
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Discutia este extrem de lunga, iar decizia va apartine, dupa ce va veti consulta cu chirurgul si cu anestezistul.
In functie de datele personale, dar si de examinarea radiologica, se poate opta intre o proteza Moore (ieftina, dar putin recomandabila), o proteza intermediara (preferabila, avand o durata de viata mai mare pentru ca protejeaza oarecum cotilul, dar este mult mai scumpa) si o proteza totala (varianta ideala daca exista si afectare de tip artrozic, mai scumpa decat proteza Moore, dar mai ieftina decat cea intermediara).
Exista a doua discutie, daca se opteaza pentru varianta cimentata sau necimentata. Decizia depinde tot de datele personale ale pacientului (greutate) dar si de aspectul radiologic.
Prezenta obezitatii sugereaza o proteza totala de tip cimentat, insa interventia este mai invaziva decat in cazul protezei intermediare. Aici cuvantul final il are anestezistul, care analizeaza gradul de suportabilitate al fiecarei interventii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
25-09-2012, ora 15:00
FlorinaC13
Nu este medic/terapeut
FlorinaC13
Buna ziua,
Mai sus cu 2 comentarii am scris si cateva detalii ale pacientului, si anume greutate mare, AVC cu sechele pe partea stanga, insuficienta cardiaca de gradul 4. In acest context pusesem intrebarea.

Va multumesc,
FlorinaC.
Adaugă un comentariu / răspuns
50 comentarii 1 2

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Markerii urinari pot prezice afecțiunile oaselor survenite după protezarea de șold
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •