panica, anxietate, agorafobie - ajutor
De doua luni ma confrunt cu aceleasi probleme. Am avut si in trecut atacuri de panica, dar nu le-am dat prea mare importanta, pentru ca treceau la fel de repede cum apareau. Dar in ultimele doua luni, pe fondul stressului de la serviciu, am picat intr-o depresie groaznica la care s-au adaugat crizele de panica si anxietate. Mi-am pierdut interesul pnetru absolut tot ce imi facea placere altadata, cu greu ma ridicam din pat dimineata sa ma duc la serviciu. Cel mai rau a fost ca lucrez pe un vas de croaziera unde nu sunt zile libere si unde sunt foarte departe de familia mea.Am fost la cabinetul medical de pe vas sa imi recomande ceva, pentru ca agitatia din sufletul meu nu ma lasa nici sa stau pe scaun un sfert de ora. Doctorul mi-a recomandat niste suplimente antidepresive( 5-HTP se numesc) pe care le iau de o saptamana si jumatate. Au avut un oarece efect, in sensul ca mi-au alungat greutatea din capul pieptului care nici nu ma lasa sa respir, dar frica tot nu a disparut. Sunt intr-o alerta permanenta. Mi-e frica sa nu imi pierd controlul in fiecare minut. Acum am hotarat sa imi iau concediu si sa ma duc acasa pentru un timp sa vad ce-i cu mine, dar gandul ca voi pleca singura de aici ma sperie foarte tare. Imi puteti spune daca e recomandat sa iau calmante inainte sa zbor ca sa scap de agitatie si frica in avion?
8 comentarii
pe..zi ce trece tot mai multa lume se comfrunta..cu aceste cauze foarte rele..din cate am vazut eu cand sufeream de aceste cauze pe moment nu stiam ce sa fac...dar vroiam sai explic cuiva sa imi zica cei cu mine..eram nelinistit si stiu cum e momentu acela foarte najpa...care parca nu mai trece..cel mai bine e sa te documentezi sin aceste topicuri in care sau scris.despre aceste atacuri de panica, ca sa compari nelinistea ta care o ai cu a celor care au trecut si trec prin aceste simtome, pentru ca stiu ca ai vrea ca lumea sa itzi zica repede si astepti cu nerabdare un raspuns la topicul tau..dar eu asa am facut..am citit despre aceste stari.si am coparat starile altora si explicatiile altora..ca sa imi dau seama ce e cu mine si sa inteleg mai bine...si te sfatuiesc pana vi acasa ca sa consulti un psihoterapeut.sau un alt medic..inarmeazate cu documentatzia de pe net cu sfaturile ce au primit altzi care trec prin aceste cauze...si sa nu itzi faci griji...pentru ca cu cat itzi faci griji...citisem astazi in unul din topicuri o doamna sau domnisoara care a suferit si a scapat de chestiile astea ba chiar mai mult a si facut o facultate de pshiologie..zicea ca trebuie sa primim cu bratele deschise aceste atacuri..sa nu ne mai facem probleme ca sa nu intram mai profund in acea stare...stiu ca e urat de tot sa aceptzi asa ceva dar e singura solutie..inarmeazate cu incredere si documentatzie depe acest site...pana ajungi acasa...si ai incredere in Dumnezeu ca te va ajuta.
Antidepresivele au nevoie de un timp ca sa inceapa sa isi faca efectul (la unii o saptamana, la altii 3 saptamani - o luna). Ele sint eficiente inj primul rand pe lipsa de energie, apoi pe starea de tristete si pe anxietate.
Pentru atacul de panica, Alprazolam-ul (Xanax) se pare ca este foarte bun (o doza mica, daca se ia in combinatie cu un antidepresiv). Se ia pe perioade scurte, eventual inaite de o iesire in public, drum etc. Cum a spus si dl Daniel, psihoterapia este de ajutor. Sa nu va speriati, situatia dv. este din cauza stressului, se va imbunatati radical dupa o perioada de odihna.
Pentru atacul de panica, Alprazolam-ul (Xanax) se pare ca este foarte bun (o doza mica, daca se ia in combinatie cu un antidepresiv). Se ia pe perioade scurte, eventual inaite de o iesire in public, drum etc. Cum a spus si dl Daniel, psihoterapia este de ajutor. Sa nu va speriati, situatia dv. este din cauza stressului, se va imbunatati radical dupa o perioada de odihna.
Daca respecti doza prescrisa de medic, e putin probabil ca aceste calmante sa aiba vreun efect negativ suplimentar in conditii accentuate se stres. Eventualele simptome negative ce pot aparea (sau nu) in cursul calatoriei ar fi mai degraba efectul agitatiei si temerilor legate de ideea de a pleca singura.
Insa acestea sunt ipoteze, nu certitudini. Faptul ca ti-e frica, nu inseamna ca realitatea iti va oferi motive concrete de frica. E foarte posibil sa treci prin aceasta calatorie lipsita de orice simptom, mai ales ca vei iesi din mediul in care s-au acutizat problemele.
Iti recomand ca, odata ajunsa in tara, sa profiti la maximum de toate formele de tratament posibil (nu doar de cel medicamentos deja inceput). Acorda-ti cateva sedinte de psihoterapie; faptul ca la un moment dat ai avut resursele necesare pentru a depasi atacurile de panica este un indiciu ca dispui si in prezent de aceste resurse (nu se pierd, uneori este blocat accesul spre ele) necesare pentru a face ceva mai mult decat sa le depasesti (dupa cum vezi, la un moment dat, te pot ajunge din urma...), si anume sa le scoti din pattern-ul tau de functionare.
Curaj si multa sanatate!
Insa acestea sunt ipoteze, nu certitudini. Faptul ca ti-e frica, nu inseamna ca realitatea iti va oferi motive concrete de frica. E foarte posibil sa treci prin aceasta calatorie lipsita de orice simptom, mai ales ca vei iesi din mediul in care s-au acutizat problemele.
Iti recomand ca, odata ajunsa in tara, sa profiti la maximum de toate formele de tratament posibil (nu doar de cel medicamentos deja inceput). Acorda-ti cateva sedinte de psihoterapie; faptul ca la un moment dat ai avut resursele necesare pentru a depasi atacurile de panica este un indiciu ca dispui si in prezent de aceste resurse (nu se pierd, uneori este blocat accesul spre ele) necesare pentru a face ceva mai mult decat sa le depasesti (dupa cum vezi, la un moment dat, te pot ajunge din urma...), si anume sa le scoti din pattern-ul tau de functionare.
Curaj si multa sanatate!
Multumesc, Simina pentru sfaturi. La nivel rational stiu ca ai dreptate, dar mi-e foarte greu sa imi manageriez emotiile si fricile acum. Sper sa ajung cu bine acasa si o sa iti urmez sfatul.
Asa e, este foarte greu.
Insa, nu ai scris "mi-e imposibil" sau "nu pot"... in diferenta dintre cele doua exprimari sunt codate resursele despre care aminteam mai sus.
Ca sa fie un pic mai usor, cauta sa gestionezi nu toate emotiile si fricile deodata, ci doar pe acelea care sunt importante pentru a te ajuta sa faci fata calatoriei. Mai departe, vei vedea atunci!
Tot un fel de manageriere este si aceasta: imparti un plan mare, in mai multe mici, cat de mici ai nevoie pentru a simti ca le poti lua sub control.
Insa, nu ai scris "mi-e imposibil" sau "nu pot"... in diferenta dintre cele doua exprimari sunt codate resursele despre care aminteam mai sus.
Ca sa fie un pic mai usor, cauta sa gestionezi nu toate emotiile si fricile deodata, ci doar pe acelea care sunt importante pentru a te ajuta sa faci fata calatoriei. Mai departe, vei vedea atunci!
Tot un fel de manageriere este si aceasta: imparti un plan mare, in mai multe mici, cat de mici ai nevoie pentru a simti ca le poti lua sub control.
Buna, Simina. Vreau doar sa-ti spun ca am ajuns cu bine acasa. Sunt cu familia mea acum si ma simt mai bine. O sa iti urmez sfaturile. Multumesc pentru incurajari
Bucuresteaca_29,
Simptomele tale descriu cu siguranta o anxietate, si spun asta pentru ca si eu ma confrunt cu boala secolului sa ii spun asa de circa 3 ani si jumatate si nu vreau sa te sperii cu nimic. Sincer nici nu stiu ce sa mai cred. Am fost si eu plecat, in prima parte in Italia, iar pe urma intr-un contrat in insulele Bermuda la 8000 de km de casa, sa iti spun sincer si cu parere de rau am plecat pe picior stramb acolo pentru ca dupa o luna mam intors acasa. Nu mai puteam sa imi controlez propriile ganduri eram mereu agitat. Anxietatea mea se manisfesta si somatic cu dureri musculare de ceafa, si de coloana, bine am si spondiloza cervicala. Acum cand scriu articolul sunt exact trei ani si jumatate de la cand am inceput sa ma simt rau. Eu unul am urmat zeci de tratamente , pastile peste pastile, mam cam si izolat putin ce e drept. Ce vroiam sa spun este ca atunci cand eram plecat starea de rau ma coplesea aveam impresia ca o sa fie mai bine acasa, dar sincer imi este mai rau. Am zile si zile, dar sincer una nu este lasata de la Dumnezeu sa ma simt perfect. Sunt curios sa impartasesc experiente si vorbe cu toti anxiosii si depresivii poate gasim o cale de iesire. Eu sincer cred ca starile astea ni le creem singuri. Ele sunt rezultatul unor traume din viata asta e clar. Nu se naste nimeni anxios, doar ca boala se dezvolta, si de ce zic asta, nu numai citind mult, asta in primul an de boala, acum nu mai dau importanta, iti faci mai rau citind si intrand in subiect, dar spun asta pentru ca eu pesonal am avut ceva momente neplacute in viata esecuri, dezamagiri si un deces, sincer astea sunt cauze pentru a te pupa cu anxietate sau depresie, sau amandoua asociate impreuna. Cum am spus mi-ar face placere sa impartasesc experiente si vorbe cu orice care trece prin asa ceva -*
Sanatate si capul sus
Viata nu se opreste la o boala
(*modificat de administrator)
Simptomele tale descriu cu siguranta o anxietate, si spun asta pentru ca si eu ma confrunt cu boala secolului sa ii spun asa de circa 3 ani si jumatate si nu vreau sa te sperii cu nimic. Sincer nici nu stiu ce sa mai cred. Am fost si eu plecat, in prima parte in Italia, iar pe urma intr-un contrat in insulele Bermuda la 8000 de km de casa, sa iti spun sincer si cu parere de rau am plecat pe picior stramb acolo pentru ca dupa o luna mam intors acasa. Nu mai puteam sa imi controlez propriile ganduri eram mereu agitat. Anxietatea mea se manisfesta si somatic cu dureri musculare de ceafa, si de coloana, bine am si spondiloza cervicala. Acum cand scriu articolul sunt exact trei ani si jumatate de la cand am inceput sa ma simt rau. Eu unul am urmat zeci de tratamente , pastile peste pastile, mam cam si izolat putin ce e drept. Ce vroiam sa spun este ca atunci cand eram plecat starea de rau ma coplesea aveam impresia ca o sa fie mai bine acasa, dar sincer imi este mai rau. Am zile si zile, dar sincer una nu este lasata de la Dumnezeu sa ma simt perfect. Sunt curios sa impartasesc experiente si vorbe cu toti anxiosii si depresivii poate gasim o cale de iesire. Eu sincer cred ca starile astea ni le creem singuri. Ele sunt rezultatul unor traume din viata asta e clar. Nu se naste nimeni anxios, doar ca boala se dezvolta, si de ce zic asta, nu numai citind mult, asta in primul an de boala, acum nu mai dau importanta, iti faci mai rau citind si intrand in subiect, dar spun asta pentru ca eu pesonal am avut ceva momente neplacute in viata esecuri, dezamagiri si un deces, sincer astea sunt cauze pentru a te pupa cu anxietate sau depresie, sau amandoua asociate impreuna. Cum am spus mi-ar face placere sa impartasesc experiente si vorbe cu orice care trece prin asa ceva -*
Sanatate si capul sus
Viata nu se opreste la o boala
(*modificat de administrator)
Buna ziua,
Draga mea problema nu este asa de grava precum pare la prima vedere. In urma cu doi ani am avut (vorbesc la trecut)si eu probleme de acest gen.Am urmat diverse tratamnte cu anxiolitice si psihoatrapie, dar fara mare rezultat.Cand am venit in Romania (eu locuiesc in USA), o matuse m-a dus mai mult cu forta(sunt medic neurolog si eram 100% convinsa de medicina alopata), la un domn care face psihanaliza, acupunctura, reflexo si fitoterapie
Draga mea problema nu este asa de grava precum pare la prima vedere. In urma cu doi ani am avut (vorbesc la trecut)si eu probleme de acest gen.Am urmat diverse tratamnte cu anxiolitice si psihoatrapie, dar fara mare rezultat.Cand am venit in Romania (eu locuiesc in USA), o matuse m-a dus mai mult cu forta(sunt medic neurolog si eram 100% convinsa de medicina alopata), la un domn care face psihanaliza, acupunctura, reflexo si fitoterapie
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 1poate fi tiroida?
- 3Slabiciune... atacuri de panica, anxietate
- 11voi scapa vreodata de atacurile de panica?
- 15Simt o strangere la inima din cauza stresului
- 7Junghi in partea stanga si dreapta
- 10Tulburare anxios depresiva
- 16anxietate generalizata cu atacuri de panica
- 3atac de panica!
- 0e atac de panica?
- 3Anxietate - Nelamuriri
- 1Grup de suport pentru anxietate si fobii 'Serile de alergat frici'
- 8Anxietate?
- 4„exerciţii imaginare”
- 4Anxietate si atacuri de panica
- 3Anxietate