mutism la adulti in depresie

Am citit ca exista mutism selectiv la copii dar nu stiu daca exista si la adulti.
Persoana respectiva nu vorbeste in situatii in care se asteapta de la el sa vorbeasca. De exemplu intr-un grup, sa zicem o petrecere sau o sedinta, toata lumea are ceva de spun dar el doar sta acolo si asculta dar nu scoate o vorba, poate cel mult zambeste or face niste gesturi sa arata ca este acolo. Vorbeste de obicei doar cu anumite persoane de exemplu membrii ai familiei si uneori nu cu toti sau in situatii foarte familiare. Este mai mult decat timiditate si anxietate sociala.
Ma intereseaza daca stie cineva cum se diagnosticheaza, ce tratament se face sau daca este cineva in aceasta situatie si a facut tratament.
Persoana respectiva nu vorbeste in situatii in care se asteapta de la el sa vorbeasca. De exemplu intr-un grup, sa zicem o petrecere sau o sedinta, toata lumea are ceva de spun dar el doar sta acolo si asculta dar nu scoate o vorba, poate cel mult zambeste or face niste gesturi sa arata ca este acolo. Vorbeste de obicei doar cu anumite persoane de exemplu membrii ai familiei si uneori nu cu toti sau in situatii foarte familiare. Este mai mult decat timiditate si anxietate sociala.
Ma intereseaza daca stie cineva cum se diagnosticheaza, ce tratament se face sau daca este cineva in aceasta situatie si a facut tratament.
3 comentarii

1. pierderile de auz..pot fi o cauza a unui asemenea comportament. cand persoana nu aude ce se spune... nu prea are ce comenta, trebuie facuta o audiograma la orl
2 un examen la psiholog ar descoperi si alte motive
2 un examen la psiholog ar descoperi si alte motive

Sau poate ar trebui sa nu te mai dai psihanalist si sa lasi diagnosticele pe seama doctorilor adevarati. In fond, poate ca si tu vorbesti in situatii in care s-ar astepta de la tine sa taci.

Se diagnosticheaza de catre un psiholog clinician sau un psihiatru, ambii sunt competenti pt a face o evaluare clinica si a oferi un diagnostic. Poate fi vorba despre o personalitate evitanta (daca manifestarile de "timiditate" nu au survenit in ultimul timp, ci sunt vechi), insa numai fata in fata se poate face o evaluare serioasa.
Ana Badita
Ana Badita

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 13Nu ma simt bine
- 4Xanax - vreau sa nu-l mai iau! Cum sa fac?
- 0depresie sau schizofrenie
- 7Am nevoie de ajutor! De la psihilogi in special..
- 1depresia afecteaza si fizic?
- 17Depresie sau atac de panica?
- 6Caracteristica a depresiei sau schizofrenica ?
- 8Este posibil sa ma confrunt cu o depresie?
- 13psihoza sau depresie
- 8dupa 8 ani de casnicie cu un copil ma paraseste fara motiv
- 35sunt in pragul unui divort iar persoanele dragi nu ma inteleg
- 7insomnie sau depresie
- 11depresie? anxietate? Ma ajuta cineva?
- 9depresie, anxietate sau altceva?
- 23Nu mai am sentimente! E de la depresie?
- 17medicamente naturiste sau alopate pt depresie?
- 5Cine ma poate sfatui... prietena mea sufera de tulburare schizoafectiva
- 15depresie ipohondriaca
- 5Mama mea nu mai ia pastilele
- 37Ajutati-ma, am tulburare de panica generalizata si depresie. Sunt gravida in 7 saptamani
Mai multe informații despre: Depresia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: