Ma dor picioarele, mai ales in profunzime. Ar putea fi varice?

04-04-2007
nati_katyusha
Nu este medic/terapeut
nati_katyusha
va rog sfatuiti-ma... am fost la medic si mi-a spus ca s-ar putea sa am varice, dar nu sunt foarte umflate. ma dor picioarele, mai ales in profunzime. ar putea fi varice? daca da, se pot opera?
13 comentarii
0
04-04-2007, ora 00:00
Dr. Dorin Mihalache
Dermatovenerologie
Dr. Dorin Mihalache
Eu nu as recomanda operatia!
Fa un tratament cu Detralex 2 cp / zi, (dimineata si seara), timp de 30 zile, combinat cu exercitii fizice zilnice care sa solicite musculatura gambelor : ridicari pe varfuri si coborari, alergari usoare, mers pe jos, etc.
Se mai pot face dusuri scotiene (alternari de apa calda cu apa rece) la nivelul gambelor.
Succes!
0
05-04-2007, ora 00:00
Cornel.Susu
Identitate neconfirmată
Cornel.Susu
Primul lucru care ar trebui facut ar fi confirmarea diagnosticului de varice, care se face prin consult la un chirurg vascular si eventual o ecografie doppler venoasa.
Daca este vorba de varice atunci ar trebui sa stiti ca in 95% din cazuri se transmite genetic un defect al valvelor din interiorul venelor(mosteniti boala de la mama, tata sau bunici). Orice tratament ati urma (medicamente sau unguente ) nu poate sa determine cresterea de noi valve la nivelul venei. Singurul tratament care poate corecta acest defect este cel chirurgical care scoate aceste vene dilatate in care sangele stagneaza.
Dusurile sunt bune doar cu conditia sa fie cu apa rece! Apa clada si caldura in general dilata venele si face mai mult rau!
Operatia o puteti face acum sau sa asteptati sa apara complicatiile varicelor: colorarea picioarelor si aparitia ulcerului venos! Depinde de dumneavoastra!
0
05-04-2007, ora 00:00
Dr. Dorin Mihalache
Dermatovenerologie
Dr. Dorin Mihalache
Draga nati_katyusa, as dori sa fac niste precizari:
La nivelul gambei exista 2 sisteme venoase care preiau sangele de la acest nivel si il duc la inima.
- un sistem venos profund, localizat langa oasele gambei;
- un sistem venos superficial, localizat sub piele.
Aceste doua sisteme venoase comunica intre ele prin niste vene comunicante.
Sistemul venos profund preia aproximativ 90% din sangele care se intoarce spre inima.
La nivelul venelor profunde, se afla niste valve asemanatore cu niste "cuiburi de randunica" care au rolul de a fragmenta coloana de sange ce se intinde de la plante pana la inima, diminuand astfel presiunea care s-ar exercita asupra peretilor vasculari la baza acestei coloane.
Din diferite motive ( mostenire genetica, tromboflebite profunde - adica inflamatii ale peretilor venei - generate de operatii pe abdomen, fracturi ale membrelor inferioare, nasteri laborioase, etc), aceste valve se distrug. Consecinta este transformarea sistemului venos profund intr-un "tub". Urmarea este cresterea presiunii sanguine la nivelul gambei si piciorului, adica la baza acestui "tub", datorita gravitatiei si greutatii lichidului din vas, respectiv a sangelui. Prima "supapa" care preia aceasta presiune este sistemul venos superficial, care se dilata si devine sinuos, manifestare pe care noi o cunoastem sub denumirea de "varice".
Operatia de varice IDEALA ar fi aceea care ar putea sa refaca valvele deteriorate. Din pacate NU ESTE ASA! Operatiile actuale scot din circuit aceste varicozitati, urmarind in primul rand un scop estetic. Se practica cate o incizie la capetele venei dilatate si se face o ligatura. Efectul este disparitia venei varicoase, chirurgul isi ia banii si... toata lumea este multumita!!!
Ce se intampla insa pe termen lung?
Urmare a faptului ca au fost eliminate "supapele" care preluau o parte din presiunea exercitata asupra peretilor venelor profunde, aceasta presiune va creste, dilatand capilarele venoase de la nivelul plantelor, dandu-i aspectul de "mura", concomitent cu trecerea lichidului din vas impreuna cu elemente sanguine (hematii, fibrina, etc) in spatiul interstitial si aparitia edemului si pigmentarii tegumentului gambei (datorita hemosiderinei eliberata din hematii).Datorita edemului, fie spontan, fie in urma unor mici traumatisme, tegumentul "plesneste" generand o rana fara tendinta la vindecare spontana, cunoscuta sub numele de "ulcer varicos".Aceasta rana nu mai este ingrijita de chirurgul care a operat varicele, deoarece necesita luni de zile de ingrijiri sustinute! Ca urmare, este "pasata" dermatologilor!
Nati_katyusa, in urma celor prezentate, vei trage singura o concluzie!
0
05-04-2007, ora 00:00
Dr. Dorin Mihalache
Dermatovenerologie
Dr. Dorin Mihalache
Domnule Cornel.Susu, as dori sa va informez ca ulcerul varicos este o problema de sanatate publica nu numai in Romania ci si in state dezvoltate precum SUA, Japonia, tarile UE. Daca opertiile de varice ar fi asa eficiente de ce s-a ajuns aici?
In momentul de fata tendinta mondiala este indreptata spre tratamentul conservator al varicozitatilor, chiar daca dumneavoastra vi se pare ca tratamentul cu medicamente si unguente este ineficient datorita faptului ca nu determina "cresterea de noi valve la nivelul venei", aflati ca acestea actioneaza pe alte verigi patogenice ale bolii varicoase!
Cel mai eficient tratament actual, considerat pe plan mondial, este CONTENTIA ELASTICA, adica utilizarea unor ciorapi elastici fabricati special in acest scop, fiind disponibili intr-o gama variata de marimi si culori. Efectul lor se manifesta prin contrapresiunea care o exercita la nivelul gambei impiedicand sau diminuand aparitia edemului.
2. Detralex capsule, este medicamentul demonstrat activ pe cresterea troficitatii si rezistentei peretelui vascular venos, impiedicand iesirea lichidului din vas.
3. Unguentele pe baza de heparina impiedica coagularea sangelui in zonele unde el stagneaza, prevenind aparitia emboliilor.
4. Exercitiile fizice care stimuleaza muschii gambei determina ca aceasta sa actioneze ca o pompa, ajutand circulatia de intoarcere.
5. Dus "scotian" inseamna ALTERNARE de apa rece cu apa calda, determinanad contractia si dilatarea alternativa a vaselor, stimuland de asemenea circulatia! Acest dus se face numai la nivelul gambelor!
Dusurile NUMAI cu apa rece recomandate de dvs. nu au nicio logica!
In final, as dori sa va informez ca am tratat mii de cazuri de ulcer varicos, din care cel putin jumatate FUSESERA OPERATE de varice. Cea mai tanara pacienta avea 23 de ani cand a facut ulceratia si a fost operata (ca multi alti bolnavi) de un "renumit" medic bucurestean, "regele varicelor", de origine araba, prezentat cu insistenta de OTV. Acum are 33 de ani si ma suna periodic din Italia, cerandu-mi sfatul, fiind disperata ca de 2 ani nu i s-a mai inchis ulceratia!
0
06-04-2007, ora 00:00
Cornel.Susu
Identitate neconfirmată
Cornel.Susu
Domnule midorin42 as dori sa fac cateva completari la comentariile dumneavoastra. Valvele se afla atat la nivelul sistemului venos profund cat si in cel superficial. Avand in vedere ca sistemul venos profund este dispus printre muschi care sunt inveliti intr-o tunica fibroasa putin extensibila-fascia superficiala ce compartimenteaza membrul inferior in loji, posibilitatatea de dilatare a acestui sistem venos este mai mica. Asa se explica de ce la contractia musculaturii gambei se produce o crestere a presiunii de la nivelul acestor loji cu pomparea sangelui spre inima si scaderea presiunii de la nivelul sistemului venos profund de la 90 la 20 mmHg. Sistemul venos superficial - adica cel situat sub tegument are si el de asemenea un sistem valvular. Stiu ca nicio teorie patogenetica nu poate explica pe deplin mecanismul de aparitie a varicelor (care prin definitie sunt dilatatii ale retelei venoase SUPERFICIALE) dar este demonstrat ca 95% informatia este transmisa genetic de la ascendenti(parinti, bunici). Se transmite astfel genetic un numar mai mic de valve pe aceeasi lungime a safenei si o calitate mai proasta a lor!
Prin insasi dispozitia sistemului venos superficial(la nivel superficial) el nu este sustinut decat de piele care in comparatie cu sistemul fascial este mai elastica si mai laxa permitant o mai mare intinderea a ei si consecutiv a venelor superficiale. Stiati ca un studiu recent a aratat ca copii din parinti cu varice prezinta de la varsta de 12-14 ani insuficienta valvei de la nivelul crosei safenei cu reflux la acest nivel la manevra Valsalva?
Avand in vedere ca sistemul superficial duce 10% din volumul de sange al piciorului spre inima, in realitate el avand rol de colector al sangelui de la nivelul pielii(si in termoreglare) are un rol accesor si de aceea poate fi suprimat chirugical. Datorita statiunii bipede noi oamenii platim un tribut pe care nici un alt animal patruped nu il plateste – varicele. Primele valve care cedeaza in condititii „normale”(nu tromboza venoasa profunda, fracturi sau interventii chirurgicale care au un rol cunoscut) sunt valvele sistemului superficial. Prin dilatatrea cu 2mm in diametru a venei valvele dispuse pe interior nu se mai coapteaza si lasa sangele sa curga printre ele, ceea ce duce la dilatarea urmatorului segment de vena situat inferior si intrarea intr-un cerc vicios. Toate aceste se intampla la nivelul sistemului venos superficial.
Nu trebuie sa uitam ca sistemul venos superficial este legat de cel profund prin vene perforante care au si ele un sistem valvular. Sistemul venos superficial se transforma intradevar intr-un „tub”, presiunea creste la baza lui, adica la nivelul gleznei unde apar primele modificari. Dar aceasta presiune se exercita circumferetial si deci si asupra tegumentului care acopera sistemul venos superficial. Aceasta presiune crescuta se transmite retrograd la nivelul capilarelor cu scaderea perfuziei la nivelul tegumentului. Aceasta presiune crescuta alaturi de staza determina aparitia modificarilor tegumentare din boala varicoasa!
Ceea ce descrieti dumneavoastra se intampla in varicele secundare trombozei venoase profunde cand sistemul venos profund fiind obstruat partial/total pentru o perioada variabila de timp, sangele ajunge la inima prin cai colaterale, adica sistemul venos superficial care nu poate face fata unor presiuni atat de mari generate de pompa musculara a gambei, astefl aparand varicele secundare.
DA operatia IDEALA ar presupune refacerea valvelor venoase de la nivelul sistemului superficial. Dar ceeea ce nu ati amintit este faptul ca dupa refacerea chirurgicala a lor(care presupune o incizie de sus pana jos la nivelul piciorului pentru descoperirea tuturor valvelor insuficiente sau multiple incizii) in cadrul procesului de vindecare se formeaza travee de tesut conjunctiv care precum plasele de paianjen vor comprima vena si vor determina stenoze iatrogene ale venei, pe langa cicatricile cheloide vicioase. O asemenea operatie ar dupa peste 7 ore, timp in care sangele de la acest nivel s-ar coagula chiar si sub tratament de heparina! Ceea ce nu se stie este faptul ca in timpul interventiei chirugicale, prin manipulare venele sunt extrem de reactive si se spastizeaza realizand veritabile zon de stenoza temporara care ar favoriza si mai repede aparitia trombozei in timpul interventiei chirurgicale.
Aveti dreptate! Se practica o incizie la nivelul zonei varicoase si se leaga cele doua capete dar in PLUS se leaga si vena perforanta care face legatura cu sistemul profund. Astfel se suprima comunicarea cu sistemul profund care lasa sangele sa iasa cu o presiune prea mare si se intrerupe astfel circuitul de intrare si iesire de la nivelul pahetului varicos(in realitate se scoate fragmetul respectiv de vena dilatata). Ar putea foarte bine sa ramana pe loc pentru ca s-ar produce o tromboza locala cu sclerozarea zonei dilatate variceal.
Trebuie sa va reamintesc ca la nivelul unui singur membru inferior exista 100-120 de vene perforante care prezinta valve „defecte” genetic. In cadrul interventiei chirurgicale nu se suprima decat acele perforante care sunt incontinente in momentul respectiv. Nici nu s-ar putea ligatura 100 de perforante avand in vedere ca cele care nu sunt inca afectate au un diametru sub 1mm, si pe piele ar fi mult prea multe incizii.
Ceea ce definiti dumneavoaastra prin „plezneste tegumentul”este de fapt momentul adevarului. Presiunea prea mare de la nivelul capatului venos al capilarului impiedica un flux sanguin adecvat nevoilor energetice ale celulor tegumentului care nu se mai pot reface in ritmul in care mor, cu aparitia ULCERULUI VENOS, care ma repet este o consecinta a hiperpresiunii din sistemul venos superficial. Aceasta rana trebuie sau ar trebui ingrijita de chirurg prin ligatura venei perforante de sub ulcer, cea care a deteminat aparitia ulcerului, ingrijire care trebuie facuta de o echipa multidisciplinara in care dermatologul are un rol extrem de important(si pe care nu il neg). Acest ulcer necesita luni de zile de ingrijiri sustinute pentru vindecare, urmate apoi de un intreg arsenal de masuri terapeutice si igieno-dietieticele pe care pacientul trebuie sa le respecte cu strictete.
Daca opertiile de varice ar fi asa eficiente de ce s-a ajuns aici?
Am sa va raspund si de ce s-a ajuns aici. Am vazut cazuri operate la varsta de 25 de ani de varice simple si care la 52 de ani aveau picioarele curate, fara pigmentare si fara ulcer! Nu ai fi zis ca ar suferi de boala varicoasa. Boala varicoasa nu se trateaza printr-o singura interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala vrea sa remedieze ceeea ce natura a „gresit” si nu va duce la vindecarea completa a bolii. Vor fi nevoie de multe alte masuri complementare dar de o importanta capitala pentru evolutia bolii, inclusiv reinterventia chirugicala. Scopul interventiei NU ESTE DOAR ESTETIC ci se vrea sa evite aparitia complicatiilor, adica a ulcerului venos.
Nu neg efectul benefic al medicatiei si al actiunii si pe celelalte verigi patogenice dar spun ca pana nu inlaturi cauza care declanseaza boala nu poti obtine rezultate satisfacatoare.
Stiti ca contentia elastica este eficienta doar daca se face prin intermediul unor ciorapi care se fac LA COMANDA prin masurarea circumferintei membrului inferior din 5 in 5 cm si care trebuiesc inlocuiti la 1 luna(dupa ce edemul s-a remis si s-au modificat dimensiunile gambei si ei nu mai sunt eficienti)si ulterior la 3 luni?
Unguentele cu heparina nu au cum sa ajute avand in vedere ca sangele stagneaza oricum la nivelul varicelor iar un eventual tromb la acest nivel nu poate migra in sistemul pofund (prin perforante sangele iese cu presiune din sistemul venos profund in cel superficial si nu intra) si NU poate determina EMBOLII! Poate determina noi episoade de tromboza venoasa profunda, caz in care este indicat tratamentul cu anticoagulante orale, unguentul cu heparina avand rol adjuvant pt trombul din sistemul superficial in acest caz!
Exercitiile fizice au avut si vor avea totdeauna un efect benefic.
La nivelul unui sistem venos superficial dilatat peste masura nu cred ca inca un episod de caldura (care determina dilatatie) va avea un efect asa de benefic. Dusurile reci pot eventual sa stimuleze tonicitatea peretelui venos. Exte extrem de util inotul in apa rece(35-38) si sarata(lacuri sarate naturale).
Nu vreau sa va permit sa faceti comparatia dintre noi- medicii romanii si un "renumit" medic bucurestean, "regele varicelor", de origine araba, prezentat cu insistenta de OTV cum chiar dumneavoastra il numiti. O consider jignitoare pentru mine. Pentru informarea dumneavoastra va pot explica intr-un mail personal daca doriti ce „procedeu” foloseste.
Cu stima Cornel.Susu
0
29-04-2007, ora 00:00
sandrine
Nu este medic/terapeut
sandrine
am si eu niste nelamuriri.. si sper sa ma puteti ajuta.. am 17 ani si la piciorul stang, in partea de jos.. am 3 vene care sunt accentuate, adica nu foarte accentuate pentru ca nu sunt umflate, doar cateodata (foarte rar) si nu foarte tare.. abia daca se observa.. si nici macar nu ma dor.. dar pe mine ma deranjeaza chestia asta.. probabil ca mostenesc asta de la mama si de la bunica mea.. nu pot sa-mi dau seama.. vreau sa imi spuneti ce pot face in cazul asta? daca pot sa fac ceva tratament cu medicamente sau cu unguent.. ca sa imi treaca.. si sa imi spuneti daca epilarea cu ceara fierbinte poate sa afecteze tare... si vreau sa mai stiu inca ceva... daca fac sport, adica.. ma plimb mult pe jos, zilnic.. cel putin 4 km... si mai fac si exercitii fizice acasa.. e destul? raspundeti-mi va rog la intrebari
0
03-05-2007, ora 00:00
Cornel.Susu
Identitate neconfirmată
Cornel.Susu
Evitati orice procedura calda care nu face decat sa dilate venele!
Sport cat mai mult si cat mai mult mers pe jos.
Pana atunci nu faceti nimic. Daca se maresc puteti sa faceti o ecografie doppler venoasa/consult chirugie vasculara.
0
03-05-2007, ora 00:00
sandrine
Nu este medic/terapeut
sandrine
sport fac.. si merg si mult pe jos.. dar nu e nevoie sa fac nici un fel de tratament? sa iau ceva pastile, de exemplu varixinal.. stiu si eu... ceva... care sa le faca sa ramana cum sunt acum..sau sa se retraga.. dar sa nu se mai mareasca. nu imi puteti recomanda nimic?
0
11-05-2007, ora 00:00
Cornel.Susu
Identitate neconfirmată
Cornel.Susu
De retras nu se vor retrage NICIODATA! Defectul este la nivelul valvelor din interiorul venei-care se transmite genetic.(parinti, bunici).
Puteti lua orice medicament doriti dvs. dar nu va avea niciun efect!
Intrebare de logica:
"Daca te nasti fara un decet ce medicamente sa iei pe gura, sau cu ce unguent sa dai pe zona respectiva ca sa iti creasca degetul respectiv la loc?"
0
28-08-2007, ora 00:00
Dr. Halpern Rafael
Chirurgie vasculara, Bucuresti
Dr. Halpern Rafael
Stimate “paciente”
Eu sunt nou venit pe acest forum si de aceea imi voi permite sa fac cateva precizari din punctual meu de vedere, de chirurg cardiovascular.
Dupa cum ati observat subiectul deschis de dumneavoastra naste controverse si in lumea medicala.
Acest lucru se intampla pentru ca pacientii cu aceasta patologie (respectiv insuficienta venoasa cronica – din care varicele hidrostatice sunt un capitol din aceasta patologie) sunt tratati sau ar trebui sa fie tratati de o echipa de medici din care fac parte din mai multe specialitati si anume:
· Angiologi – in special medici cu competenta in ecografie Doppler
· Chirurgi vasculari
· Anestezisti
· Chirurgi plasticieni
· Dermatologi
· Fizioterapeuti
· De ce nu psihologi (boala fiind o boala cronica, iar pacientii necesitand o consiliere psihologica pentru o astfel de patologie de lunga durata)
Mie personal mi-ar face placere sa fac parte dintr-o astfel de echipa insa din pacate inca in Romania un numar destul de mare de medici considera ca pot vindeca singuri.
Sper ca mentalitatea sa se schimbe in curand si sa se inteleaga ca medicina moderna reprezinta o munca de echipa si fiecare veriga din aceasta echipa are o importanta deosebita.
Pacientul trebuie sa se adreseze si sa fie tratat de UN SISTEM MEDICAL EFICIENT si nu un MEDIC GENIAL.

Asadar din punctual meu de vedere raspunsul la intrebarile dumneavoastra este urmatorul:

SUSPICIONATI ca aveti varice sau un sindrom de insuficienta venoasa cronica in urmatoarele cazuri:
· Observati vene dilatate la nivelul membrelor inferioare
· Va dor picioarele la sfarsitul zilei si dupa ce ati stat mult in picioare sau in pozitie sezanda, iar durerea si senzatia de oboseala dispare dupa ce ati tinut picioarele la orizontala si putin inclinate in sus
· Aveti prurit asociat cu modificari tegumentare in treimea inferioara a gambei
· Aveti o hiperpigmentare in treimea inferioara a gambei
· Aveti un ulcer tegumentar la nivelul treimii inferioare a gambei

Pentru CONFIRMARE ca aveti de a face cu boala varicoasa si / sau insuficienta venoasa cronica a sistemului venos profund este necesar un EXAMEN ECOGRAFIC DUPLEX care sa evidentieze urmatoarele:
· Prezenta sau absenta refluxului venos la diferitele niveluri ale sistemului venos profund
· Prezenta sau absenta venelor perforante insuficiente si dilatate
· Prezenta sau absenta incontinentei valvulare la nivelul crosei safene mari si mici
· Prezenta sau absenta refluxului venos la diferitele niveluri ale sistemului venos superficial

Daca exista caractere patologice ale examenului Duplex venos atunci trebuie actionat in felul urmator:

STIL DE VIATA ADECVAT:
Ce nu trebuie sa faceti?
· Evitarea ortostatismului si sederii prelungite in scaun
· Evitarea expunerii prelungite la soare, sauna, caldura excesiva
· Evitarea traumatismelor la nivelul membrelor inferioare
· Evitarea exercitiilor fizice care presupun sarituri
· Evitarea fumatului
· Evitarea anticonceptionalelor
· Hidratare adecvata - consumati zilnic 2 l pana la 4 litrii (in functie de temperatura mediului si de dimensiunea pacientului)

Ce trebuie sa faceti?
· Mersul pe jos, pe bicicleta, miscari de flexie si extensie a piciorului
· Practicati innotul in apa un pic sub temperatura corpului
· Medicamente trofice venoase de tip Detralex.
· NB: unguentele de tip Hepatrombin, Lasonyl sau Lioton va pot ameliora simptomele dau nu vindeca

TRATAMENT CHIRURGICAL ASOCIAT CELOR DE MAI SUS:
1. In cazul in care exista varice constituite (vene superficiale dilatate) acestea trebuie excizate prin incizii seriate.
2. In cazul in care exista vene perforante insuficiente si dilatate detectate la examenul ecografic acestea trebuie sectionate intre ligaturi
3. In cazul in care exista insuficienta valvulara la nivelul croselor safene acestea trebuie sectionate intre ligaturi
4. In cazul in care exista dermita de tip venos sau ulcer venos trebuie identificate exact perforantele care alimenteaza ulcerul (rolul ecografistului), sectionate intre ligaturi – prin incizii seriate directe sau prin metode endoscopice (rolul chirurgului vascular) si facuta o toaleta locala zilnica a ulcerului venos (rolul chirurgului plastician si dermatologului de a grabi vindecarea).
5. In cazul insuficientei venoase cronice exista posibilitatea ca dupa sectionarea intre ligaturi a unor perforante si inchiderea unui ulcer, in cazul in care nu sunt repectate regulile regimului de viata (evitarea ortostatismului prelungit etc), datorita presiunii hidrostatice din sistemul venos profund sa se deschida alte vene perforante care la randul lor sa determine aparitia altui ulcer venos – recidiva ulceroasa. In acest caz se va practica din nou desfiintarea perforantelor.
6. De asemeni in cazul pacientilor cu ulcere venoase recidivante, compresiunea externa cu ciorapi elastici poate preveni reaparitia ulcerelor venoase
7. In cazul teleangiectaziilor (vase mici reticulare rosiatice sau violacei) trebuie practicata injectarea cu substante sclerozante sau fotocoagularea cu laser.

NB Ciorapul elastic poate fi folosit si in cazul varicelor simple care nu au fost determinate de insuficienta sistemului venos profund, cand din varii motive nu s-a intervenit chirurgical.
Astfel ciorapul elastic (cel cu grad de compresiune adecvata si special facut pentru individul respective) poate preveni inaintarea bolii, adica deteriorarea in continuare a sistemului venos superficial, si poate preveni aparitia complicatiilor si a simptomelor (oboseala etc)
Principalul dezavantaj: discomfortul purtarii lui in special in conditii de temperatura relativ ridicata.
0
29-08-2007, ora 00:00
Dr. Halpern Rafael
Chirurgie vasculara, Bucuresti
Dr. Halpern Rafael
http://www.chirurgie-cardiovasculara.ro/InsuficientaVenoasa.html
0
16-06-2009, ora 17:50
luca mihaela
Nu este medic/terapeut
luca mihaela
mama mea a fost operata de varice pe 11 06 2009( avind diagnosticul :insuficienta venoasa clasa 3CEAP, flebita superficiala in remisiune);interventia a constat in crosectomie vsi bilateral, stripping vsi scurt, excizii colaterale mb inf bilateral.dupa trei zile a fost externata si la scurt timp au inceput sa ii supureze(un lichid galben -portcaliu) piciorul drept acolo unde a avut in urma cu 6 luni ulcer varicos.ce poate insemna aceasta supuratie si care sunt indicatiile dumneavoastra?
0
07-02-2010, ora 09:35
stoica andra
Nu este medic/terapeut
stoica andra
mama mea are tromboza cu cheaguri pe artera.cum se poate trata?exista vreo operatie sau un tratament sa elimine acele cheaguri?daca este o cale de rezolvare va rog frumos sa imi lasati si un numar de contact.Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Operatii de indepartare a varicelor
  • Durere la nivelul piciorului (neurinomul Morton) - primul ajutor
  • Varicele
  • Cum te protejezi de varice?
  • Varicele la tineri
  • Durerea de picioare
  • Sfaturi pentru persoanele cu varice - aspecte pe care trebuie să le știi
  • De ce te dor picioarele - cauze și tratament
  • Dieta vegetariană, asociată cu o creștere a riscului de varice la bărbați
  •