Intrebare pensie de boala sau de handicap psihic

20-01-2018
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Buna ziua.Deci daca iei pensie de boala sau de handicap psihic, poti sa mai faci scoala adica de exemplu o scoala postliceala si poti sa te mai angajezi (sa zicem daca gasesti, macar putine ore)?
Poti sa faci o postliceala sau o facultate la ID/FR?
Te primesc scolile sau este interzis asa ceva si daca iei pensia aceasta trebuie sa stai numai acasa neaparat?Stie cineva raspunsul la intrebarea mea?
19 comentarii
4
20-01-2018, ora 22:40
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Din câte știu eu, școală nu poți sa faci sau postliceala, cum zici tu, când ai pensie de boală și de handicap. De lucrat, poți lucra cu jumătate de norma, adica 4 ore in loc de 8.
Pensia de boala și de handicap iți taie multe din șansele pe care le-ai avea dacă nu ai avea-o.
Eu îți zic să te relaxezi și, dacă o să ți se aprobe cererea pentru pensie, să stai cuminte acasă, să iți iei tratamentul și să faci o activitate care-ti face plăcere și să lași tu postilicealele și facultatile deoarece acestea înseamnă stres și multe griji pe cap. Iar de muncit, din nou nu-ți recomand, deoarece angajatorii din ziua de astăzi te vor isteț, atent, rapid, eficient și mai ales rezistent la muncă, încât să muncești și 10 ore incontinuu. Îți spun eu ca nu rezisti atâta. Eu înțeleg că îți dorești o viață cât mai normală posibil, dar eu iți recomand să faci ce poți, nu ce ti-ai dori să poți. Nu face ce este peste puterile tale. Trebuie să înțelegi că ești un om cu nevoi mai speciale, la fel ca noi toți care suntem pe forum.
Mie tocmai mi-a venit decizia acasă, acum o săptămână, și de luna asta voi primi pensie de boală de 627 de lei. Din octombrie 2017 am și pensie de handicap de 268 de lei și, bineînțeles, certificat de handicap. Împreună sunt aproape 900 de lei+ asigurare medicala si alte facilități. Eu aveam nevoie mai ales de asigurarea medicala pentru ca injecția pe care o fac, o data pe luna, Xeplion 100 mg, costa in jur de 14 milioane si e foarte greu sa iti permiți banii aceștia.
1
21-01-2018, ora 00:03
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Eu am 19 ani și am terminat liceul anul trecut, dar, din cauza bolii, nu mi-am dat bac-ul. Am schizofrenie nediferențiata. Nu pot munci pentru ca nu știu sa fac mare lucru, nu sunt destul de motivata, nu mă pot concentra și nu pot retine ce citesc sau ce mi se spune să fac(memoria de lucru) și nici nu am voie să mă expun unui stres mare, chiar și de 4 ore, la recomandările medicilor. Și mie mi-a apărut boala timpuriu, pe la vreo 16 ani, dar nu mi-am dat seama că ar fi ceva neinregula cu mine până la vârsta de 18. Pe langa o grămadă de simptome schizofrenice, am avut probleme mari de concentrare și memorie încât mă mir cum de am terminat clasa a 11'a. Am încercat să-mi înving simptomele singură, dar, fără medicamentatie, desigur, nu am reușit si astfel am apelat la ajutorul unui psiholog, care, după ce i-am povestit ce mi s-a întâmplat in ultimii 3 ani, a decis că nu are cum să mă ajute și mi-a făcut direct trimitere la psihiatru.
Să nu crezi că, până sa-mi debuteze boala, eram un om foarte normal. Nu, din contra. Eram un copil inadaptat și singuratic, nu mă înțelegeam bine cu absolut nimeni, la școală eram bârfita pentru comportamentul meu, mai ales de colegi. Am fost dintotdeauna o persoană foarte dificila, frustrată, extremista și exagerat de perfecționista, de aceea, poate, nu am reușit să am o prietenie cu nimeni mai mult de 1 an de zile. Am încercat să mă schimb și să fiu în rand cu lumea, dar nu a durat decât un timp foarte scurt, pentru că e foarte greu să fii ceea ce nu ești. Antipsihoticele nu mi-au rezolvat problema asta, deși mă așteptam sa o facă. Am ajuns la concluzia că, poate, pentru faptul că nu mă integrez in niciun grup și nu am prieteni, e de vină caracterul meu, și nu boala. De asemenea, la capitolul caracter, pot să spun ca am moștenit și un ADN prost.
Nu știu dacă ți-a spus cineva, dar doar 30% dintre schizofrenici reușesc să ducă o viață perfect normala, 40% duc o viață satisfacatoare, și cu bune, și cu rele, cum suntem tu și eu, de exemplu, iar, pentru restul de 30%, nu se mai poate face nimic, aceia sunt ținuți în camasa de forță și legați de paturi. Ți-ar plăcea să trăiești așa? Eu cred că nu.
În concluzie, ar trebui să încerci sa nu mai fii atat de stresat;sa fii mai indiferent. Dacă vrei, schimbă medicul, sau spune-i la cel la care mergi in prezent sa-ti schimbe antipsihoticul/antipsihoticele, dacă iei doua.
Încerca să faci doar ce-ți place și ce te relaxează. Eu de exemplu, toată ziua, mă uit pe Youtube, pe Facebook, pe net la filme și seriale, la televizor, ascult muzica preferată etc. Dorm in jur de 12 ore pe noapte și visez foarte mult, ceea ce e foarte bine pt creierul meu. Iau injecția Xeplion, 100 mg, pe care o recomand tuturor celor care aveți schizofrenie. E pe baza de paliperidona, la fel ca Invega și e foarte bună. O faci o data pe luna și nu mai ai treaba. Mai nou, a apărut o injecție tot pe baza de paliperidona, ca Xeplion, ce se face o dată la 3 luni. Bineînțeles, paliperidona e o substanță foarte scumpă și nu multe spitale și-o permit. Eu la Cluj mă tratez. Acolo au o varietate largă de medicamente și terapii.
Multă sănătate iți doresc, Vernus!
1
21-01-2018, ora 09:57
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Uffff ce are situl asta ca am scris si trimis un comentariu si in loc sa am ca rezultat final pagina unde am scris mi-a aparut o pagina alba. Ar trebui actualizat situl ca de multe ori am patzit acest lucru. E chiar neplacut sa scrii cateva zeci de minute si sa vezi ca tot ce ai scris se pierde :(

@NAty98
Spune-mi te rog daca tu ai 2 Comisii pe an una la handicap (DGASPC) pentru 272 lei si alta la Pensia de boala pentru 627 lei.

E chiar neplacut domnule Administrator al siteului romedic sa scriem ceva care poate fi important pentru toti si sa pierdem ce am scris :(
2
21-01-2018, ora 10:08
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Va recomand cu tarie ca de fiecare data cand scrieti un mesaj, pe orice site, sa faceti o copie inainte de a apasa butonul de publicare, mai ales daca mesajul este unul mai lung. Se poate intampla din varii motive ca un mesaj sa nu poata fi postat la un moment dat, asa ca este o practica buna sa salvam ceea ce scriem inainte de a publica.

In casuta unde scriem mesajul apasam CTRL+A si CTRL+C sau click dreapta, "select all" si apoi "copy". Asa se salveaza temporar textul, iar in cazul in care se pierde postarea, putem sa il adaugam din nou din memoria temporara cu CTRL+V sau click dreapta in casuta de editare si "paste".
Poate ca stiti deja aceste lucruri, insa le mentonez pentru cei ce nu stiu.

Spor!
1
21-01-2018, ora 19:20
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Și eu am pățit cu pagina alba, fir-ar!
@clozapin_
In județul meu există 2 comisii diferite pentru fiecare dintre cele doua pensii. Dar, pentru pensia de boală, medicul specializat în medicina muncii mi-a trimis dosarul la comisia din București, ca așa e procedura.
0
21-01-2018, ora 20:39
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Multumesc Naty de raspuns ! Stiam de la cineva dar vroiam sa mai aflu si a 2-a situatie concreta.
Pentru domnul Psiholog Iosif multumesc de sfat, cred ca asa voi face de acum inainte cum ati recomandat dvs. Eu am patit si altceva de vreo 2 ori in 2017 am pierdut tot ce scrisesem numai activand din greseala si neatentie nu stiu ce combinatie de taste fara sa apas pe butoanele cu comenzi de pe pagina subiectului romedic. In fine trebuie sa acceptam ca si siturile astea romanesti sunt ca si Romania in general, un bolnav in agonie.cine sa se mai ocupe cu intretinerea si perfectionarea lor. Programatorii lucreaza pe bani multi si nu fac munca de voluntariat pentru un sit medical cum e romedicul.

Sa ne fereasca Al de Sus sa iesim din Uniunea Europeana pe noi astia dependenti de pastile si tratamente psihiatrice, ca, oameni care aveti schizofrenie, ne mananca Leponexul(clozapina) pana murim! Asta cred ca se da la schizofrenicii din Rusia unde n-ai niciun drept si cu atat mai putin un bolnav mintal. Vorbesc de iesire din UE pentru ca vedeti si voi ce-si doresc oamenii de rand si ce fac si au facut conducatorii tarii. Spiritul comunismului n-a murit la Revolutie si va mai trai poate si inca 20-25 de ani de aici inainte in tara. Bine ca pensionarii din tari ca Franta, Anglia o duc bine ca are cine sa le faca sa mearga economiile tarilor lor, adica au si vor avea mereu lucratori activi veniti din tari ca Romania...

Sa revenim la subiect...cu Certificat de handicap poate te mai angajeaza cineva daca ai noroc mare insa daca esti si Pensionat pe caz de boala mi se pare ca nu se poate vorbi de a mai munci decat daca te mai duci pe la Comisii si le spui sa-ti dea Pensia de boala de grad 3 sau ceva de genu care iti permite sa muncesti cateva ore pe zi. Nu stiu asa ca nu vreau sa vorbesc neadevaruri. Dar pentru asta e romedicul ca sa ne spunem toti ce ne framanta si sa socializam fara sa ne contram unii cu altii. Trebuie sa fim uniti si solidari unii cu altii.

Noroc la toti! Numai bine!
0
22-01-2018, ora 23:39
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Nu am facut nicio cerere pentru nicio pensie deocamdata, am intrebat doar asa ca sa stiu despre scoala si munca.Multumesc pentru raspunsuri.dar stie cineva concret raspunsul la ce am intrebat eu?Poate vreun domn psiholog?Poti munci sau invata la vreo postliceala daca iei pensie de boala sau handicap?Ca eu cred ca inca mai pot.Cred, atat.
0
23-01-2018, ora 00:43
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Ti-am răspuns eu prima la acest subiect, dar văd ca nu ai fost atent. Nu, nu se poate sa faci școli când ai astfel de pensii.
Nu e bine să pui aceeași întrebare în mod repetat, cum faci tu, chiar și după ce ai primit un răspuns concret.
Pace!
0
23-01-2018, ora 00:44
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Chiar se vede că ai TOC. Îmi pare rău pentru tine.
0
23-01-2018, ora 16:40
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Stii sigur 100%?
Ti-am vazut comentariul, nu sunt orb, dar din ce ai scris nu pare ca stii sigur, sigur.Vreau un raspuns sigur de la cine stie sigur.Tie cine ti-a zis ca nu poti?Sau asa crezi tu?
Da, am toc si nu mi-e rusine sa spun.
0
23-01-2018, ora 17:13
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Nu am zis că e o rușine să ai toc, Doamne Ferește. Nu e o rușine să ai probleme psihice de niciun fel. Și eu am și nu mi-e rușine deloc. Am spus doar că se vede ca ai TOC pentru că te repeți la nesfârșit cu aceleași întrebări și cuvinte, adică faci asta în mod obsedant și devine obositor chiar și pentru mine, care am avut cândva simtptomul ăsta. De aceea ar fi bine să ți se schimbe tratamentul.
Sunt foarte sigură în ceea ce privește pensia/pensiile. Mie evaluatorii de la comisie mi-au spus și medicul de la medicina muncii. Acuma depinde de tine pe cine alegi să crezi. Nu trebuie să te enervezi. Dacă tot ești așa de suspicios în aceasta privința, de ce nu te interesezi din alte surse, mai sigure, nu de pe forumul ăsta? Du-te la primăria de care aparții si întreabă acolo. Sau la casa de pensii sau Institutul de handicap din orașul tău.
Eu consider că, atâta timp cât niciun psiholog de pe forum nu m-a contrazis în ceea ce am zis eu legat de pensii, înseamnă că am dreptate. Și gândește-te că eu am fost prima care ți-a răspuns, pentru ca am vrut sa te ajut, iar comentariul domnului psiholog, care a urmat comentariilor mele, era despre cu totul altceva. Dacă nu aveam dreptate, ar fi intervenit domnul psiholog și ți-ar fi infirmat ceea ce am spus eu. Părerea mea.
Tu faci ce vrei. Daca vrei să pui aceleași întrebări la nesfârșit, deși primești un răspuns corect la ele, atunci fa asta.
Multă sănătate iți doresc!...și un nou tratament care să te liniștească și să te facă mai indiferent, ca să nu mai fii atat de stresat. Pupici!
2
24-01-2018, ora 15:36
Utilizator_179524
Nu este medic/terapeut
Utilizator_179524
Eu am făcut profesională și m-am gândit să fac liceu la fara frecventa dar apoi mi-am zis: mai bine stau in "banca" mea. Mi-am deschis recent o bancă și mai bine stau in banca mea:))) Glumeam:)
1
25-01-2018, ora 17:07
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ vernuse

Stai si tu in banca ta. Daca nu o crezi pe naty suna la secretariatul scolii pe care vrei sa o faci si intreaba acolo.

@ naty

Bun de tot primul raspuns!
1
25-01-2018, ora 18:50
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
28 yul liceu la frecventa redusa puteai sa faci, il terminai si cu brio, chiar daca ai boala, fiindca la FR nu e asa multa bataie de cap, e mai usor, de la bac incolo(facultate, postliceala)e mai greu.

Clara tu ce stii despre ce am intrebat eu?E adevarat ca nu se poate munci si invata daca ai pensie de boala sau de handicap?

Naty, multumesc mult pentru raspunsuri, apreciez ca mi-ai scris si iarta-ma daca te-am enervat, suparat cu ceva.Daca ti-au zis cei de la comisie inseamna ca asa e, din pacate:((
1
26-01-2018, ora 14:39
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu stiu nimic, Vernuse. Intreaba la secretariatul scolii.
0
14-08-2018, ora 00:30
Alexander29
Nu este medic/terapeut
Alexander29
Poti sa faci si liceu si facultate si post liceala dar sa muncesti depinde ce grad ai la pensie. Eu am gradul 2 si nu am drept de munca. E un grad care iti permite sa muncesti 4 ore pe zi dar nu stiu care. Mult succes.
0
26-10-2018, ora 05:30
felix999
Nu este medic/terapeut
felix999
@natty te rog mult, ma poti informa si pe mine pentru mama cum se poate obtine pensia aceasta. eu nu stau foarte mult pe internet, insa daca ai timp 5 minute sa ma directionezi intr-o zi si sa-mi spui ce demersuri am de facut pentru a o obtine, ne-ai ajuta enorm. ea inca vrea sa munceasca, desi eu imi dau seama ca nu mai este in stare si vreau sa-i asigur un venit lunar, cumva. multumesc anticipat. - 0721767320
1
29-10-2018, ora 13:01
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Depinde diagnostic. Intai certificat de handicap si apoi pensie boala, Sunt doua institutii diferite care elibereaza asemenea documente!
1
29-10-2018, ora 15:06
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Daca vreti va pot trimite in privat criteriile medicale si actele pentru certificat de incadrare in grad de handicap.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul