Hpv, colposcopie, pap

05-02-2021
EUstd
Nu este medic/terapeut
EUstd
Buna ziua! Explicati-mi si mie, va rog, cum se interpreteaza situatia mea:
- 2019 PAP LSIL
- august 2020 PAP ASCUS
- decembrie 2020 genotipare 58
- miercuri, ian 2021 - colposcopie => leziune pe col
- vineri, ian 2021 PAP CURAT si CINtec negativ

Adica, eu am avut papanicolau modificat, am hpv pozitiv, am rana descoperita la colposcopie, dar mai nou PAP este curat. Si ma refer la aceeasi perioada, nu au trecut cateva luni sa zici ca poate m am vindecat.

Analizele - prelevate la 3 zile dupa colpo.

Poate fi o greseala de laborator?
6 comentarii
0
14-02-2021, ora 11:26
EUstd
Nu este medic/terapeut
EUstd
Niciun raspuns?
1
20-02-2021, ora 08:23
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Bună. Poate rana aceea pe col nu ridică probleme din moment ce nu a mai fost detectată la ultimul Pap. O fi în curs de vindecare. Dar chiar și așa, sfatul meu ar fi să repeți papul, să fii tu sigură. Dacă ești din București, îți recomand clinica Micomi.
De curiozitate, între 2019 și 2020, adică între Lsil și Ascus, ai urmat vreun tratament sau a regresat de la sine?
0
07-03-2021, ora 23:35
EUstd
Nu este medic/terapeut
EUstd
Buna! Abia acum vad mesajul. Nu, nu am facut nimic in perioada dintre LSIL si ASCUS.
0
21-05-2021, ora 22:59
DimaC
Nu este medic/terapeut
DimaC
Buna seara.

Astazi mi-am luat rezultatele si pe PAP scrie ca sunt suspecta de Clamydia, fara leziuni intrapeline sau maligne dar pe testul HPV mi-ai ieșit HPV 18. Eu numai inteleg nimic, poate ma lamureste si pe mine cineva.Mentionez ca prin 2013 am avut rana pe col cu HPV 31, 72. Mi-au taiat din col si asa am scapat atunci de HPV 31. In schimb HPV 72 a persistat pana anul trecut.Vad ca anul asta nu a mai iesit deloc dar in schimb a aparut HPV 18. Pe testul PAP nu mi-a iesit ACUS, LSIL sau HSIL. Sunt total confuza.Imi puteti spune o parere va rog ?
0
22-05-2021, ora 12:55
Atis
Nu este medic/terapeut
Atis
Bună, @DimaC. Din ce zici tu, pot să-mi dau seama că lucrurile stau bine. Chlamydia se rezolvă cu tratament. Mă bucur că n-ai mai descoperit niciun fel de leziune la Pap și că ai scăpat de tulpinile 31 și 72. Din câte știu eu de la doctorii cu care am discutat, corpul tău, mai exact sistemul imunitar, poate elimina virusul Hpv de la sine în decurs de câțiva ani după ce l-ai luat. Sau uneori îl poate "dezactiva", adică rămâi purtătoare de virus, dar acesta nu mai produce modificări celulare. Cât despre tulpina 18, pe care ai descoperit-o acum, se poate s-o fi luat dacă ai schimbat partenerul sexual sau pur și simplu dacă ai folosit aceeași toaletă cu o persoană purtătoare. De-aia virusul Hpv e atât de comun, pentru că spre deosebire de alte virusuri cu transmitere strict sexuală, hpv-ul se poate transmite și prin simpla atingere a organelor genitale sau prin folosirea intimă a acelorași obiecte (toalete, prosoape etc. etc.). Ca să nu mai zic că există peste 100 de tulpini, cum probabil știi și tu deja. Iar statisticile zic că 9 din 10 persoane active sexual sunt la un moment dat purtătoare ale acestui virus. Dar la noi în țară nu există campanii de conștientizare, cum vezi în vest sau în țările nordice, unde copiii, în special fetițele, sunt imunizate împotriva tulpinilor cu risc oncologic de la vârste fragede. Oricum, nu te demoraliza din cauza noii tulpini, e foarte bine că faci screening de rutină, continuă așa și, știind ce se întâmplă în corpul tău, vei avea situația sub control.
0
23-05-2021, ora 01:00
DimaC
Nu este medic/terapeut
DimaC
Multumesc frumos de incurajare.Vineri poate ma lamureste doctorul mai bine.Cert este ca vreau sa scap de virusul asta sub orice forma.Recunosc ca am schimbat partenerul si am si terminat-o cu el dar cam tarziu pentru ce deja mi-a dat virusul. Asa cum am spus la papa nicolau nu am displazie(rana pe col) dar in schimb am HPV 18. Sunt putin confuza pentru ca de-obicei la HPV cu risc înalt apar și in Papa Nicolau cu displazii și modificări de celule.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antiHPV
  • Testul Papanicolau
  • 61% mai puține cazuri de negi genitali după introducerea programului de vaccinare anti HPV
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
  • Vaccinul HPV crește șansele de concepție la femeile ce au avut în trecut boli cu transmitere sexuală
  •