Fractura metatarsian V fara deplasare

12-06-2020
Elena28@
Nu este medic/terapeut
Elena28@
acum 5 zile am calcat stramb si am facut fractura de metatarsian V fara deplasare.
35 ani, 160 cm, 54 kg
medicul de la urgenta mi- a pus artera ghipsata pt 4 sapt si trebuie sa fac fraxiparina timp de 30 zile -1zi; a specificat ca imi pot lua orteza.mi- am luat orteza tip gheata pana sub genunchi.
intrebarea este: imi pot pune singura orteza chiar dupa 5 zile?
Noaptea poate sta piciorul fara ghips/ orteza?
pot merge/ calca dupa 1 saptamana cu orteza ?
dupa cele 4 sapt, se prinde fractura?
acum, probabil de la greutatea ghipsului simt ca ma doare tot piciorul.
5 comentarii
0
12-06-2020, ora 10:14
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Exista cateva zeci de tipuri de fracturi ale metatarsianului 5, avand tratamente profund diferite.
Doar in 1% din cazuri este necesara si utila imobilizarea gipsata; in rest se pot utiliza metode functionale (orteze sau pantofi terapeutici), gipsul fiind inutil si daunator.
Analiza specializata a radiografiei, coroborata cu datele personale ale pacientului, pot oferi tratamentul optim.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
12-06-2020, ora 13:27
Elena28@
Nu este medic/terapeut
Elena28@
multumesc de raspuns.
insa radiografia a ramas la spitalul de urgenta unde am fost atunci.
acum asi putea sa imi scot eu ghips-ul si sa imi pun orteza?
0
12-06-2020, ora 18:03
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Sunt obligat sa va repet: in 1% din cazuri gipsul este obligatoriu pentru 2-4 luni.
De unde stim ca aveti sau nu nevoie de gips sau ce orteza ar fi necesara, daca nu putem studia radiografia?
Consecintele gestului D-voastra de inlaturare a gipsului ar putea fi severe si invalidante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-06-2020, ora 00:35
Elena28@
Nu este medic/terapeut
Elena28@
am reusit dupa 1 sapt sa ajung la medicul ortoped care mi- a pus altela ghipsata sa cer radiografia ( nu mi- a dat-o).
mi- a scos ghipsul si mi- a pus orteza, cu care mi- a zis ca la nevoie pot calca pe calcai.
am uitat sa intreb daca noaptea o pot scoate, sa dorm fara ea.
va rog tare mult daca puteti sa imi ziceti daca e ok sa o scot noaptea si sa las piciorul liber deoarece este f cald in perioada asta cu ea.

reamintesc- fractura metatarsian V fara deplasare
multumesv
0
14-06-2020, ora 12:37
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Sunt obligat sa va repet.
Exista cateva zeci de tipuri DIFERITE de fracturi fara deplasare ale metatarsianului 5, avand tratamente profund diferite.
Analiza specializata a radiografiei, coroborata cu datele personale ale pacientului, pot oferi tratamentul optim.
Cum v-as putea raspunde, daca nu stiu despre ce tip de fractura este vorba, cat timp exista zeci de tipuri DIFERITE de fracturi ale metatarsianului 5?
Multumesc pentru intelegere si pentru faptul ca ati re-citit raspunsurile precedente.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: