Episod psihotic acut adolescent

09-05-2019
MadR
Nu este medic/terapeut
MadR
Buna seara,
Sunt dirigintă a unei eleve care de 3 zile prezintă tulburări de comportament agravate
Fata are 16 ani. Pana acum 3 zile era un copil linistit si introvertit.
Brusc a început să aibă un comportament agresiv cu profesorii. Neagă utilitatea unor materii. Intra in polemici inutile. Vorbeste foarte mult si este agitată. Mi a spus ca nu a dormit de 3 nopti fapt confirmat și de mesajele pe care mi le trimite noaptea.
Umbla desculța pe coridoare.Ieri dimineață s a urcat intr- un pom din curtea școlii. Si a adus la scoala obiecte personale.
Susține că a primit oferte de angajare ca bona si insista sa o ajut sa posteze Cv ul pe Olx.
Am contactat psihologul școlii care dupa o discuție a diagnosticat o criză psihotica incipientă. Chemata la școală, mama elevei a luat o acasa dar cred ca nu intenționează să rezolve situația si doreste sa o vindece prin participarea la ședințe Sahaja Yoga- mama este membră a acestui cult.
Intrebarea mea, adresată celor cu experienta in domeniu este: sunt acestea simptomele unei crize psihotice?
Fără tratament medicamentos se pot remite simptomele?
Copilul se comporta agresiv acum cu mine si sustine ca eu am de fapt probleme psihice și ca vreau sa o indepartez din clasa..
As vrea sa stiu cum.o pot ajuta in limitele legale evident.
Va multumesc.
10 comentarii
0
09-05-2019, ora 21:23
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Din pacate, asa pare, un episod psihotic. Dar stim prea putine sa afirmam ceva sigur. Fata trebuie evaluata de un psihiatru. Dar daca mama e membra acelui cult si o va duce acolo, va agrava starea fetei prin acele practici. Psihoticilor le e interzisa hipnoza, meditatia profunda, etc, deoarece se poate declansa episodul psihotic sever. Dvs ca profesor va puteti consulta cu psihologul scolii cu privire la aceasta situatie si cu directorul scolii, ss vedeti ce mai puteti face. Se poate chema si protectia copilului in astfel de cazuri. Dar e o abordare la limita fina a unui abuz asupra unei familii. Puteti agrava mult lucrurile, dar puteti si ajuta. E o lama cu 2 taisuri. E de apreciat dorinta dvs de a ajuta, dar fiti atenta in ce va bagati. Discutati cu persoanele recomandate mai sus si luati o hotarare comuna. Pt ca mai pot fi si alte solutii. De ex, conducerea scolii sa cheme parintii la scoala si sa aiba o discutie. De tata nu ziceti nimic: el este in ecuatie?
1
09-05-2019, ora 21:27
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Acum am vazut ca mama a mai fost chemata la scoala si a luat fata acasa. Dvs va temeti ca nu ii va face bine sa stea acasa? Sau ca mama nu se va ocupa de ea? Va inteleg ingrijorarea, dar nu puteti gasi o solutie impreuna cu psihologul scolar si directorul? Voi 3 cunoasteti mai bine situatia decat noi pe aici. Putem fi extrem de subiectivi. Si eu m-as arunca dirct la a chema protectia copilului, sa ma asigur ca fata urmeaza un tratament si e bine ingrijita. Dar asta e la limita legii, cum spuneam. Pt ca e intruziune in familia si deciziile ei
1
09-05-2019, ora 21:43
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna seara
Din punct de vedere lagal nu puteți face prea multevdeoarece:
1 fata este minoră
2 mama nu are conștiința bolii că și tutore legal
Ar trebui Anu rar DGASPC ul pentru a lua masuri și a evalua cazul dar va dura
Să o internați nevuntar nu puteți deoarece nu sunteți ruda de gradul 1
1
09-05-2019, ora 21:46
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara
Este un episod psihotic. Si recomandarea mea este apelarea la Protectia Copilul. Este clar ca acasa exista un mediu distructiv, foarte probabil legat de convingerile spirituale ale mamei/parintilor, o situatie pe care am mai intalnit-o.
0
10-05-2019, ora 00:14
danonino25
Nu este medic/terapeut
danonino25
Hello Diriga ! Nu sunt specialist in psiho dar cum se comporta fetita aia e cam grav. Daca era baiat il banuiam de ceva etnobotanice. Sunt cazuri grave care medical se spune episod psihotic iar in popor "dus cu sorcova". Asta imi aduce aminte de o vecina de pe scara blocului care se prefacea ca vorbeste la telefonul mobil pe scari si prin fata blocului cu diverse personalitati inchipuite adica Victor Ponta sau primarul Oprescu. Iar uneori pleca pe scari cu oala de sarmale si ibricul de cafea si spunea ca pleaca la fiica ei in Spania. Era si amuzant dar si horror sincer sa asisti la asa ceva. Uneori era normala dar tot dubios si agresiv se purta. Acum am si eu o intrebare : cum e posibil ca fata aia sa trimita toata noaptea sms-uri lui Diriga ?. ca eu in liceu nu mi-asi fi permis una ca asta adica sa trimit macar un sms la Dirigu. Adica mai exact cred ca este un amanunt pe care il omiteti voluntar sau involuntar. Sunteti chiar asa de apropiata de toti elevii din clasa in cauza incat toti sa va dea sms uri ?..Convingerile si orientarile mamei de unde le cunoasteti > ?...deobicei nu sunt trambitate de persoanele in cauza din ce am constatat eu. Intrebam si eu de curiozitate, fara nici o suparare cred. Parerea mea este sa stati in "banca'' dvs, daca tineti la postul dvs din invatamant, ati vazut ce implicatii sensibile pot fi generate. Lasati Directoarea Scolii si conducerea sa se implice oficial ca este mai bine asa.!
0
10-05-2019, ora 09:19
MadR
Nu este medic/terapeut
MadR
Va multumesc mult pentru raspunsurile prompte in special pentru cele avizate, ale medicilor si psihologilor.
M-ai întrebat de tata. Acesta a divorțat în urma cu 4 ani tot datorita practicilor mistice ale soției. Nu stiu daca are relevanță dar omul este preot. Si a refăcut familia.
Nu are custodie deci nu cred ca poate face prea mult. L am chemat si pe el la o discuție dar nu pare foarte implicat. Nu are relații cu fosta familie pentru ca fosta soție il exclude din viata copiilor.
Psihologul școlii lasa situația sa treneze pentru ca i se pare inca incertă. Din pacate aceasta dna nu este un consilier dedicat. Lipseste mult de la scoala si mai are încă 2 job uri la cabinete private. Fiind angajată a
Consiliului Judetean, scoala nu poate face prea mult.
Directoarea s a cam spălat pe mâini și a preferat să trimită fata acasa in grija mamei.
Luni va reveni pentru o altă discuție cu psihologul si va voi tine la curent.
Pentru userul Danonino
Lucrurile s au mai schimbat de cand erați dv elev.
Am un grup de Whats App cu clasa pentru comunicări urgente. E bine sa folosim tehnologia daca tot o avem la îndemână.
Nu am afirmat niciodată că permit elevilor sa imi dea Sms uri la orice ora. Exista reguli stricte de comunicare.
Tocmai faptul că fetița imi trimite aceste mesaje noaptea subliniază caracterul disperat al problemei. Pana acum 4 zile era un copil respectuos si interiorizat si nu si ar fi permis asa ceva.
Convingerile mamei le cunosc pentru ca mi le a expus în mai.multe rânduri. Mi a trimis inclusiv mesaje pe rețelele de socializare care ma invitau la conferințe Sahaja Yoga. Din nou veti zice ca nu e posibil asa ceva..cum pot permite etc.
Sunt o diriga modernă! Am grup si cu părinții!
O să raman in expectativă momentan și in functie de evolutia situatiei o să vad ce decizie voi lua.
Multumesc din nou tuturor! Dacă toți psihologii ar fi asa de implicați nu ar mai exista atatea cazuri disperate.
1
10-05-2019, ora 10:34
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Ca și colegul meu vă recomand să vă adresați Protecției Copilului, pentru că ei pot face și controale la domiciliu și au autoritatea necesară să intervină atunci când există derapaje.
Faptul că vă preocupă soarta elevei este de apreciat, dar singură nu puteți face mai mult, pentru că fata fiind minoră, mama poate decide ce face mai departe, dacă nu ia măsuri, legal numai Protecția Copilului poate interveni.
0
12-05-2019, ora 21:08
MadR
Nu este medic/terapeut
MadR
Multumesc din nou tuturor colaboratorilor acestui site.
Între timp, după multe discuții mama fetei a acceptat o întrevedere cu un medic psihiatru.
Aici intervine alta problema. Noi suntem din provincie.
Ma gandesc ca cel mai bun ajutor l- ar primi la Obregia.
Ce specialiști ne puteti recomanda? Fata are 16 ani deci cred ca trebuie cineva cu experienta la copii.
Din pacate medicii din Curtea de Arges sunt genul Xanax si Diazepam si nu cred ca ar putea o ajuta prea mult pe copila.
I am promis mamei ca o sa merg cu ele la consult si ca o sa o ajut cat pot.
Va multumesc anticipat.
1
13-05-2019, ora 22:03
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna seara,
familia poate merge la Obregia la orice psihiatru pediatric - sunt specialisti foarte buni. Dr Laura Mateescu stiu ca e foarte recomandata, sau Raluca Grozavescu, Bogdan Budisteanu, Iuliana Dobrescu - sef de sectie psihiatrie pediatrica (dar parca s-a pensionat - nu mai stiu exact). Pavilioanele VA si VB. Totusi, nu va recomand sa mergeti spre "pomul laudat", pentru ca oamenii se schimba, dar si perceptiile personale sunt subiective (ce a fost bine pt unii, nu a fost pt altii). Mai bine sa sune mama si sa ceara o programare pt internare, pur si simplu.
0
13-05-2019, ora 22:05
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
si DA, aveti dreptate referitor la anumite blocaje in xanax si diazepam - din pacate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Episoadele psihotice ar puta fi anticipate cu ajutorul unui algoritm de învățare automată
  • Singurătatea în copilărie a fost asociată cu probabilitatea crescută de a experimenta un episod psihotic
  • Experiențe psihotice incidente în urma consumului auto-raportat de canabis (studiu longitudinal de cohortă)
  • Noi descoperiri ajută clinicienii să prevină recidivele de psihoză la tineri
  •