Se transmit episoadele psihotice/tulburarea psihotica la copii?

17-02-2024
Nico97
Nu este medic/terapeut
Nico97
Buna ziua, sotul meu a facut un episod psihotic acum 1 an si jumatate, in principiu de la bautura, stres, noptii nedormite…ia trecut fara medicamente specifice, doar cu niste pastile de somn care il ajutau sa doarma. Nu a luat-o in serios iar acum aproximativ o luna si jumatate a facut al doilea episod, cauzele fiind aceleasi, intre timp am fost la doctor, l-a diacnosticat cu tulburare psihica severa din cauza la bautura, un alt doctor l-a diacnosticat cu dependenta alcoolica/psihoza pe baza alcoolului(nu mai stiu exact termenul, dar scria de alcool). La primul cand am fost i-am cerut sa-i faca si un CT la cap. Mi s-a spus ca nu are nevoie, nu e neurologic, e de la alcool (ca idee a baut 4-5 luni in fiecare zi, erau noptii cand bea si o sticla de whisky singur, fara sa doarma deloc, dimineata pleca la munca).
Intre timp eu am ramas insarcinata (cand el era inca in episodul psihotic) se poate ca, copilul sa mosteneasca? Unii spun da, unii spun nu. Nu stiu ce sa mai cred. Ma gandesc, avand in vedere ca nu e genetic (nimeni nu a mai avut din familie + ca ia aparut de la bautura si nu alte motive) si i-a trecut fara medicamente cred ca nu e asa de grav si poate sa nu se mosteneasca? Sau e doar speranta mea ca o sa fie bine?…
4 comentarii
0
17-02-2024, ora 21:17
C.S.D.
Nu este medic/terapeut
C.S.D.
Eu nu cred că nu e genetic. Alcoolici tot vedem dar nu toți au tulburare psihotică. Părerea mea, el are asta pe genă iar alcoolul este factorul declanșator. La fel am un vecin care are epilepsia pe genă iar prima lui criză de epilepsie s-a manifestat după vârsta de 40 de ani când a băut mai multe pahare de alcool decât trebuia. Asta i-a spus și doctorul.
Uite eu de ex am depresia pe genă. Poți să ghicești ce anume o să-mi declanșeze niște (multe) pahare de alcool? Nici psihoză, nici epilepsie ci...depresie. Fiecare unde are punctul slab. Iar acel punct slab e dictat de gene. Putem să ne amăgim oricât că alcoolul, că alimentația etc. Nu, din păcate sunt genele...
Dacă micuțul are noroc, n-o să moștenească gena. Nu trebuie neapărat. Și dacă o moștenește, fără factori declanșatori, nu face boala. La mine în familie, deși suntem 14 verișori și îi bănuim pe toți că au moștenit gena depresiei (7 sunt testați sigur), doar eu am făcut depresie...
0
19-02-2024, ora 10:25
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Tulburările psihotice, inclusiv episoadelor psihotice legate de consumul excesiv de alcool, pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv de mediu, genetic și de experiențe personale.

În ceea ce privește moștenirea tulburărilor psihotice, studiile sugerează că există o componentă genetică în dezvoltarea acestor afecțiuni, dar este complexă și implică mai mulți factori. În cazul soțului tău, episoadelor psihotice au fost legate de consumul excesiv de alcool și de factori de stres, ceea ce poate să nu indice neapărat o predispoziție genetică.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca predispoziția genetică să fie un factor în dezvoltarea tulburărilor psihotice, chiar și atunci când acestea sunt declanșate de alți factori, cum ar fi consumul de alcool sau stresul. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că copilul vostru va dezvolta aceeași afecțiune.

Este important să fii deschisă cu medicii tăi și să discutați despre preocupările tale legate de sănătatea copilului. În plus, îți recomand să cauți sprijin și informații suplimentare de la profesioniștii din domeniul sănătății mintale și geneticieni, care pot oferi o perspectivă mai clară asupra riscurilor potențiale și a modurilor de gestionare a acestora.

În final, este important să-ți amintești că fiecare persoană este unică și că există multe variabile care influențează dezvoltarea și sănătatea fiecărei persoane. Caută sprijin și informații de la profesioniști calificați și încercați să vă concentrați pe îngrijirea și bunăstarea copilului vostru în timp ce navigați prin această situație.
0
19-02-2024, ora 10:36
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
O boală psihică poate apărea în anumite circumstanțe pe o structură fragilă. Dereglarile functionale ale creierulu pot fi cauzate de procese de dezvoltare modelate de interactiunea complexa a geneticii cu experienta individuala.
Deci, bolile psihice ar avea la baza dezechilibre ale creierului determinate de influentele ereditare asupra dezvoltarii acestuia, in functie de contextele biologice si de mediu.
. Factorii declansatori pot fi stresul si modelul biopsihosocial (care pune accent pe corelatia dintre minte, organism si influentata factorilor sociali).
În concluzie e nevoie de anumiți factori declanșatori ca să se ajungă la o tulburare psihică. Nu totdeauna urmașii pot moșteni bolile părinților.
0
19-02-2024, ora 12:45
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Dezvoltarea umana este influentata de cei 3 factori: ereditatea, mediul si educatia. In ereditate includem atat factori biologici si psihologici mosteniti, cat si dobanditi in perioada sarcinii (genetic vorbind). Deci da, e justificata temerea dumneavoastra, totusi mai sanatos ar fi sa nu ramaneti blocata in ea, deoarece nu putem avea certitudini, ci doar presupuneri, in acest moment. Puteti lucra cu un psiholog pentru a intelege si alte aspecte din viata dumneavoastra.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: