Diagnostic gresit??

15-04-2022
cemeteryflower
Nu este medic/terapeut
cemeteryflower
Tatal meu, medic, un om perfect sanatos psihic, rational, intelectual, a avut intr o zi ghinionul (anii 90) de a fi talharit de un grup de persoane inarmate, cu cagule. voia sa isi depuna banii intr un cont bancar in ziua aceea. A fost amenintat si pus la pamant, la propriu. L au pus sa aleaga, banii sau viata. Erau toate economiile sale de o viata. Fiind un om destul de zgarcit, cu complex de inferioritate si extrem de sarac in copilarie, plin de rusine, evenimentul l a marcat profund. Din ziua aceea nu si a mai revenit. A venit acasa ghidat de politie - imediat dupa soc, nu mai stia cum il cheama sau unde locuieste. Au trecut luni de zile si nu a vrut sa mearga la psihiatru, desi era intr o stare deplorabila. Refuza categoric. A adus mama doctorul in casa si l a dat afara. Ulterior a fost internat la Obregia in urma unei crize. Nu era violent, doar simtea teroare. De atunci spunea ca se simte urmarit, dormea cu cutitul sub perna, tamaia casa, si ii era teama sa nu intre hotii peste el. Simtea si mirosuri destul de ciudate pe care altii nu le percepeau. In acelasi timp, avea perioade cand era complet lucid si puteai discuta cu el despre fizica cuantica... La spital au constatat ca sufera de schizofrenie. Stiu ca boala respectiva are cauza genetica. Dar noi nu avem in familie istoric de boala, nici macar depresie sau anxietate. Rudele lui erau sanatoase. Intrebarea mea e daca nu cumva medicii i au gresit tratamentul, diagnosticul. Pentru ca desi i se rareau crizele datorita medicatiei, devenea o leguma care parca isi pierduse cultura si inteligenta. Parca nu mai simtea nimic. Cum sa faci schizofrenie, asa, direct, in urma unui soc?! Halucinatiile si mirosurile se intalnesc si la sindromul post traumatic, de care si soldatii care se intorc din razboi, de exemplu, sufera. El a murit in 2008 dar si acum ma intreb daca nu cumvea avea PTSD si tratamentul era gresit. Nimeni din familia lui nu a avut schizo. Dvs ce credeti?
6 comentarii
2
15-04-2022, ora 18:51
360
Nu este medic/terapeut
360
iti usurez munca. ca sa fie schizofrenie, trebuie sa aiba si delir. daca nu are delir, atunci nu e schizofrenie.
delirul fiind de mai multe feluri, gasesti ce presupune acesta in manualul de diagnostic dsm IV. manualul il gasesti la cautare pe google "manual diagnostic dsm descarca"... daca gasesti dsm V, ala e o versiune mai recenta a diagnosticelor, il poti folosi si pe ala, dar nu stiu daca gasesti la fel de bine structurate informatiile ca in dsm IV. eu pe nr 4 l-am studiat si stiu sigur ca acolo gasesti ce-ti trebuie.

pag 298 e schizofrenia, iar pag 312 e pe scurt ce criterii trebuie sa indeplineasca ca sa fie schizofrenie

cel mai probabil, daca i-ati spus dr ca se simte urmarit, pt ca acesta este un delir, a tras concluzia ca e schizofrenie
1
15-04-2022, ora 19:06
cemeteryflower
Nu este medic/terapeut
cemeteryflower
Multumesc! Da, din pacate avea episoade in care delira. Crezi ca m ar afecta si pe mine in viitor, in vreun fel? Exista un risc? Desi sunt o tipa rationala, sunt extrem de sensibila si emotionala, dar citesc mult ca sa ma inteleg mai bine
2
15-04-2022, ora 19:12
360
Nu este medic/terapeut
360
o mica corectura la ce am scris: "daca nu are delir, atunci nu e schizofrenie."... am exagerat putin aici, exclude partea asta, pt ca nu e chiar asa.
nu-ti fa griji ca faci schizofrenie. nu e o boala virala :) tatal tau a fost suspus unui stres major pt varsta lui, iar nervii i-au cedat ca urmare al acelui stres. chiar daca nu aveti in familie persoane cu aceasta boala, nu se exclude ca vreo persoana sa nu faca aceasta boala mai devreme sau mai tarziu. daca nu ai stres major in viata si nu ai in familie persoane cu aceasta boala, ca sa fi mostenit boala de la ei pe cale genetica, sunt sanse foarte mici sa faci schizofrenie.
2
16-04-2022, ora 15:50
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Fereste-te de emotii puternice atat negative, cat si pozitive!
Schizofrenia e mai mult decat o boala. E un destin.
1
16-04-2022, ora 19:07
cemeteryflower
Nu este medic/terapeut
cemeteryflower
Ma feresc de traume, de relatii toxice, da. Si cu riscul de a deveni rece fata de barbati, in mod romantic ma refer, prefer sa fiu eu sanatoasa si sa am o viata echilibrata. Sa citesc mult pt ca investind in cultura si informatie, poti aplica si te mentii sanatos psihic si fizic. Cartile de dezvoltare personala si nonfictiune chiar sunt cea mai buna investitie.
1
18-04-2022, ora 21:14
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Ce te mira "cum sa faca schizo asa", se face, nu conteaza ca parintii n-au avut, a avut el primu gene defecte predispozante la schizo, si s-a declansat cu socul ala, sau poate oricum mai tarziu se declansa, diagnosticul este corect.

La faza cu banii, cineva l-a turnat care stia ca are bani la el, aia stiau la sigur ca are banii aia la el.
Cand ai bani asa, te duci imbracat banal, ii pui intr-o sacaosa de piata si deasupra pui cartofi ceva si mergi doar prin locuri publice pana la banca avand la tine ceva de aparare in caz de ceva.
Si nici dracu nu ii vine sa gandeasca ca ai bani in sacosa aia, nu spui la nimeni ca ai banii aia niciodata inainte, cineva a stiut clar de dinainte, stia ca se duce la banca atunci.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
  • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
  •