Depresie postoperatorie cu insomnie!
Buna seara, povestea mea este urmatoarea : in luna aprilie 2016 am suferit o intervenție chirurgicala la nas( rinoplastie, deviatie, cornete) nereusita functional, in iarna am racit, nasul era infundat, m am infundat si n piept, am scapat de raceala.. apoi dr orl ist mi a zis ca este de la nas si k trebuie sa mai intervina f putin (am fct CT, mi a iesit hipertrofia cornete), in ianuarie sub sedare mi a intervenit putin.. fara efect, in februarie iar, sedare, tot putina interventie.. dgb, am mers si la alti medici, mi au spus ca nu e spatiu, sunt cornetele mari.. dr meu a zis ca mi reface toata interventia, astfel p 9 martie anestezie totala, reoperare. dupa interventie, soc, am vomat sange, nu mai puteam manca si dormi, 2 sapt nu am putut dormi mai deloc, trecea noaptea si eu eram treaza, am fct o depresie postoperatorie (eram si inainte suparata k nu puteam respira bn, dar nu am avut probleme cu somnul).. Ma durea capul, era amortit, am pus pe seama anesteziei si sedarile prea apropiate, dr mi a zis sa iau Tonotil, am stat 2 sapt internata, pe vitamine k nu puteam manca, pe 20 martie an ajuns acasa, am inceput sa mai dorm, unele nopti da( somn intrerupt, ma uitam la ceas, la 1 ora 2 ma trezeam)... am mers imediat la psiholog /psihiatru chiar dupa primele 2 sapt knd eram in stare proasta, faceam atacuri de panica cu respiratul (pe fondul suferintei dinainte).. Mi a dt seroxat initial.. nu l am luat, am zis ca vreau sa mai astept sa vd cum evoluez.. acum la o luna de la interventie pot spune ca am evoluat, nu ma mai panichez f tare cu respiratul desi nu e cel mai grozav, e mai ok ca inainte, am început sa mi reiau activitățile (la munca nu prea ma pot concentra), am iesit la plimbari, cu colege, dupa ce dorm sunt ok a 2 a zi, cand nu dorm sunt fara concentrareetc.. pot spune ca si la somn se vede cv progres(primele 2 sapt nu dormeam mai deloc, ), dar aici m am panicat f tare k ma asteptam sa revin la normal mai rapid, ink ma chinui gen o noapte da, una nu ( acum 2 seri am dormit cel mai bn, vreo 8 ore), noaptea trecuta nu am putut adormi decat 2 ore d la 8 la 10 ziua..practic la 3 nopti tot e una alba.. La comportament nu mai sunt la fel de agitata, dr psihiatru a vzt schimbarea pozitiva, mi a zis ca pot lua anxiar o luna maxim.. ink nu m. Am apucat de el, tocmai am luat reteta... dr psiholog spune k oricum aceste simptome postoperatorii se remit in timp... da ti mi va rog un sfat, deocamdata dau cu un spray cu melatonina... care e evolutia la astfel de depresii postoperatorii?? Ma refer mai ales la somn, k ziua sunt rupta de somn.. si ce ar trebui sa fc, se remit de la sine cu trecerea timpului sau e mai grav sa lupt singura? A trecut cineva prin asta?
7 comentarii
Buna seara, este important sa rezolvati situatia cu somnul, chiar daca aceasta inseamna tratament specific; exista abordari mai potrivite pentru terapia somnului decat anxioliticele. Puteti cere o alta parere de la un alt psihiatru cu experienta.
Pe fondul oboselii accentuate este normal sa aveti probleme de concentrare si stari anxioase.
Puteti incerca in paralel tehnici de relaxare care sa vizeze atat scaderea anxietatii cat si restabilirea ritmului respiratiei normale, regulate.
Pe fondul oboselii accentuate este normal sa aveti probleme de concentrare si stari anxioase.
Puteti incerca in paralel tehnici de relaxare care sa vizeze atat scaderea anxietatii cat si restabilirea ritmului respiratiei normale, regulate.
Multumesc mult pt raspuns, cu respiratia am luptat eu f mult, pt k am avut f mult timp in care nu am respirat p nas, acum pot spune ca e mai bn ca inainte.. fc respiratii zilnic si plimbari, ascult meditatii, inca mai am tendinta de a mi controla respiratia.. desi m.am mai linistit, nu mi am reglat somnul(nu e acelasi dinainte de interventie nici p departe), pt k probabil in subconstientul meu m am stresat f tare ca nu adorm (eu inainte d aceasta anestezie dormeam f bn, chiar cu nas infundat, nu am niciodata probl cu somnul, iar in weekend pana la 11:)) in primele 2 sapt m am panicat cu somnul, au fost ca un soc simptomele postoperatorii, acum am luptat si am trecut la alte nivele, mai bune, probabil m a ajutat ca in unele nopti am mai dormit.. am vbt cu un psiholog care a spus ca aceste simptome postoperatori de depresie dispar chiar fara medicatie cu timpul, dar de o luna, desi am progresat p anxietate enorm (d la stadiul nu ma puteam uita nici la un film la stadiul fc mnkre, curat, plimbari, TV, calc), la somn mai greu am progresat, am 2 nopti bune cu una rea, bn k saptamanal e mai bn, nu mai rau (dar fiind obosita dinainte imi doresc sa revin mkr la stadiul in care in noptile rele sa adorm mkr putin)... d aceea am cerut imediat ajutor de specialitate.. dupa ce mi am revenit f mult din anxietate, chiar dna psihiatru a zis ca crede k pot fara paroxetina p care mi o prescrisese initial... prima data am fost la psiholog, respectiv psihiatra cu care colaboreaza.. asa mi a dt Anxiar pt reglarea somnului... credeti ca nu e corespunzator? knd eram f agitata acum 2 sapt am luat jum de pastila in 2 seri, m a calmat, apoi pauza (aveam 4 pastile d la dr). Acum mi a dat reteta pt 30 zile, ieri am luat prima jumat si sincer azi m.am simtit mai molesita ca dupa o noapte de nesomn desi am dormit apr 6 ore azi noapte (poate unde eu m am mai linistit si nu mai simt același efect d acum 2 sapt).. nu ma pricep la medicamentele utile pt reglarea somnului, initial eu luam un spray cu melatonina, m am dus din timp la dr sa nu se obisnuiasca organismul si nu stiu vreun alt psihiatru p aceasta latura, e prima dt cand am astfel de probleme... E posibil sa se remita si de la sine si sa si reintre organismul in ritm? ( temeri mai exista, nicidecum aceleasi sau permanent ca in primele 2 sapt, am momente, dar am luptat eu f mult, fc meditatii, imi pun p YouTube, la psiholog merg, fc plimbari, la serviciu chiar dc nu toata ziua, efectiv d cand am vnt d la spital mi am atribuit tot felul de sarcini, exclus sa lancezesc in pat, bn stau la TV si calc).. v as multumi pt sfaturi in acest domeniu! Multa sănătate!
Exista si vreun dr psihiatru p site care m ar putea sfatui? Eu imi doresc f mult sa rezolv problema somnului, vazand totusi imbunatatiri, as mai rezista asa obosita cv timp, dar sa am siguranta ca se redreseaza organismul dupa acest soc postoperator si nu ca se agraveaza sau se obisnuieste asa.. neavand experienta aici si nepatind niciodt asa cv, am cerut sprijin de specialitate, respectiv o medicatie usoara care sa nu provoace dependenta (daca se considera necesara)
În cazul depresiilor postoperatorii dc simptomele se remit in timp, si somnul se regleaza? Cam cat ar trebui sa aștept cu aproximatie?
În cazul depresiilor postoperatorii dc simptomele se remit in timp, si somnul se regleaza? Cam cat ar trebui sa aștept cu aproximatie?
Liliana trebuie sa te tratezi cu ambele medicamente recomandate, chiar daca la doze mai mici, pana cand simti ca ti-ai revenit si medicatia iti prisoseste !
Buna, multumesc pt raspuns, de 4 zile iau cate o jumat de Anxiar... nu l am luat p celalalt pt k m am linistit mult mai mult ca la inceput, practic problema mea este un somn dereglat... sunt nopti in care dorm asa bn, apoi fc cate una alba, am vazut ca cu trecerea timpului fc progrese la noptile bune, adik saptamanal am vazut progrese.. sa fie si o dereglare a organismului dupa socul de acum 2 sapt? Nu as vrea sa iau nici medicamente inutil..
Adica eu m am linistit considerabil, fc de toate acum si ma bucur de viata, toti imi spun ca se vede diferenta.. normal knd intervine vreo problema simt sensibilitatea de a ma supara mai repede.. cred k ma enervam mai repede inainte k am un temp coleric, dar acum ma controlez sa nu ma afecteze fiind mai sensibila..de ex in noptile care dorm sunt super a 2 a zi, acum am inceput si n celelalte k s a mai odihnit corpul, dar nu vreau sa se obisnuiasca asa... dc vreo persoana cu exp in domeniu ma poate sfatui, o sa merg si la alt psihi, am mai cerut sfatul și altui psiholog fata de cel la care merg care mi a spus ca simptomele se remis in timp... ideea e k nu vreau sa incerc experiente pe mine ci sa caut o solutie buna sa nu raman cu somnul dereglat.. poate in timp s ar regla, dar prefer sa abordez problema de acum
Buna, imi poti spune cum esti acum cu somnul?Sunt in aceeasi situatie si nu stiu către cine sa mai caut răspuns!Te rog din inima sa imi răspunzi daca ai timp.
Iti multumesc mult
Iti multumesc mult
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 3E depresie? Daca da, ce sa fac?
- 5Tratament cu Aricept.. efect secundar: insomnia
- 1217schizofrenie de patru ani
- 9Dupa operatie scoatere splina
- 1insomnii, cefalee, oboseala la menopauza
- 2Insomnie - astept raspuns urgent!
- 18Insomnie - Deprexil in combinatie cu...
- 7nas infundat noaptea de vreun an
- 3dereglare de somn si insomnii suparatoare
- 6Ma dor picioare si nu pot sa dorm
- 4recuperare dupa operatie
- 0insomnie = grasime, cum scap de ea?
- 8Atac de panica, stări de nelinişte, isomnie
- 6Insomnie.pot lua bio melatonina cu alprazolam?
- 0Insomnie
- 4Insomnie - nu pot dormi decat 3 ore pe noapte de luni bun
- 0Insomnie de mult timp
- 4Orl - am fost operata acum 5 zile de sinuzita si deviatie de sept
- 2Insomnie
Mai multe informații despre: Insomnia Recuperarea postoperatorie
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: