Coroana dentara desprinsa!

15-12-2010
sweet_pie
Nu este medic/terapeut
sweet_pie
Buna ziua! Mi s-a desprins coroana dentara pusa cam in urma cu doi ani si din cate am inteles radacina dintelui este fisurata. Sunt practic niste resturi radiculare aflate sub gingie + o mica infectie. Stomatologul mi-a recomandat extractia dintelui ca unica solutie, dar as vrea sa stiu daca nu e totusi posibila realizarea unei noi coronite cu pivot introdus in radacina dintelui sau vreo alta reconstructie a dintelui care sa nu implice o extractie. Va multumesc din suflet pentru orice raspuns. :-)
50 comentarii 12 Înainte ›
0
16-12-2010, ora 09:24
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Resturi radiculare aflate sub gingie + fisura pe radacina = extractie, fara dubii.

Incercarea de salvare cu orice pret a dintilor nerestaurabili/nerecuperabili va avea ca si consecinta rezorbtia osului (cu retragerea gingiei) cu probleme ulterioare serioase daca veti dori rezolvarea printr-un implant dentar, si, intr-o oarecare masura, si daca veti opta pt punte dentara.
0
16-12-2010, ora 12:50
sweet_pie
Nu este medic/terapeut
sweet_pie
Mai am o intrebare: daca acum infectia s-a extins, deci maseaua (resturile radiculare) este inflamata, se poate face extractia? Sau trebuie mai intai vindecata infectia? In cazul, in care se face extractia in situatia actuala, anestezia ar fi suficienta sau as avea resimti o durere insuportabila? Va multumesc.
0
16-12-2010, ora 13:25
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Daca este in faza de abces dentar, atunci e mai bine sa se amine efectuarea extractiei pina se trece de faza acuta.
Medicul curant hotaraste care este momentul cel mai bun pt extractie.
0
27-12-2010, ora 23:32
sweet_pie
Nu este medic/terapeut
sweet_pie
Mi s-a facut extractia in urma cu 6 zile. Totul a decurs fara probleme, locul s-a vindecat partial, in schimb am ramas cu obrazul inflamat, adica locul unde s-a injectat jum din anestezie. A mai scazut inflamatia, nu mai e vizibila, dar s-a format un fel de nodul, dur la atingere si dureros. Nu stiu ce sa fac. Ma gandesc ca dupa o saptamana, orice efecte ulterioare extractiei ar tb sa dispara!!
Am luat antibiotice 4zile inainte si dupa extractie, dar nu mi-au fost prescrise antiinflamatoare. Ma doare obrazul cand deschid gura, la atingere, mestecat si ma tem sa nu fie ceva grav. Multumesc pt orice sfat imi puteti da si va doresc in continuare sarbatori fericite! :-)
0
17-03-2011, ora 19:42
constanta74
Nu este medic/terapeut
constanta74
Buna seara! in urma cu o luna mi-am schimbat coroana dentara de sus care a tinut 15 ani, pe motiv ca se largise si cazuse singura.Mi s-a luat mulajul ptr alta noua si astazi am mers ptr a mi se fixa provizoriu timp de o saptamana, fara cimentare, ptr a ma obisnui cu ea. Problema mea este ca nu imi place deloc, dintii sunt forte mari si galbeni, in comparatie cu dintii mei naturali de jos. Intrebarea mea este daca se pot schimba dintii cu altii, pe aceeasi structura, fara alte costuri, ptr ca medicul a dat din umeri si a spus ca nu are nimic, sunt foarte buni( in viziunea lui).Coroana m-a costat enorm, in jur la 4000 RONI ( ptr mine sunt foarte multi bani, pe care i-am scos din banca, si altii nu imi mai permit).Multumesc anticipat ptr raspuns si va rog sa-mi raspundeti cat mai repede.
0
18-03-2011, ora 00:45
Corina_rpd
Nu este medic/terapeut
Corina_rpd
Buna seara!!!Acum vreo luna jumatate mi-a fost cimentata definitiv, o lucrare metalo-ceramica partea superioara, care s-a desprins la vreo doua zile. Spre ghinionul meu nu total, adica este desprinsa pe o jumatate (de la canin la molarul de minte iar incisivii si celalalt canin si molar de minte, stau inca bine fixati). Ce credeti ca se poate face?Ce variante ar fi?Astept cu sufletul la gura, la propriu, sugestiile dumneavoastra, pentru ca un an de zile, m-a purtat medicul meu pentru aceasta lucrare, care a tinut doua zile si rabdarea mea e la final.Va multumesc.
0
18-03-2011, ora 10:05
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Nu este normal sa se desprinda o lucrare cimentata definitiv (si mai ales dupa 2 zile). O lucrare trebuie sa aiba frictiune buna (adica sa nu cada din gura chiar fara ciment). Trebuie sa mergeti la medic sa o scoata si foarte important, sa depisteze cauza descimentarii.
0
18-03-2011, ora 10:16
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Pt consatanta 74: nu specificati din ce material este facuta lucrarea. Daca va deranjeaza doar culoarea, asta se poate rezolva prin schimbarea partii estetice (indiferent de material: ceramica, compozit sau acrilat). Daca in schimb va deranjeaza si faptul ca sunt prea mari, aceasta problema putea fi (poate) rezolvata la faza de proba. Spun "poate" pt ca daca dintii nu au fost slefuiti suficient nu se putea rezolva nici la proba. In orice caz se impune o vizita la medic, conteaza ca dvs sa fiti multumita in final de aspectul estetic
0
18-03-2011, ora 13:13
Corina_rpd
Nu este medic/terapeut
Corina_rpd
Normal stiu si eu ca nu este! Problema este ca medicul meu a spus ca nu stie cum sa o scoata (fiind desprinsa partial), fara sa sparga ceramica, apoi mi-a spus ca imi va introduce intre lucrare si gingie pe linga fiecare dinte, un fel de ata dentara, aceste fire, vor fi lasate mai lungi si prin capetele de jos va introduce o, , tija, , de care va trage pina la desprinderea lucrarii. Este asta posibil????Ma sperie ideea deoarece este atit de bine bagata in gingie, incit nu exista puntii, spatii...aveti vreo alta sugestie nu asa, , traumatizanta, , Va multumesc
0
18-03-2011, ora 23:52
constanta74
Nu este medic/terapeut
constanta74
Multumesc mult ptr raspuns! Lucrarea este metalo-semiceramica (asa cred), ptr ca medicul nu era deloc cooperant. Este foarte inestetica si eram programata saptamana viitoare la cimentare, dar am sunat si merg maine de urgenta ptr ca nu pot mastica deloc cu ea, pe partea dreapta e foarte rigida, sunetele si literele le rostesc ciudat, s, r...sunt rostite ca si cand as fi peltica. in faza in care e coroana mea acum se mai pot ajusta dintii? Mi-as dori sa-i mai micsoreze, nici macar nu intra in gingie ptr ca o depaseste cu mult si sunt foarte lati dintii.
0
19-03-2011, ora 09:05
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Pt corinarpd: exista intr-adevar un sistem care actioneaza ca o parghie si trage lucrarea. Este neplacut si exista riscul de a se sparge ceramica, dar este singura solutie de a se scoate lucrarea. Daca se sparge ceramica, lucrarea va fi trimisa din nou la laborator pt a se reface partea estetica
0
19-03-2011, ora 09:30
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Pt constanta 74: din pacate in faza de lucrare la gata nu se mai pot face modificari in ceea ce priveste latimea dintilor si nici ca lungime nu se mai pot scurta mult pt ca exista riscul de a se sparge metalul. La partea cu "nici macar nu intra in gingie pt ca o depaseste cu mult" va referiti la partea de lucrare unde au lipsit dintii dvs ? Intreb asta pt ca in zoele dintilor stalp (unde sunt dintii imbracati) lucrarea trebuie sa intre sub gingie si astfel aspectul este ca al dintilor naturali. In zonele unde lucrarea sta pe gingie (unde au lipsit dintii- se numeste corp de punte) lungimea este dictata de inaltimea osului si implicit a gingiei pe care sta lucrarea, altfel ramane un spatiu prea mare intre lucrare si gingie. Daca osul este mai resorbit in zona respectiva si dintii trebuie facuti mai lungi in zona respectiva ceea ce este inestetic, dar aceasta problema poate fi rezolvata prin aplicarea unei gingii artificiale in zona respectiva (adica de la nivelul de unde incepe gingia la dintii acoperiti de lucrare, la dintii din corpul de punte-care stau pe gingie-se pune ceramica de culoare roz care imita gingia naturala si astfel toti dintii au aceeasi lungime inspre gingie si un aspect estetic. Nu stiu daca m-am facut inteleasa, este destul de greu sa explici aceste lucruri fara sa le si arati. Oricum, parerea mea este ca orice nelamurire si nemultumire trebuie discutata deschis cu medicul si trebuie gasite solutii care sa imbine atat aspectul functional cat si cel estetic
0
19-03-2011, ora 19:44
Corina_rpd
Nu este medic/terapeut
Corina_rpd
Multumesc pentru raspuns dar nu ma linisteste deloc! Avind in vedere ca bonturile imi erau mobile, nu exista riscul de a-mi scoate lucrarea cu bonturi cu tot??Si in strainatate tot asta este singura metoda???
Cu o zi inainte de plecarea din tara, mi s-a cimentat si lucrarea de jos, care e doar ceramica.La proba cu ceramica, am spus si am aratat ca in partea stinga se, , calca, , bine dar in partea dreapta exista spatiu in care intra virful de la limba, incisivii cind faci ca si cum ai dorii sa-ti rontai unghiile, se calca doar in partea din stinga, in dreapta este gol.Dentistul a pilit putin in stinga iar tehnicianul a spus ca este destul, ca in stinga se calca bine acum iar in dreapta mai pune material.Cind am fost la cimentat, mi-a pus dintii, am spus iarasi ca exista spatiu, a spus ca atunci cind da lucrarea jos, de sus, care s-a descimentat, o regleaza, ca aia e metalo ceramica si merge.Mi-a cimentat-o definitiv pe cea de jos si la ceva timp cind a trecut durerea si neplacerea am avut timp si sa-i studiez.Am partea de jos in stinga, forma de masele dar fara rizuri iar in dreapta, unde nu a mai incarcat asa cum a spus, am rizuri, asa cum au si masele adevarate.Incisivii sunt mai scurti decit erau ai mei si nu asa, , taietori, , iar limba zboara cumva peste ei cind spun, , s, , si vorbesc sisiit si peltic, trece asta in timp, ce se poate face inca, sunt eu exagerata????Ce mai pot face??M-a costat 2000 euro, fara drumuri, radiografii si timp si as fi vrut sa fiu multumita, intelegind ca nu mai pot fii chiar ca si ai mei.Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa, pentru ca termenii medicali nu-mi prea sunt cunoscuti, va multumesc pentru raspunsuri si astept in continuare sfaturi de la dumneavoastra
0
20-03-2011, ora 11:43
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Ocluzia (felul in care calca dintii unii pe altii) se adapteaza inainte de cimentare, atat in intercuspidare (muscatura) cat si in miscarile de lateralitate si de inainte si inapoi, astfel incat sa se indeparteze toate interferentele care exista in aceste pozitii.Mi se pare ciudat sa se cimenteze definitiv lucrarile si apoi sa se spuna ca se fac corecturi ulterioare dupa ce va da o lucrare jos (care a fost cimentata definitiv). In aceasta situatie se poate lua din nou o amprenta cu lucrarile in gura, in muscatura, si dupa ce se da lucrarea superioara jos, se corecteaza ocluzia ( muscatura).Nu vad alta solutie in situatia in care lucrarea inferioara este cimentata definitiv si spuneti ca nu muscati bine. In privinta riscului de a iesi lucrarea cu tot cu dinti, este putin probabil si doar daca dintii de sub lucrare erau foarte mobili. Din pacate este singura modalitate de a scoate lucrarea si trebuie sa fie scoasa pt ca este cimentata doar intr-o parte. Ca sa raspund si la ultima parte, cu orice lucrare trebuie putin timp de adaptare (mai ales la lucrarile de mari dimensiuni si pe ambele arcade). Forma si dimensiunea dintilor este foarte importanta in emiterea sunetelor la fel ca si pozitia limbii, deci daca dintii din lucrare sunt corect executati din acest punct de vedere, va veti obisnui din nou sa vorbiti corect. Pt ca dintii din lucrare sa aiba aceeasi forma ca dintii naturali, in mod normal, inainte de a incepe slefuirea se face un model de studiu pt ca tehnicianul sa stie cum sa faca lucrarea. Sper ca v-am lamurit si va doresc multa bafta si sanatate.
0
20-03-2011, ora 21:50
Corina_rpd
Nu este medic/terapeut
Corina_rpd
Va multumesc si va doresc si eu sanatate si toate cele bune!
0
20-03-2011, ora 23:27
constanta74
Nu este medic/terapeut
constanta74
Multumesc ptr raspuns! Am mers sambata si am vb cu medicul si marti imi ia lucrarea la refacut...pe aceeasi structura metalica imi schimba dintii deja existenti cu altii de alta nuanta, daca se poate si putin mai mici. Dintii care nu intrau in gingie erau inclusiv cei care imbracau dintii mei naturali, daia eram f suparata, ptr ca erau mari in inaltime si latime. Am inteles ca din latime nu se poate face nimic ptr ca se incadreaza in acelasi locas gata format, dar inaltimea era enorma, erau si usor ascutiti.oribili! Deocamdata mi-a fixat coroana cu un gel ca sa stea sustinuta pana marti, cand o dau la refacut.Am emotii in ceea ce va urma, cum va iesi dupa ce va fi refacuta. Dar imi doresc sa iasa frumoasa. Mi-a mai ajustat-o putin ptr ca pe partea dreapta nu puteam mesteca deloc. Mentionez ca mi-a facut si 5 implanturi in radacinile mele si acum de cate ori musc sau mestec pe partea cu implanturile simt o durere care nu ma lasa sa mestec prea mult pe partea aceea. Simt cum apasa in radacina implantul acela de metal. Multumesc ptr tot si am sa va tin la curent cu evolutia interventiilor!
0
23-05-2011, ora 13:59
nicom70
Nu este medic/terapeut
nicom70
buna ziua. si eu sunt nemultumita de lucrarea mea stomatologica, in partea de sus am o lucrare pe 6 dinti, culoare frumoasa, dar de la stanga 3dinti arata bine iar urmatorii sunt mai lungi (ca o curba).mentionez lucrarea este din portelan pe suport metalic

intrebarea mea este se pot ajuta cei 3 dinti
0
23-05-2011, ora 20:40
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Daca lucrarea este cimentata definitv, atunci raspunsul este nu, si nu pt ca nu se poate ajusta, ci fiindca rezultatul va fi unul inestetic. Finisajele unei lucrari de ceramica trebuie facute in laborator, mai ales atunci cind este vorba de dinti vizibili.
0
24-05-2011, ora 15:04
nicom70
Nu este medic/terapeut
nicom70
multumesc frumos de raspus.Deci am o sansa lucrarea de sus nu este cimentata definitiv.
in partea de jos am avut o lucrare pusa in urma cu 3 luni, intr-o parte sa decimentat iar in cealanta parte a ramas lipita, am mers la medic si mi sa spus sa mai stau asa ca poate se deslipeste si in cealalta parte, dupa 2-3 zile au inceput si durerile (pt ca un canin nu avea nervul scos)D-na doctor a tras de lucrare pana cand a scos-o cu tot cu un pivot spunand ca dupa ce va trata caninul o va cimenta din nou.
Va rog frumos daca se poate sa mi raspunde-ti daca :
-acea lucrare poate fi cimentata din nou si daca vor fi ceva probeme tinad cont ca acum in lucare se gaseste si acel pivot, despre care se spune ca il va introduce in acelas loc de unde a fost scos
- exista riscul ca pivotul sa nu se stabilizeze in acea radacina din care a fost scos tinand cont ca a fost fortat
-este normal ?
Totodata va rog sa ma scuzati daca nu m-am facut inteleasa si sper sa mi raspunde-ti si pe intelesul meu.
Va multumesc
0
24-05-2011, ora 18:43
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Da, lucrarea se poate cimenta la loc.
Ramine totusi un semn de intrebare: de ce s-a decimentat dupa doar 3 luni?
0
26-05-2011, ora 10:02
nicom70
Nu este medic/terapeut
nicom70
multumesc frumos de raspuns.Aseara am fost din nou la medic si mai nou am la radacina dintelui (caninul care era sub lucrarea scoasa) o punguta cu puroi. Caninul era legatura de la lucrare, va rog sa mi raspunde ti daca acest dinte se poate salva si daca exista un tratament adecvat.
va multumesc inca o data pentru fiecare raspuns pe care l-am primit.
0
26-05-2011, ora 11:28
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Da, se poate salva. Prin tratament endodontic.
0
03-06-2011, ora 10:12
nicom70
Nu este medic/terapeut
nicom70
Buna ziua. va multumesc mult pentru raspunsurile primite.
astazi merg din nou la medic, la caninul cu punguta de puroi mi a luat amprenta pt un pivot, dar eu nu sunt convinsa ca am scapat de puroi.
Trebuia sa imi solicite sa fac inca o radiografie ?
pe ce se bazeaza dumneaei ca am scapat?
daca imi pune pivotul si punguta de puroi este tot acolo ce solutie se poate gasi ca dintele sa il pot salva?
va multumesc inca odata pentru raspunsul pe care sper sa il pot primi.
0
03-06-2011, ora 10:28
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Daca un dinte cu pivot are puroi la varful radacinii, puroiul se poate elimina prin tratament cu laser sau rezectie apicala
0
03-06-2011, ora 11:20
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Daca tratamentul endodontic a fost corect facut, punguta de puroi va disparea in timp (citeva luni - citiva ani).
Pe o radiografie imediat posttratament se pot vedea doar detalii legate de obturatia de canal.
0
06-06-2011, ora 13:02
ionescuami74
Nu este medic/terapeut
ionescuami74
Am o coronita din ceramica pe metal sus dreapta molarul nr. 16 cimentata de curand si nu se adapteaza perfect la colet, adica are un rost mic de 1 mm intr-o parte ca un punct. Intrebarea mea este daca trebuie data jos lucrarea si refacuta sau mai poate fi salvata fara a fi taiata lucrarea? Cred ca nu mi-a fost luata bine amprenta. Sa sper ca se lasa gingia putin?
0
30-06-2011, ora 20:17
Corina_rpd
Nu este medic/terapeut
Corina_rpd
Buna seara! Am revenit iarasi pe Forum, in aceeasi stare...nu stiu unde si cui sa ma adresez, poate aveti raspunsuri si solutii ca eu le-am epuizat, inclusiv sperantele. Lucrarea de sus, metalo cu fateta ceramica, care a fost cimentata definitiv si la 2 zile s-a descimentat partial este si acum in gura mea. Dentistul a plecat in Germania, l-am contactat, prin SMS si-mi transmite ca lucrarea s-a desprins datorita faptului ca nu am avut in partea de jos o lucrare, ca sprijin, ceea ce nu e adevarat. Lucrarea de jos, care este metalo-ceramica, este monstruoasa ca estetica si nu, , calca, , pe cea de sus, cimentata si ea definitiv, desi am spus imediat ca imi pot plimba limba printre dinti iar raspunsul a fost ca va fi echilibrata la cimentarea celor de sus. Lucrarea de jos este facuta cu un alt dentist, din acelasi cabinet care cunostea problemele si cu acelasi tehnician, care stia si el. Cu o saptamina in urma m-am prezentat la acel cabinet, pentru rezolvarea lucrarii de sus (desprindere si cimentare) prezent a fost si tehnicianul care acum spune ca el nu da jos aceasta lucrare, decit cu dentistul care a pus-o si ca exista 90% sanse ca lucrarea sa se rupa si tot atitea, avind in vedere adezivul folosit de dentist ca lucrarea sa iasa cu bonturi.Solutia?Taiata direct si facuta alta, pe banii mei iar pentru cea de jos care nu calca pe cea de sus nu se considera vinovat ci il acuza tot pe dentist ca a pus lucrarea de sus pe bonturile care nu erau paralele si egale ca inaltime si este strimba, lucru care i l-a comunicat si dentistului iar lucrarea de jos a facut-o strimba dupa cea de sus.Deci si cea de jos trebuie refacuta tot pe banii mei.Ce pot face?Este asta normal?Cui ma pot adresa?Daca a stiut ca cea de sus nu e ok sau ca trebuie taiata oricum, pentru ce a facut-o si pe cea de jos...Pentru o noua lucrare sus si jos, fara dentist, doar tehnician ar trebui sa platesc o alta mie si ceva de euro.Pentru mine, care lucrez pentru bani si am facut economii, este fantastic de mult, pentru ei, e doar o joaca cu cifrele! Va rog, astept disperata indrumari, pentru ca juridic mi s-a spus ca nu rezolv nimic, deoarece nu am nici o dovada ca am efectuate aceste lucrari la ei iar la Colegiul Medicilor iarasi nimic, cel mult o mustrare sau suspendarea dreptului de a practica citeva luni, la revenirea in tara
0
01-07-2011, ora 12:24
Corina_rpd
Nu este medic/terapeut
Corina_rpd
Trebuie sa adaug ca desi am solicitat pe tot parcursul tratamentului, care a durat la partea de sus, cred eu nejustificat de mult, 10 luni, o factura si bon fiscal, tot ce am primit de la primul medic, a fost o factura nestampilata si doua chitante, asemenea nestampilate, scrise de medic cu datele de pe buletin, ceea ce consider ca, juridic, este egal cu zero, mesaje pe telefon si facebook, prin care imi solicita diverse sume de bani in avans, sau tergiversari cu factura si bonul si cu starea in care eram cu lucrarea.
0
18-10-2011, ora 23:35
vivi86
Nu este medic/terapeut
vivi86
buna, am si eu o pb:partea de sus imi e pusa de vreo5ani, nu am avut asa pb cu ea, insa sambata ma apucat o durere la unul dintre dinti, precizez ca sunt pusi pe coronita, cu nerv scos, si m-a doare tare sub nas, cred ca am facut puroi sau ceva, de ieri am inceput sa iau antibiotic, si calmante pt durere, numai locul ala ma doare, pb este ca daca se va drena singur si cam in cat timp, sau voi fi nevoita sa merg la medic si alte chesti, pb este ca daca a apas sub nas ma doare f tare iau augumentin si ketorol, sa stiti k nu m-i sa umflat doar f putin gingia, deci in afara nu se vede, multumesc si astept un raspuns de la voi
0
29-10-2011, ora 15:18
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Acolo este o problema care nu se va rezolva de la sine chiar daca urmati tratament cu antibiotice. Antibioticele vor rezolva problema doar pe moment.
Va trebui sa mergeti la medic.
Adaugă un comentariu / răspuns
50 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: