ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Ce inseamna derealizare ?

08-05-2021
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Trebuie sa incep tratamentul cu Esketamina noul antidepresiv, si are printre alte efecte secundare si derealizare, cica disociere de corp, ce inseamna ?

Adica ce simti concret ?! Cum adica disociere de corp ?
20 comentarii
2
08-05-2021, ora 20:25
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Bună seara,

Senzaţie de irealitate, senzaţia de a fi în afara corpului sau senzaţia că ceea ce se petrece cu dvs. este ciudat, neobişnuit, ca si cum ati fi intr-un vis.
Nu are sens să vă ȋngrijoraţi, poate că nici o să experimentaţi acest efect ciudat, iar daca ȋl trăiţi, rămâneţi liniştit pentru că nu este ceva periculos.
1
09-05-2021, ora 18:51
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Am inteles, eram putin ingrijorat, sa nu cumva sa raman naiba asa mereu.

Insa va rog frumos sa explicati putin ce inseamna

"senzaţia de a fi în afara corpului" ?!

Mi s-a mai zis dar nu prea inteleg, adica cum ? Cand ma uit in fata, nu-mi vad corpu daca ma uit la mine ?! Sau cum ? Si daca-l vad, nu e clar ca sunt in corp ?
Sau nu mai imi vad corpu ? Dar si daca nu-l vad, faptul ca vad, inseamna ca am ochi, si ochii aia nu-s in corp ?!
2
09-05-2021, ora 21:29
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Unele persoane o descriu ca fiind un efect al imaginatiei. Ca si cum v-ati imagina că vă priviţi din exterior, dar sunteţi constient de acest lucru.
Senzaţia de derealizare poate să apară ȋn mai multe situaţii, ȋn perioadele de stres acut, ȋn atacurile de panică şi este trecătoare. Mulţi oameni nici nu acordă o importanţă deosebită.
Concentraţi-vă pe efectele pozitive ale medicaţiei, ȋn fond acestea sunt dominante.
2
09-05-2021, ora 23:25
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Aveti dreptate, trebuie sa ma concentrez asupra efectelor prinicipale pozitive, dar am asa o teama totusi.
2
10-05-2021, ora 07:33
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Tineti legatura cu medicul psihiatru ca sa va ofere argumente de specialitate ca sa urmati tratamentul cu incredere.
Putina teama este normala, sa nu fie prea intensa. In unele cazuri exista riscul ca unele persoane sa nu urmeze asa cum trebuie tratamentul si sa isi complice situatia in timp.
Pe viitor, cand o sa vi se mai schimbe un medicament din schema de tratament ar fi o solutie sa aruncati prospectul la cosul de gunoi. Sa nu il mai cititi pentru ca astfel va puteti anxieta. Lasati aceste griji in atributia medicului. Acesta stie daca prezentati unele alergii sau in functie de existenta unor afectiuni somatice, urmarea altor tratamente ce aume sa va prescrie atfel incat sa nu interfereze.
2
10-05-2021, ora 17:02
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai tocmai medicul mi-a zis de acest efect secundar. Mi-a zis sa nu mananc cu doua ore inainte, sa nu beau cu 30 min inainte, sa vin cu insotitor ca la plecare ar trebui, poate da putina ameteala, greata, urca putin tensiunea si poate da derealizare.

In general eu am urmat toate trat date de medic fara abatere, doar interesul meu era, sa ma fac bine. Eu nu ii inteleg pe astia care intrerup de la ei putere tratamentul !
Ca n-a mers mai nimic la mine, e altceva, ca m-am dus abia dupa 18 ani la medic si s-a agravat prea tare, insa macar am incercat, asta e ultima sansa esketamina.

Asa e, nu e bine sa citim prospectul, ca mai rau ne-ar face.
1
10-05-2021, ora 18:44
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Sanatate, sa dea rezultatele asteptate!
1
11-05-2021, ora 19:39
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Mda, nu mai testez acel tratament pentru ca am realizat ca e degeaba, nu imi permit tratamentul, deci si daca merge o doza, nu ma incalzeste cu nimic.
Cand o intra pe lista de compensate daca intra, atunci voi testa.

De exemplu doza recomandata este de 56 mg/saptamana adica doua spray, ar costa lunar 2300 euro, eu un pret SF.
Un programator f bine platit senior are banii astia sal net, deci si ala ar trebui sa nu mai manance nimic si sa nu mai plateasca nici o utilitate ca sa-si permita trat.

E un om de 65 ani care ia patru spray pe sapt, nu doua, de unde o avea ala 4500 Euro lunar, nu pricep. Si asta in afara de alte cheltuieli ce le are.
Cum sa nu te ia dracii cand vezi ca unii se lafaie si altii abia o duc.
1
27-05-2021, ora 11:51
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mai bine ca nu ai luat acest ad. Daca faceai derealizare era ca si cum ai fi facut o alta boala, pe langa depresie. E foarte urata. Uita-te pe subiectele mele la Depersonalizare si derealizare. Toti cei care o fac nu stiu cum sa scape de ea si nu exista tratament pentru ea.
0
28-05-2021, ora 11:53
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Clara, nu am luat ca nu-mi permit 2460 lei pe saptamana adica cat costa tratamentul. Altfel riscam, ca m-am saturat de starea asta proasta care mi-a furat viata.

E doar un efect secundar, nu este ca boala permanenta, sunt destui care fac trat cu asta in SUA si au declarat ca trece cam in 2 ore episodul de derealizare. Si asta poate la inceput, nu de fiecare data, asta n-au mai precizat daca s-a repatat sau nu.
Deci nu se pune problema de tratament ptr episodul ala.
SI nu toti au acel episod, depinde de om.

Descrie putin cum e derealizarea ca nu am inteles, mi s-a explicat si nu pricep. Nu inteleg, cum adica nu-s in corpu meu ? Dar unde naiba sunt ?! Ca daca ma uit la mine ma vad asa cum ma vad si acuma, deci sunt in corp.

Da-mi te rog link de la postarile tale despre asa ceva.
0
28-05-2021, ora 12:39
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Derealizarea

insoteste depersonalizarea si consta in trairi de inautenticitate a perceptiei ambiantei, care pare ca s-a schimbat, este perceputa ca prin ceata, sau ca ceva cu totul strain, insolit:

- obiectele, oamenii, mediul inconjurator sau o combinatie a acestora sunt percepute ca ireale, distante, artificiale, incolore sau lipsite de viata
- lumea ii pare ciudata, straina, ca intr-o reverie
- o alterare disociativa in perceptia mediului inconjurator
- obiectele par ca vazute de la mare distanta, bidimensionale, lipsite de consistenta
- sunetele provin de departe, diminuate, estompate si distorsionate
- obiectele par ciudate la atingere
- culorile diminua si isi pierd vitalitatea
- fetele celorlati se modifica, devenind nefamiliare si inspaimantatoare
- lumea, toate actiunile si comportamentele isi pierd semnificatiile si scopul
1
31-05-2021, ora 20:12
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Mersi de descriere, acum am inteles ce este derealizarea, aoleu, e nasol rau. Vai de capul meu, asta e nebunie curata.
De asta imi era frica, ca daca Esketamina da asa ceva si ptr 2 ore, cred ca faceam naiba soc daca mi se intampla asa ceva.

Si daca mi-as permite, nu stiu daca am curaj sa testez asa ceva, daca dau in cap cuiva ?! Daca fac rau cuiva sau mie ? Ca cine stie ce mi se pare mie ce vad, simt aud. Si daca la mine tine mai mult de 2 ore ? Daca nu mai trece niciodata ?!
Atata imi mai trebuie.

Cred ca ar trebui sa fiu legat cumva, insa si asa, daca intru in starea aia m-as ingrozi pur si simplu.
0
06-06-2021, ora 20:37
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
@Costi, si eu am momente de derealizare de un an, pe lângă schizofrenie. Nu e chiar atât de groaznic precum crezi, pentru câteva secunde efectiv simți ca plutești, visezi și te rupi de dimensiunea reala, ți se impaienjenesc ochii, devii foarte confuz, vezi totul în ceață și parcă te simți ca și când te-ai afla sub apa, visând. Nu știu cum sa-ti explic mai bine, dar durează puțin, apoi iți revii. În ultimul timp mie mi se întâmpla tot mai des. Eu eram într-o stare cronica de confuzie înainte să intru pe tratament cu 2 luni. Nici nu știam pe ce lume trăiesc și era sa fiu lovita de mașini pe trecerea de pieton; o data m-am urcat pe autobuzul greșit și era sa ajung într-o alta regiune a județului meu dacă nu mă trezeam din confuzia respectivă. Însă tratamentul m-a ajutat să-mi revin și acum merg singura în oraș, nu mai am probleme de orientare spațială. Dar mi-a apărut derealizarea pe care o accept și cu care m-am obișnuit, ca nu există tratament pentru ea. Sper sa nu fiu mai rău pe viitor.
Nu te speria, ca nu e atât de grav pe cât pare. Nu pățești nimic și nici celor din jur nu ai cum sa le faci rău.
Noapte buna! :)
1
11-06-2021, ora 17:37
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Da, mersi ca mi-ai explicat, insa oricum nu voi apuca vreodata sa am asa ceva adica derealizare, ca nu voi putea cumpara niciodata Esketamina ca nu am bani.

Ei ziceau ca trece in doua ore nu in cateva secunde.
0
15-07-2021, ora 11:15
rox148
Nu este medic/terapeut
rox148
Buna ziua ! Cu mult timp in urma am baut un espresso eu care sunt foarte sensibila la cofeina...la putin timp am inceput sa ma simt ciudat am avut o palpitatie foarte puternica mi s a facut somn iar dupa ce m am trezit toate obiectele din jur le vedeam la distanta in miniatura...am mers la o piscina ( eram f tanara nu imi dadeam seama ca trebuia sa raman acasa) si acea piscina o vedeam mica cat o cutie de chibrituri totul era la mare distanta ca si cum le ai vedea in oglinda retrovizoare..mereu m am intrebat ce o fi insemnat acea stare...oare derealizare sa fi fost ?!
1
15-07-2021, ora 11:23
rox148
Nu este medic/terapeut
rox148
Clara_p te rog nu mai raspunde ca am observat ca oriunde postez primesc reply de la tine. Multumesc dar as prefera un raspuns profesionist nu de la amatori.esti medic ?
1
15-07-2021, ora 13:29
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu. Nu sunt medic. Sunt pacient cu 27 de ani de experienta in bolile psihice. Stati linistita ca nu va mai raspund.
1
16-07-2021, ora 19:47
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
rox148, posibil sa fie derealizare ce ai patit, cafeina aia a agitat putin creierul si putea da acest efect, cel mai bine mergi la medic si intrebi, el iti va da cel mai bun raspuns.
Dar pare ca da, a fost derealizare.
Aici raspundem toti, dam pareri, dar ultimul cuvant il are medicul sau psihologu daca e caz de psihoterapie.
Ca daca astepti sa raspunda un medic, e mai greu, poti sa ramai cu intrebarea in aer, ei nu au timp, raspund si ei doar asa cand pot doar, asta daca raspund.

Sunt unii care au trecut prin asta si pot sti mai bine ca un medic ce este si cum este uneori.

Clara are multa experienta pe probleme din astea, ca a trecut prin multe, e normal sa dea reply asa cum facem toti, dam diverse pareri, indrumari, etc.
Nu trebe sa te superi ca cineva vrea sa ajute, suna putin asa "nu mai raspunde, ca de fapt cu mare probabilitate sa nu voi primi nici un raspuns in final".
1
27-01-2023, ora 09:20
marina nicolae
Nu este medic/terapeut
marina nicolae
Buna ziua
va intreb daca ati avut Covit sau/si ati fost vaccinat
1
27-01-2023, ora 14:24
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Da. Eu. De doua ori.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul