Carcinom ovarian. Boala rediciveaza? | Forumul Medical ROmedic

Carcinom ovarian. Boala rediciveaza?

20-07-2007
larisa_ionescu
Nu este medic/terapeut
larisa_ionescu
In decembrie 2003 am suferit o interventie chirurgicala la ovare. Diagnosticul a fost: carcinom ovarian. Nu au fost afectate alte organe. Mi s-a facut histerectomie totala. Am facut 1 serie de citostatice la Spitalul Coltea. Dupa aceasta serie am facut primul examen computer tomograf, in urma caruia au fost evidentiati mai multi noduli in zona peritoneala. Am urmat o alta serie de citostatice, de 6 sedinte dupa care am facut din nou un tomograf in urma caruia nodulii disparusera. Anual am facut computer tomograf si rezultatele au fost bune de fiecare data. Temerea mea este ca boala sa nu recidiveze si orice durere pe care o am o asociez cu problemele pe care le-am avut (de aproximativ 1 an am dureri la articulatiile mainilor si picioarelor). Ar putea fii vorba de metastaze osoase sau osteoporoza? Ce imi sugerati sa fac in aceasta situatie? Va multumesc anticipat. Mentionez ca nu am urmat tratament hormonal dupa operatie. Rezultatul histopatologic a fost: pT1a1PNxPMx. Ce inseamna asta?
7 comentarii
0
21-07-2007, ora 00:00
dr_mitulescu
Identitate neconfirmată
dr_mitulescu
Carcinomul ovarian este o forma de cancer plecat de la nivelul ovarelor.
Nu trebuie sa va speriati de acest diagnostic, intrucat sansele de a controla boala si chiar d a obtine vindecarea sunt reale si destul de importante.
Problema trebuie insa abordata corect si cu maximum de seriozitate, asa ca o sa-mi permit sa va lamuresc cateva aspecte.
Operatia corecta in acest caz nu este simpla histerectomie totala ci o intervntie denumita Operatia complexa pentru cancer ovarian, care include Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, omentectomie totala (extirparea intregului prapur unde pot fi localizate celule canceroase migrate) si peritonectomie pelvina (extirparea intregului peritoneu de la nivelul bazimului).
Dupa operatie trebuiau efectuate cel putin 6 cure citostatice, tratament care poate fi reluat in caz de recidiva.
Controalele repetate pot depista inca de la debut eventualele recidive, ceea ce da posibilitatea interventiei terapeutice promte.
Din fericire, stadiul Dvs. de boala a fost destul de timpuriu asa incat raspunsul la citostaticele efectuate pentru recidivele aparute a fost unul favorabil.
Nu ne-ati spus ce varsta aveti, osteoporoza fiind mai probabila cu cat pacientul este mai in varsta, dar, avand in vedere ca aveti un diagnostic de cancer, cel mai prudent ar fi sa cercetam sistemul osos printr-o Scitigrafie osoasa, pentru a putea fi siguri ca nu este vorba de metastaze osoase.
Va sfatuiesc in continuare sa efectuati controale regulate la 3-6 luni pentru a avea boala sub supraveghere, efectuand determinarea markerilor tumorali, ecografie abdominala la fiecare 3 luni si tomografie computerizata cel putin anual.
In cazul unor recidive care nu raspund tratamentului citostatic exista posibilitatea unor reinterventii chirurgicale, cu efecte bune in conditia depistarii precoce a reaparitiei bolii.
Sistemul T N M este un sistem care permite stadializarea cancerelor, pentru fiecare stadiu de boala fiind stabilite protocoale terapeutice la nivel de Organizatie Mondiala a sanatatii.
T inseamna tumora, T1a1 fiind tumora localizata la ovar, fara extensie la organele din jur si la debutul bolii.
N inseamna noduli, adica ganglionii limfatici care ar putea fi invadati de celule metastatice iar M semnifica prezenta sau absenta metastazelor la distanta.. X-ul din dreptul acestor parametri indica necunoasterea situatiei de catre medicul anatomopatolog (cel care a lucrat biopsia si care nu poate aprecia de exemplu prezenta metastazelor in ganglionii limfatici intrucat nu au fost extirpati ganglioni pe care el sa-i poata analiza).
Prefixul p inseama postoperator, adica biopsia a fost efectuata din piesa recoltata, extirpata prin operatie.
Mai exista un parametru, G, care arata gradul de agresivitate al celulei canceroase si care nu este mentionat.
Stadiul Dvs. de boala este unul de inceput si aveti sanse reale de a controla afectiunea.
Va sugerez sa efectuati controalele regulate indicate de medicul chimioterapeut, si explorarile mentionate mai sus.
Va doresc sanatate si viata lunga !
0
21-07-2007, ora 00:00
larisa_ionescu
Nu este medic/terapeut
larisa_ionescu
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am 29 de ani, iar operatia a fost efectuata cand eu aveam varsta de 25 de ani. Gradul de diferentiere a fost G2. Va mai adresez o intrebare: ce trebuie sa fac pentru a preveni efectele menopauzei precoce?
Inca odata va multumesc si va doresc sa aveti parte de tot binele din lume. Multa sanatate.
0
23-07-2007, ora 00:00
dr_mitulescu
Identitate neconfirmată
dr_mitulescu
Tulburarile menopauzei precoce se datoreaza extirparii ovarelor.
S-a produs deci o tulburare a echilibrului hormonal ca urmare a lipsei bruste a hormonilor secretati in mod normal de ovare la varsta Dvs.
De tulburarile hormonale se ocupa medicii endocrinologi, asa incat va sfatuiesc sa consultati unul dintre ei.
Inca odata, multa sanatate si sa aveti puterea sa luptati in continuare; nu va lasati !
0
30-07-2008, ora 00:00
GameBoy
Nu este medic/terapeut
GameBoy
buna ziua!!!Cunosc o fata care a fost diagnosticata cu carcinom embrionar, adica cancer la ovarul stang, tumora a fost extirpata complet si cu succes.Acum urmeaza sa faca un tratament, imi puteti spune va rog ce sase are de recuperare?Doctorita de la spital a spus ca va urma un tratament standard.
0
05-11-2008, ora 12:29
irinela85
Nu este medic/terapeut
irinela85
buna, am 23 ani si am fost diagnosticata cu carcinom ovarian, alte organe nu au fost afectate, am fost operata pe 26 septembrie 2008, acum sunt dupa a 2 a cura de citostatice, diagnoza mea este T2cNxMx imi puteti explica care sunt sansele mele de a ma vindeca si cite cure de citostatice trebuie sa urmez ca sa nu mai revina boala, iar daca revine trebuie sa urmez iar aceste curi de citostatice?explicati mi va rog corect si sincer care sunt sansele mele?si inca ceva ce inseamna operatie neradicala?merci
0
13-01-2009, ora 18:38
mihut
Nu este medic/terapeut
mihut
am 35 de ani. in 2007 am facut histerectomie totala interanexiala la cluj. acum 6-7 luni am avut o sangerare maronie care a tinut 2 zile. de cateva luni nu ma simt deloc bine. am avut dureri in zona pelvina. acum sunt balonata mereu pana sub coasta, imi simt ficatul marit, nu pot mancaca nimic, sunt constipata mereu, nu pot avea contact sexual, este prea dureros, imi este greata, am slabit 3 kg, dar abdomenul a crescut.toate analizele de sange sunt normale. ca=4, 61. ct. abdomen+pelvis evidentiaza in fosa iliaca dreapta 2 leziuni hipodense sontan de 4, 2/3, 7cm si 2, 1/1, 8 cm ce se incarca cu contrast predominant periferic care amprenteaza vezica urinara fara a o invada.medicii mi-au propus operatie.acum s-au razgandit si ma trateaza cu triferment, carbune medicinal, diane 35, iasmine, dar eu ma simt tot mai rau. este corect ce fac cu mine? de ce nu-mi pun un diagnostic? ajutati-ma.
0
13-01-2009, ora 18:40
mihut
Nu este medic/terapeut
mihut
am uitat sa completez. este ca 125=4, 61

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.