Ameteala poate fi psihica?

24-06-2020
andreearusu
Nu este medic/terapeut
andreearusu
Buna ziua, am 24 de ani si urmatoarea problema. Sunt o fire foarte anxioasa si de obicei ma sperii cam din orice, mai ales cand vine vorba de semne fizice.
Problema mea este urmatoarea: In urma cu 2 luni am iesit la plimbare si m-a luat o ameteala ( NU VERTIJ, nu se invartea nimic cu mine ci doar o senzatie de ameteala) m-am speriat foarte tare, a inceput sa imi fie cald, sa imi amorteasca capul, sa tremur etc.. Dupa ce mi-am mai revenit am ramas cu frica aceasta constanta ca ameteala revine sau ca era semnul unei boli grave. Ameteala a revenit in fiecare zi inclusiv in prezent o simt in fiecare zi. In urma cu 2 luni am chemat salvarea, mi-au zis ca e spasmofilie, am luat pe rand toti medicii, am facut analize de sange unde absolut toate analizele au iesit perfect, am fost la oftalmologie unde totul este in regula, am fost la neurologie unde am facut un RMN cerebral si totul a iesit in regula, am fost la ORL la consultatie + 3 audiograme, unul a iesit ca cu urechea stanga aud mai rau, dar celelate 2 audiograme au iesit normale, iar la consultul ORL nu s-a gasit nimic. Am fost la psiholog si am inceput cateva sedinte de terapie, unde s-a ajuns la concluzia ca am anxietate generelizata, dar aceste simptome de ameteala nu apar doar atunci cand simt o frica puternica cum a zis psihologul. In 2 luni nu am reusit sa explic ce senzatie simt atunci cand spun ca ametesc. Nu imi pierd nici echilibrul, nu se invarte nici lumea cu mine, e o senzatie ciudata pe care nu o stiu descrie, iar psihologul a ajuns mai apoi la concluzia ca ameteala mi-o provoc eu gandidu-ma si fiindu-mi frica de ea, zice ca este doar imaginatia mea. Este posibil sa iti auto induci ameteala prin gandire si frica? Daca ar fi sa raspund eu la intrebarea aceasta, atunci dupa mine e posibil sa fie doar imaginatia mea, pentru ca de exemplu parca pot sa o controlez, adica atunci cand sunt la lucru de exemplu si apare senzatia aceea de ameteala, iar apoi am ceva urgent de facut la lucru parca se estompeaza sau daca sunt undeva cu prietenii si vine senzatia de ameteala daca intru in discutii si imi iau mintea cat de cat parca incet se estompeaza. Nu stiu ce sa mai cred sau ce sa mai fac. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, am fost la toti medicii posibili de unde ar fi putut sa vina ameteala si nimeni nu mi-a gasit nimic. Ar trebui sa mai merg la vreun specialist inafara de cei enumerati? Ar putea ameteala sa fie rodul imaginatiei mele? Va rog mult sa imi raspundeti.. chestia asta ma inebuneste..
4 comentarii
3
24-06-2020, ora 16:01
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna. Ameteala nu este rodul imaginatiei dv. Este un simptom (somatizare) de anxietate. Poate aparea fara prezenta fricii (anxietatii) explicite. Nu trebuie sa mai mergeti la alti doctori. Daca nu va trece cu psihoterapie, mergeti la un psihiatru sa va dea un antidepresiv (medicament ce trateaza anxietatea). E vorba de o pastila pe zi care regleaza neurotransmitatorii. Nu e mare filosofie. Daca vreti sa va documentati mai mult, vedeti filmuletele in engleza cu anxiety si neurotransmitters pe youtube.
Sanatate multa!
1
24-06-2020, ora 17:47
Psiholog Luminita Codrescu
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Luminita Codrescu
buna,

Un anumit eveniment care produce schimbari in starea de echilibru atrage dupa sine constientizari diverse ale caror cauza nu le cunoastem. Ce nu cunoastem atrage dupa sine de obicei frica. Aceasta emotie are o paleta larga de manifestari fiziologice, printre care si ameteala.
Daca initial ameteala ar fi putut sa fie consecinta lipsei de mancare (spre ex.), faptul ca nu ai dat o explicatie a declansat in tine frica. Astfel, este posibil ca o mare parte din problema sa devina frica insasi.
Frica este modulata in creier de substante chimice al caror dezechilibru pe un termen mai lung poate fi neplacut.
Iti sugerez ca sa investighezi inclusiv zona endocrinologica si ginecologica, care iti poate furniza unele cauze posibile pentru ameteala initiala.
Ameteala prezenta poate fi diminuata pana la disparitie prin reglare emotionala, psihoeducatie, tehnici diverse din apanajul psihoterapiei.
Medicatia psihiatrica ajuta, dar este de preferat sa mergi de la simplu la complex, daca la fiecare ameteala mergem la psihiatrie.ne pierdem capacitatile naturale de autoreglare :)
Mult succes!
0
24-06-2020, ora 17:48
andreearusu
Nu este medic/terapeut
andreearusu
Multumesc pentru raspuns. Chestia e ca am avut o perioada cu stari de anxietate foarte accentuate in urma cu catva timp, dar acum au trecut cam toate simptomele. Imi fac griji doar pt ameteala si nu sunt griji la modul ca sa stau sa tremur si sa am palpitatii de frica asa cum am avut in perioada aceea. Acum e doar gandul despre ameteala prezent dar atat. In cazul asta ameteala e tot de la anxietate? La mine nu a fost vb de anxietate clinica, nu au treecut cele 6 luni pt un diagnostic clinic, cand am fost la psiholog pt prima oara trecusera doar cateva saptamani de la debutul anxietatii.
Va trece vreodata aceasta ameteala?
1
09-09-2020, ora 21:44
Kittw
Nu este medic/terapeut
Kittw
Buna Andreea!
Ma regasesc si eu foarte mult in povestea ta..
Ai reusit sa scapi de ameteala?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce amețesc? Cele mai frecvente cauze ale amețelilor
  • Amețeala - cele mai frecvente cauze
  • Cum tratezi amețeala (vertijul, amețelile frecvente)
  • Legătura dintre amețeală și COVID-19: unul din zece pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 prezintă amețeală
  • Ameţeli în timpul somnului (înainte să adormi) - cauze posibile
  • Terapia fizică poate scădea riscul de accidentare cazată de amețeală
  • Amețeala - un simptom asiciat cu un risc crescut de deces
  •