Agirofobie - Cum pot ajuta o persoana apropiata?

24-04-2017
6r15
Nu este medic/terapeut
6r15
Buna ziua!

Sora mea sufera de agirofobie. Petrecem foarte mult timp impreuna si observ asta de fiecare data cand avem ocazia sa iesim (aproape zilnic). Am cautat articole si explicatii, insa sunt evazive. Singurul lucru pe care l-am inteles este ca terapia cognitiv-comportamentala functioneaza cel mai bine, in acest caz.

M-am obisnuit cu starile ei si stiu foarte bine sa-mi dau seama atunci cand senzatiile de panica incep, dar nu stiu cum sa procedez mai departe.
Care este cea mai buna solutie? O las sa isi revina, atat cat are nevoie? Incerc sa o conving sa trecem strada imediat? Deocamdata, incerc sa o conving sa consulte un psiholog, insa nu stiu cand voi reusi!

Va multumesc anticipat!
2 comentarii
1
24-04-2017, ora 08:42
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața! Într-adevăr prin psihoterapia cognitiv-comportamentală se obțin rezultate bune în agorafobie. În astfel de situații desensibilizarea sistematică o ajută să poată trece peste stările respective.. O va învăța în cabinet, apoi va continua cu exerciții acasă.
0
24-04-2017, ora 15:19
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Va fi foarte greu pt sora dvs daca nu poate sa vada in acest moment ca are o problema care se poate rezolva. Oricat am vrea noi si oricat ar fi de evidente problemele lor pt noi, cei din jur nu vor schimba nimic, daca ei nu considera ca au ceva de schimbat. In tulburarile anxioase, din care face parte si agorafobia, evitarea e unul din comportamentele care mentin problema. Si se adauga gasirea unor persoane pe care sa se poata baza, in caz de.orice calamitate apare in mintea lor. Pt ca e vorba doar de un pericol imaginar, interpretat ca fiind real, de mintea persoanei afectate. Probabil ca si dvs sunteti una din persoanele de sprijin pt sora, insa din pacate, asa i se mentine problema. Asa cum sublinia si coleg mea, dna Niculina, psihoterapia cognitiv-comportamentala, si-a dovedit eficienta in astfel de tulburari si ar fi ideal sa poti reusi sa o convingi de beneficiile psihoterapiei, pe termen lung. Tu nu poti sa faci mai mult decat a-i sublinia ce castiga si ce pierde: daca lasa agorafobia netratata.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •