atacuri de panica si fobii?

02-04-2014
ancutza90
Nu este medic/terapeut
ancutza90
Buna Ziua!! Numele meu este Anca, am 24 ani, si din copilarie, inceputul adolescentei eram o fata mai timida.La scoala eram evitata de alte fete pentru ca eram mai restrasa/timida. De multe ori eram umilita de colegi/ persoane straine (pana la varsta de 12 ani am locuit intr-o zona unde 80% erau tigani). De aproximativ 7 ani am inceput sa am niste simptome care au inceput sa imi afecteze negativ viata si anume tremur al intregului corp (in special al capului), transpiratii, batai puternice ale inimii.Aceste simptome le am in special cand sunt in centrul atentiei, in fata sefului etc. Daca consum alcool in cantitati mici aceste simptome dispar, iar daca consum cafea se intensifica. Am fost la psihiatru si am luat Arketis o perioada de o saptamana, apoi Tanakan dar ambele fara rezultat.Apoi mi-a prescris Distonocalm iar simptomele mele aproape au disparut. Am renuntat la acest medicament pentru a nu crea dependenta (luam cate una pe zi timp de 6 luni). Am fost la neurolog, am facut RMN la cap, analize de sange, la cardiologie iar toate au iesit pozitiv. Ce pot sa mai fac? Rog un medic sa ma ajute cu un sfat pentru ca nu mai rezist, zilnic am ganduri de sinucidere. Nu pot sa am locul de munca pe care mi-l doresc, nu pot sa dau de permis de conducere, nu pot sa am iubit din cauza acestor probleme. Imi cer scuze daca am scris cam mult! Multumesc!!!!
10 comentarii
0
02-04-2014, ora 16:55
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Buna Anca. Este in regula ca ai furnizat mai multe detalii pentru a ne putea face o imagine mai buna asupra problemei cu care te confrunti. Nu sunt medic, asa ca ma feresc in a da un diagnostic si o sa tratez simptomele tale din punct de vedere psihologic. Ceea ce povestesti tu reprezinta o reactie fireasca a organismului ca urmare a confruntarii cu un pericol. Problema este ca pericolul nu este fizic, tu practic cand vorbesti cu seful tau sau cu alte persoane nu te confrunti cu niciun fel de monstru care sa-ti puna viata in pericol. Pericolul este practic creat de gandurile tale, mai ales raportat la trecutul tau si la evenimentele mai neplacute din copilarie. Tu intrebi daca este fobie sau atac de panica? Eu as spune ca este o anxietate puternica, generata in special de situaţii sociale (anxietate sociala)care cel mai bine se trateaza prin psihoterapie. Alcoolul prin efectele lui nu rezolva problema, decat pentru moment, pe termen lung accentueaza. Eu ti-as recomanda ca atunci cand apar starile sa practici exercitii de respiratie (inspiri cand numeri 1, 2 si expiri cand numeri 3, 4). De asemenea, e important ca in acele momente sa incerci sa te misti (daca situatia iti permite)sau sa practici exercitii de relaxare (incordezi cateva secunde muschii apoi ii relaxezi), pentru ca tonusul tau muscular in acele momente este mult mai mare decat impune situatia si e nevoie sa te eliberezi de energia in exces pe care o ai. Citeste mai multe despre anxietate si nu uita ca aceste exercitii te pot ajuta in acele momente si probabil ca practicate repetat pot diminua senzatiile psihofiziologice care apar, dar nu rezolva problema ta pe termen lung. Daca toate analizele medicale au iesit bine, cel mai bine ar fi sa consulti un psiholog, pentru ca deja se pare ca simptomele tale s-au accentuat. Nu exista problema care sa nu se poata rezolva, ca altfel nu s-ar mai numi problema. Si crede-ma, sinuciderea este ultima varianta la care sa te gandesti, pana la moarte mai ai multe, foarte multe de facut. Important este sa-ti aduci anxietatea la un nivel potrivit care sa ajute la functionarea normala a organismului.
0
02-04-2014, ora 17:01
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Buna Anca, Gandurile de sinucidere despre care spui si impactul deosebit al simptomelor de care suferi asupra vietii tale sunt o recomandare ferma ca sa consulti un specialist psihiatru care ar fi foarte posibil sa-ti recomande tratamentul medicamentos pentru depresie (depresia e o boala cu care adesea nu e bine sa te joci). Daca esti mereu obosita sau agitata, iritata, daca ai problemele legate de somn (insomnie sau tendinta de a fi mereu somnolenta), probleme ce tin de alimentatie ( lipsa poftei de mancare sau tendinta de a consuma excesiv alimente), probleme ce tin de apetitul sexual e foarte posibil ca pe langa starea ta de anxietate sa suferi si de depresie (ele merg adesea mana in mana). In plus durerile de cap, de spate, ceafa sau chiar problemele intestinale ar putea fi si ele corelate cu depresia.
Frecvent e util ca tratamentul medicamentos pentru depresie sa-l combini cu sesiuni de psihoterapie care sa te ajute sa depasesti nelinistile despre care spuneai.asa ca poate nu strica sa intrebi medicul daca nu ar fi bine sa incepi si psihoterapia
0
02-04-2014, ora 17:16
ancutza90
Nu este medic/terapeut
ancutza90
Multumesc Oana pentru raspuns!
Am incercat exercitiile pentru respiratie, ma ajuta putin, dar pana nu parasesc locul/incinta unde imi apar aceste simtptome nu rezolv mare lucru. Abia dupa de parasesc locul incep sa ma relaxez si apare o senzatie de nervozitate si nu mai apare daca intru din nou in acel loc cu acea senzatie de nerzovitate. Eram intr-o zi intr-un MALL si m-am dus sa mananc si cand am vrut sa comand mi sa facut brusc rau si am inceput sa tremur, pana nu am iesit imi simteam toti muschii incordati. Dupa ce am iesit am inceput sa ma calmez brusc, nu mai aveam nimic. Am observar ca daca sunt cu prietene apropiate nu imi apar aceste simptome decat in situatii extreme. Alcool consum foarte rar. Multumesc inca odata pentru sfaturi, o sa tin cont de ele, si sper ca in viitorul apropiat sa ajung si la un psihoterapeut. O zi frumoasa!
0
02-04-2014, ora 17:24
ancutza90
Nu este medic/terapeut
ancutza90
Multumesc domnule Rares Ignat pentru raspuns, sunt convinsa ca am nevoie de un tratament medicamentos, nu vreau sa ma joc cu viata mea. Intr-adevar, ma simt obosita aproape tot timpul, dorm cam 10, 11 ore pe noapte, mananc cam mult dar fac efort fizic si nu se depune. O sa incerc sa ajung la un medic cat de repede! O zi buna!
0
02-04-2014, ora 23:58
A.M.G
Nu este medic/terapeut
A.M.G
Ancutza90 mergi la un doctor care se ocupa cu naturiste, nu iti dai seama ca mai rau iti faci cu tratament de sinteza. (am trecut si inca mai trec putin prin aceste simptome doar ca la o intensitate mult mai mica )
A.M.G Gabi
0
03-04-2014, ora 02:29
alexandru1127
Nu este medic/terapeut
alexandru1127
buna ancutza90.. cel mai sigur tu suferi de o forma de anxietate (nu sunt medic sa pot da eu un diacnostic ) dar prin ce treci tu am trecut si noi si da cum ai spus si tu distonocalmul ajuta dar creaza dependenta era o perioada la mine cel putin cand nu vedeam viata fara distonocalm.. imi era rau foarte rau daca nu luam distonocalmul.. si cum am zis si in postarea mea... am zis pana aici ! si nu am mai luat nici o pastila.. ocazional la nevoie mai luam..dar m-am axat mai mult pe ceaiuri si vagostabyl.. asta recomand si totusi esti tanara viata e frumoasa de ce sa nu te bucuri de ea.. multa sanatate Alex!
0
03-04-2014, ora 09:14
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Draga Gabi, o sa reproduc aici o parte din comentariul facut in intrebarea precedenta despre atacul de panica.

Sunt convins ca exista si beneficii ale tratamentelor naturiste insa in acelasi timp tare mi-as dori ca persoanele ce emit pareri specializate in diverse domenii medicale, avand ca sustinere rationala doar propria experienta, sa se rezume la a-si relata propria poveste si sa lase sfaturile terapeutice specializate la indemana celor ce au o experienta semnificativa cu ele.

In acelasi timp exista afectiuni psihice la care medicatia este esentiala daca dorim sa avem in continuare acele persoane in viata. A da sfaturi intelepte intr-o astfel de situatie echivaleaza cu un malpraxis medical - de care insa din nefericire 'sfatuitorul' nu poate fi tras la raspundere - poate ca ar fi cazul ca multe persoane ce comenteaza prin forumuri sa priveasca sfaturile lor si in acest mod

Este adevarat ca exista situatii in care anumite medicamente pentru afectiunile psihice sunt folosite in exces dar principalul lor avantaj este tocmai cel legat de actiunea asupra substantelor chimice (neurotransmitatorilor) ce produc simptomele acestor boli - in schimb multe dintre produse din plante sunt departe de a avea acest efect.
0
04-04-2014, ora 01:38
alexandru1127
Nu este medic/terapeut
alexandru1127
ai mare dreptate.. si nu cred ca ia recomandat cineva sa nu faca un consult la un specialist.. daca nu am discuta aici ce rost ar mai avea forumul? in fine.. imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu comentariul meu ! asa e romania..
0
04-04-2014, ora 08:12
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Buna Alexandru - raspunsul meu era in special pentru Gabi care afirma foarte clar ca: 'nu iti dai seama ca mai rau iti faci cu tratament de sinteza'.
Astfel de opinii in conditiile in care cineva are ganduri legate de sinucidere pot fi considerate un malpraxis (cel putin asa consider eu si este bineinteles dreptul fiecaruia sa considere just sau nu acest lucru). Si eu cred ca este benefic ca fiecare dintre noi sa ne exprimam opiniile personale insa ar fi poate bine sa incercam sa nu emitem sfaturi ce ar putea sa dauneze. o zi excelenta
0
06-04-2014, ora 16:51
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Pe de alta parte, si sa pui un diagnostic fara sa stai de vorba cu persoana in cauza si fara sa aplici niste teste pentru a vedea exact de ce natura sunt simptomele pe care le acuza, folosind o medicatie neadecvata care actioneaza la nivelul neurotransmitatorilor, poate avea consecinte negative asupra persoanei. In plus, si sa intrerupi un tratament fara a discuta cu un medic poate fi la fel de nepotrivit. Oricum, avand in vedere accesul la informatii de care ne bucuram cu totii, suntem tentati sa gasim singuri diagnosticul, uitând de cele mai multe ori că orice comportament sau simptom este la fel de bine expresia interacţiunii dintre individ şi o situaţie aparte. Poate fi o anxietate care apare in anumite circumstanţe, putând fi întreţinută de anumite comportamente. O anxietate sau fobie tratata necorespunzător, nedelimitând terenul minat al surselor problemei şi a comportamentului care menţine problema, poate duce uşor la depresie, pentru ca destructureaza atât individul, cât şi funcţionarea socială a acestuia.
Draga Ancuta, precum vezi parerile pot fi impartite. Cel mai bine este sa consulti un medic psihiatru, povestindu-i exact simptomele si lasandu-l pe el sa dea un diagnostic. Apoi, după ce eşti convinsă că problemele pe care le acuzi nu sunt secundare unei boli, poti apela la un psihoterapeut, care, fără să îţi pună un diagnostic, poate aplica o intervenţie specific individualizata, potrivita tie si problemei tale.

Mult succes.

Psiholog Oana Lup
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul fobiilor cu o metodă bazată pe inteligența artificială
  • Cum recunoști atacul de panică?
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •