Intarziere vorbire 2 ani si 5 luni | Forumul Medical ROmedic

Intarziere vorbire 2 ani si 5 luni

18-10-2022
stefanmitrea01
Nu este medic/terapeut
stefanmitrea01
Buna ziua!
Avem o fetita in varsta de 2 ani si 5 luni care nu vorbeste. Spune toate vocalele, foloseste cand vrea mama, tata si cam atat.
Acum sa va explic mai detaliat, s-a nascut la termen, sarcina nu a fost cu probleme, toate achizitiile ei au fost mai intarziate, de la mentinutul gatului pana la mers, dar atunci cand a inceput sa faca un lucru l-a facut direct, de ex cand a mers, prima data a facut un pas, a cazut, apoi a facut 2 pasi si iarasi a cazut, dar in urmatoarea zi a mers dintr-un colt al altul al camerei. Reactioneaza la sunete, imita suntele animalelor, raspunde la comenzi si le executa, zice da&nu, contact vizual fara probleme, afectiune fata de persoanele dragi da, pupa spune pa, sufla in tort etc. Vorbeste pe limba ei, se vede ca incearca sa scoata si cuvinte, deschide gura o misca ca si cum ar incerca sa spuna ceva dar ceva o opreste.
Am fost la aproape 2 ani la un control la un neorolog si ne-a spus ca nu este nicio problema ca pana la 2 ani si 4 luni va vorbi. Din pacate nu a reusit, vizibil am observat in ultimele 2 saptamani ca este mai vorbareata si raspunde cu da atunci ca o intrebam daca doreste ceva. Ii plac copii, se joaca cu ei.
Mai este de mentionat un aspect ca petrece destul de mult timp in fata televizorului.
Considerati ca ar trebui apelat la un logoped sau alt consult poate spre o alta ramura?
2 comentarii
1
18-10-2022, ora 12:45
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
In primul rand, reduceti timpul expunerii la tehnologie, (aici includem tv, tableta, laptop, telefon), pe cat posibil spre deloc, pana in 3 ani! Dupa prima saptamana fara tehnologie, veti observa schimbari majore in bine, deoarece creierul copiilor nu e pregatit pt atata suprastimulare vizual-auditiva pana la 3 ani. E important sa umpleti acel timp cu activitati de invatare specifice varstei si neaparat sa existe interactiune fizica (mangaiat, luat in brate, dans, joc, plimbat, invatat sa vorbeasca prin repetitie, prin denumirea obiectelor, nu doar sa le indice cu degetul/pointing, etc) cu o persoana de ingrijire in acel timp, zilnic. Bineinteles ca puteti duce copilul la un psiholog clinician pentru o evaluare complexa, dupa ce faceti schimbarile de mai sus, pe care vi le va recomanda oricum psihologul, in prima faza.
0
25-10-2022, ora 19:37
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
E bine să faceți o evaluare psihologică pentru liniștea dvs. și consultați un logoped mai mult să vă învețe cum să abordați fetița, eventual prin joc să începeți cu exerciții pentru dezvoltarea aparatului fonator și creșterea capacității respiratorii și cum să-i stimulați dorința de a vorbi. dacă sunt probleme evidente veți lucra și cu un logoped, dar spre 3 ani când începe să colaboreze mai bine.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea limitată la limbaj în timpul copilăriei modifică structura creierului adult
  • Legătura dintre utilizarea acetaminofenului (paracetamol) în timpul sarcinii È™i întârzierile de limbaj la copii
  • Noi descoperiri în structura creierului copiilor cu tulburări de dezvoltare a limbajului
  •