ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Flavanolii

©

Autor:

Flavanolii

Flavanolii sunt compuși chimici naturali care aparțin clasei flavonoidelor, găsiți într-o varietate de plante, cât și în ceai și cacao. Flavanolii sunt cunoscuți pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate, consumul lor fiind benefic în special pentru inimă și creier. Structura lor chimică unică le oferă capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din organism, contribuind astfel la protecția celulelor și a țesuturilor împotriva stresului oxidativ. (1, 2, 8)

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale flavanolilor?

Includerea surselor naturale de flavanoli în dieta zilnică poate aduce avantaje semnificative pentru sănătatea generală și bunăstarea organismului. Printre altele, consumul cu regularitate de flavanoli în cantități moderate are potențialul de a sprijini sănătatea cardiovasculară, proteja celulele de stresul oxidativ, susține sănătatea creierului și reduce riscul de inflamații.

Flavanolii și proprietățile lor antioxidante

Flavanolii sunt cunoscuți în mod special pentru proprietățile lor antioxidante, consumul regulat al acestor compuși fiind de ajutor în combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule instabile, rezultate din procesele metabolice normale sau din expunerea la factori externi, precum fumul de țigară, poluarea și radiațiile ultraviolete. Radicalii liberi pot ataca celulele și ADN-ul, contribuind astfel la apariția daunelor celulare. Atunci când nivelul de radicali liberi depășește capacitatea organismului de a-i neutraliza, pot să apară probleme de sănătate, precum boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și afecțiuni neurodegenerative.

Rolul antioxidant al flavanolilor constă în neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel daunele celulare și contribuind la menținerea sănătății generale a organismului. În consecință, prin protejarea celulelor și a ADN-ului de stresul oxidativ, flavanolii pot juca un rol important în prevenirea bolilor cronice și în sprijinirea procesului de îmbătrânire sănătos. (1, 2, 3)

Flavanolii și sănătatea cardiovasculară

Studiile au arătat că flavanolii pot îmbunătăți funcția endotelială, care este esențială pentru vasodilatație și pentru menținerea tensiunii arteriale normale. Prin îmbunătățirea funcției endoteliale, flavanolii pot contribui la sănătatea vaselor de sânge și la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, ateroscleroza și accidentul vascular cerebral. (1, 2, 4, 5)

Un studiu publicat in jurnalul Scientific Reports, la care au participat peste 25.000 de persoane din aceeași regiune din Marea Britanie, a demonstrat faptul că un aport ridicat de alimente bogate în flavanoli reduce semnificativ tensiunea arterială, în mod similar cu o dietă concepută cu acest scop, precum dieta mediteraneeană sau dieta DASH. De remarcat, efectul a fost mai pronunțat la participanții cu hipertensiune.

Spre deosebire de majoritatea studiilor anterioare care au investigat legăturile dintre nutriție și sănătate, în studiul menționat cercetătorii nu s-au bazat pe raportarea dietei de către participanți, ci au măsurat aportul de flavanol în mod obiectiv, folosind biomarkeri nutriționali, indicatori ai aportului alimentar, metabolismului sau ai stării nutriționale prezenți în sânge. (4, 5)

Flavanolii și sănătatea creierului

Consumul de alimente bogate în flavanoli poate juca un rol protector pentru sănătatea creierului și poate sprijini funcția cognitivă. Studiile au evidențiat că flavanolii pot contribui la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a concentrării. De asemenea, flavanolii au fost asociați cu reducerea riscului de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă și implicit cu un risc mai redus de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. (1, 3)

Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign, împreună cu cercetători de la Universitatea din Birmingham, sugerează că flavanolii din cacao pot avea efecte pozitive asupra funcției vasculare a creierului și asupra performanței cognitive la adulții sănătoși. Cercetarea a fost efectuată pe adulți nefumători, fără afecțiuni cunoscute ale creierului, inimii, vaselor de sânge sau ale sistemului respirator. Studiul a constatat că cei care au consumat flavanoli din cacao au prezentat o recuperare mai rapidă după o provocare vasculară ușoară și au avut rezultate mai bune la teste complexe. (6, 7)

Flavanolii și sănătatea pielii

Flavanolii au și un impact benefic asupra sănătății pielii. Deoarece pot ajuta la protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete, flavanolii pot contribui la reducerea efectelor negative ale expunerii la soare și pot preveni daunele produse de razele UV. În plus, flavanolii pot sprijini menținerea elasticității și a hidratării pielii. (9)

Un studiu publicat în anul 2016 în The Journal of Nutrition a arătat că administrarea pe cale orală de suplimente de cacao pentru o perioadă de 24 de săptămâni poate avea efecte pozitive asupra ridurilor faciale și asupra elasticității pielii la femeile cu pielea îmbătrânită de razele UV. Bogate în flavanoli, suplimentele de cacao au contribuit la prevenirea progresiei îmbătrânirii, însă fără a influența hidratarea și integritatea pielii. (10)

Riscuri asociate cu excesul de flavanoli

În general, consumul de flavanoli din surse naturale, precum fructe, legume, ceai sau cacao, este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, în cantități foarte mari sau prin consumul de suplimente concentrate de flavanolii, pot să apară unele efecte secundare, precum:

  • probleme gastrointestinale (consumul excesiv de flavanoli poate cauza disconfort gastrointestinal, greață, vărsături, diaree sau balonare);
  • reacții alergice (unele persoane pot dezvolta alergii la flavanoli, ceea ce poate duce la erupții cutanate, mâncărimi sau umflături)
  • hipotensiune arterială (la persoanele care se confruntă cu probleme cardiace, consumul unor cantități mari de flavanoli poate duce la hipotensiune).


Flavanolii pot interacționa cu anumite medicamente, ceea ce poate afecta eficacitatea lor sau poate provoca reacții nedorite în organism. În plus, în cazul unor afecțiuni medicale specifice, cum ar fi tulburările de coagulare a sângelui, flavanolii pot avea efecte negative, iar consumul lor ar trebui evitat sau discutat cu un medic. (1, 2

Surse naturale de flavanoli

Ciocolata neagră sau cacao brută sunt considerate unele dintre cele mai importante surse naturale de flavanoli, în special de epicatechina. Alte importante surse naturale de flavanoli sunt:

  • ceaiul verde și cel negru (conțin cantități semnificative de flavanoli, cum ar fi catechinele, benefice pentru protecția împotriva radicalilor liberi și sprijinirea sănătății inimii);
  • fructele (în special merele, perele, căpșunile, zmeura și afinele);
  • legumele (ceapa, broccoli, spanacul, fasolea și varza sunt câteva dintre legumele care furnizează flavanoli)
  • vinul roșu (conține cantități semnificative de flavanoli, inclusiv resveratrol);
  • nuci și semințe (alunele, migdalele și semințele de cacao sunt surse importante de flavanoli). (1, 2, 3)


Care este cantitatea recomandată de flavanoli?

Deoarece sunt incluși într-un grup mai mare de flavonoide și există multiple varietăți în ceea ce privește potențialul benefic al fiecărei clase, nu există o cantitate recomandată specifică pentru flavanoli, ce poate fi consumată zilnic. Cu toate acestea, suplimentele de flavanoli ar trebui luate cu prudență și numai sub supravegherea unui profesionist în domeniul sănătății, deoarece dozele excesive pot avea efecte adverse. Este întotdeauna recomandat să se opteze pentru sursele naturale de flavanoli. Pentru informații personalizate despre aportul adecvat de flavanoli pentru fiecare persoană în parte, este indicat să se consulte un medic nutriționist. (1)


Data actualizare: 04-08-2023 | creare: 04-08-2023 | Vizite: 308
Bibliografie
(1) What are flavanols? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/flavanols
(2) Flavanols, link: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/flavanols
(3) What Are Flavonoids? Everything You Need to Know, link: https://www.healthline.com/health/what-are-flavonoids-everything-you-need-to-know
(4) High flavanol diet may lead to lower blood pressure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201021085109.htm
(5) Studiu: alimentele bogate în flavanoli ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, link: https://www.romedic.ro/studiu-alimentele-bogate-in-flavanoli-ajuta-la-reducerea-hipertensiunii-arteriale-0P38761
(6) Cocoa flavanols boost brain oxygenation, cognition in healthy adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124092154.htm
(7) Flavanolii din cacao stimulează oxigenarea creierului și procesele cognitive la adulții sănătoși, link: https://www.romedic.ro/flavanolii-din-cacao-stimuleaza-oxigenarea-creierului-si-procesele-cognitive-la-adultii-sanatosi-0P38960
(8) The 411 on Flavanols, link: https://www.google.com/amp/s/nutritiouslife.com/eat-empowered/flavanols-cocoa-health-benefits/amp
(9) Flavonoids and Skin Health, link: https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/flavonoids
(10) Cocoa Flavanol Supplementation Influences Skin Conditions of Photo-Aged Women: A 24-Week Double-Blind, Randomized, Controlled Trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26581682/
foto: MARS
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de flavanoli din cacao poate proteja sistemul vascular de stres
  •