Consumul de fast-food asociat cu rezultate școlare slabe la copii

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de fast-food asociat cu rezultate școlare slabe la copii
Consumul de fast-food, mai ales de către copii, este un subiect extrem de discutat deopotrivă de nutriționiști, medici, părinți și alți specialiști implicați în educarea și dezvoltarea copiilor, mai ales după ce cercetările științifice au indicat efectele negative pe care aceste alimente le au asupra sănătății, de la obezitate la favorizarea instalării diverselor afecțiuni.

Impactul nociv al fast-food-ului nu se oprește însă aici, arată un studiu desfășurat în cadrul Universității de Stat din Ohio (SUA). Se pare că și performanța școlară a acestor copii are de suferit, iar corelația dintre cele două este pozitivă - cu cât copiii mănâncă mai frecvent alimente de tip fast-food, cu atât rezultatele lor la școală sunt mai slabe.

Obiceiurile alimentare a 11 740 de copii de clasa a V-a au fost analizate în cadrul acestui studiu longitudinal, publicat în jurnalul științific Clinical Pediatrics. Copiii au răspuns la un chestionar, care a arătat că:
  • 71% dintre copii consumaseră fast-food în săptămâna anterioară completării
  • 10% au declarat că mănâncă zilnic astfel de produse
  • 10% au declarat că mănâncă de 4-6 ori pe săptămână fast-food.


Ulterior copiii au rezolvat teste de citire, matematică și științe care vizau cunoștințe specifice vârstei, în prima fază în clasa a V-a, apoi în clasa a VIII-a.

Raportând datele privind consumul de fast-food la rezultatele la test, s-a observat că cei cu un consum de minimum 4 ori pe săptămână a acestor alimente nesănătoase au obținut scoruri cu 20% mai mici decât cei care nu mâncau atât de frecvent fast-food. Cei care consumau între 1-3 ori pe săptămână au obținut rezultate mai slabe doar la matematică (în clasa a VIII-a).

Deși nu s-a găsit încă o explicație de ce consumul de fast-food ar avea un impact și asupra rezultatelor obținute la teste în clasa a VIII-a, cercetătorii consideră că un argument ar fi lipsa de nutrienți din aceste alimente (fierul, de exemplu), necesare bunei funcționări cognitive.

 

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 18-12-2019 | creare: 07-01-2015 | Vizite: 2398
Bibliografie
Fast-food consumption in children linked to poorer academic outcomes, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287414.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: