Fericirea ține de standardul de viață?

Fericirea ține de standardul de viață?

©

Autor:

Fericirea ține de standardul de viață?
Un studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a investigat nivelurile de satisfacÈ›ie în viață în comunitățile indigene globale, demonstrând că în societățile non-industrializate, oamenii pot atinge niveluri ridicate de satisfacÈ›ie în viață chiar dacă veniturile lor monetare sunt scăzute. Această cercetare a extins înÈ›elegerea convenÈ›ională că venitul È™i Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor sunt predictorii dominanÈ›i ai satisfacÈ›iei în viață, care sunt adesea corelaÈ›i pozitiv în studiile efectuate în societățile industrializate.
Cercetătorii au efectuat un sondaj global coordonat care a inclus 2.966 de membri ai comunităților indigene È™i locale din 19 situri din 18 țări, acoperind cinci continente. Interviurile au fost realizate față în față în limbile locale È™i au inclus evaluări ale satisfacÈ›iei în viață pe o scală de la 0 la 10, folosind ajutoare vizuale pentru cei care găseau scările numerice abstracte dificil de înÈ›eles.

Mai mult de jumătate dintre gospodăriile studiate nu au primit venituri în numerar pe parcursul perioadei de studiu, astfel încât valoarea de piață a activelor comerciale persistente a fost utilizată ca un substitut pentru venitul lor monetar. DeÈ™i venitul anual mediu pe site-uri a fost mai mic de 1.000 de dolari pe persoană, nivelul mediu de satisfacÈ›ie raportat a fost de aproape È™apte din 10.

Analiza de regresie a indicat că, la nivel de sat È™i individual, satisfacÈ›ia era corelată semnificativ cu venitul gospodăriei, deÈ™i rolul bogăției satului nu a putut fi determinat clar. Includerea variabilelor la nivel de sat ca È™i controale a explicat o proporÈ›ie mai mare din varianÈ›a individuală în satisfacÈ›ie, iar după includerea acestor controale, bogăția individuală nu a mai oferit o putere predictivă mai mare pentru nivelurile de satisfacÈ›ie.

Concluziile studiului subliniază că, deÈ™i abundenÈ›a materială este corelată pozitiv cu nivelurile mai ridicate de satisfacÈ›ie în viață în societățile non-industrializate la scară mică, variaÈ›iile în bogăție explică o mică parte din variaÈ›ia în nivelurile de satisfacÈ›ie. Oamenii din societățile studiate au raportat niveluri mai ridicate de satisfacÈ›ie la orice nivel de bogăție comparativ cu cele prezise de sondajul Gallup World Poll. Aceste constatări sugerează că factori non-materiali, precum libertatea socială, încrederea, sprijinul, relaÈ›iile armonioase de familie È™i interpersonale, precum È™i legătura cu natura, joacă un rol semnificativ în fericirea umană, un aspect adesea neglijat în studiile sociale. Aceste rezultate oferă dovezi empirice convingătoare că bunăstarea umană nu necesită neapărat bogăție materială, punând în discuÈ›ie nivelurile nesustenabile de consum È™i extracÈ›ie a resurselor asociate cu societățile industrializate.

sursa: News Medical
foto: Don Mammoser / Shutterstock

Data actualizare: 14-02-2024 | creare: 14-02-2024 | Vizite: 336
Bibliografie
Can low-income communities be happy? Indigenous insights say yes, link: https://www.news-medical.net/news/20240213/Can-low-income-communities-be-happy-Indigenous-insights-say-yes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ExerciÈ›iile fizice vă pot face mai fericiÈ›i, sugerează cercetări recente
  • Rolul genelor în starea de fericire
  • Fericirea în viață nu se construieÈ™te doar pe muncă È™i carieră; hobby-urile sunt la fel de importante
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum