Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare

©

Autor:

Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
Potrivit cercetătorilor din cadrul Ohio State University, acumularea în medie a 60 de ore de muncă într-o săptămână, timp de minimum 3 decenii, a fost asociată cu triplarea riscului de a avea diabet zaharat, cancer, boli cardiovasculare și artrită  în rândul femeilor.

Datele au fost colectate prin intermediul studiului National Longitudinal Survey of Youth, la care au participat circa 7,500 de persoane.

Una dintre explicațiile susceptibilității femeilor o constituie existența responsabilităților familiale multiple pe care acestea de regulă le au, dar și presiunea și stresul percepute într-un mod mult mai acut comparativ cu bărbații, în timpul orelor de lucru peste program. Coordonatorul studiului, Allard Dembe, menționează și deficitul de satisfacție cauzat de efortul constant de a menține un echilibru între obligațiile profesionale și cele familiale.

Prin intermediul acestui studiu a fost analizată relația între orele de muncă și riscul de apariție al unor afecțiuni cronice cu un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Acesta s-a desfășurat în decursul a 32 de ani.

În acest scop au fost comparate datele referitoare la numărul de ore lucrătoare săptămânale și incidența a 8 patologii cronice: boli cardiovasculare, cancer (cu excepția cancerului de sân), artrita sau reumatismul, diabetul sau statusul hiperglicemic, afecțiunile pulmonare cronice, inclusiv bronșita sau emfizemul, astmul, depresia și hipertensiunea arterială.

Un procent de 56% dintre cei care au participat la studiu au realizat între 41 și 50 de ore săptămânal, 13% au petrecut muncind între 51 și 60 de ore, 3% au lucrat peste 60 de ore și doar 28% au acumulat 40 de ore de muncă sau mai puțin într-o săptămână.

În cazul femeilor, rezultatele studiului au fost dramatice, identificându-se o relație puternică între orele lungi petrecute muncind și apariția patologiilor cardiovasculare și oncologice, a artritei și a diabetului. Rezultatele studiului fac referire strict la instalarea precoce a acestor afecțiuni și nu la relația de cauzalitate dintre numărul mare de ore lucrătoare și riscul de boală.

În situația bărbaților, aceștia par să resimtă mult mai ușor orele peste program, identificându-se o asociere cu risc crescut doar pentru artrită. Mai mult decât atât, bărbații care au muncit între 41 și 50 de ore într-o săptămână au prezentat un risc mai redus de afecțiuni cardiovasculare, pulmonare și depresie, comparativ cu cei care au acumulat maxim 40 de ore lucrătoare.

Riscul începe să crească începând cu depășirea a 40 de ore de muncă pe săptămână și devine critic atunci când sunt depășite 50 de ore în rândul femeilor, conform rezultatelor studiului publicat în Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Rezultatele sunt însă preliminarii și necesită validări ulterioare. Între timp, este necesară adoptarea unui orar mult mai flexibil de muncă și realizarea screeng-ului stării de sănătate pentru identificarea precoce a persoanelor cu risc.

Aceste afecțiuni, pe lângă reducerea speranței de viață și a calității vieții angajatului, presupun și costuri suplimentare pentru sănătate din partea anagajatorului și a statului.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 05-01-2019 | creare: 21-06-2016 | Vizite: 1993
Bibliografie
Women's long work hours linked to alarming increases in cancer, heart disease, link: http://medicalxpress.com/news/2016-06-women-hours-linked-alarming-cancer.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum