Experții solicită măsuri imediate pentru integrarea activității fizice în rutina zilnică

©

Autor:

Experții solicită măsuri imediate pentru integrarea activității fizice în rutina zilnică
Activitatea fizică menținută este foarte importantă pentru sănătatea noastră. Sedentarismul este strâns legat de riscul crescut de a dezvolta boli cronice, cum ar fi bolile cardiace, diabetul zaharat, anumite tipuri de cancer, alături de spitalizări frecvente și risc crescut de deces prin COVID-19. Cu toate acestea, eforturile globale de îmbunătățire a activității fizice, mai ales în rândul adolescenților și a persoanelor cu dizabilități, nu sunt suficiente, iar decesele legate de sedentarism continuă să crească, ajungând la 5 milioane pe an.
Cercetările privind activitatea fizică a persoanelor tinere sunt limitate, motiv pentru care o echipă de cercetători de la University of Cambridge a publicat recent în jurnalul The Lancet o serie de lucrări cu o analiză a situației mondiale, cu scopul de a semnala problemele existente. Rezultatele studiului au fost tulburătoare: 80% dintre adolescenți nu reușesc să îndeplinească recomandările OMS de 60 de minute de activitate fizică pe zi, cu progrese reduse din 2012 și până în prezent a campaniei mondiale de promovare a sportului. În plus, 25% dintre tineri stau așezați pentru mai mult de 3 ore pe zi, acestea fiind în plus față de orele petrecute în bănci la școală și acasă pentru teme.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, și timpul petrecut în fața unui ecran de către adolescenții din 38 de țări europene. Aceștia au descoperit că 60% dintre băieți și 56% dintre fete petrec minimum două ore zilnic uitându-se la televizor. În plus, 51% dintre băieți și 33% dintre fete petrec minimum două ore pe zi jucând jocuri video.

Doctorul Esther van Slujis, autorul principal al studiului, a afirmat: „Avem nevoie cu disperare să explorăm atât consecințele pe termen scurt, cât și pe cele pe termen lung ale inactivității fizice în cazul adolescenților și să identificăm modalități eficiente de promovare a activității fizice, în special în lumina pandemiei COVID-19. Școlile virtuale și distanțarea socială au redus drastic activitatea fizică și au crescut utilizarea ecranelor, iar consecințele acestor schimbări ar putea dura o viață întreagă. Adolescenții reprezintă aproape un sfert din populația lumii și, asigurându-ne că ei cresc în medii sociale care susțin activitatea fizică, contribuim la îmbunătățirea calității vieții prin influențarea pozitivă a sănătății generației următoare.”

Referitor la persoanele cu dizabilități, studiul a descoperit faptul că este cu 16-62% mai puțin probabil ca acestea să îndeplinească cerințele zilnice de activitate fizică și, astfel, prezintă un risc mai mare de probleme grave de sănătate legate de sedentarism. Rezultatele au confirmat, de asemenea, că orice fel de activitate fizică, chiar dacă durează mai puțin de 150 de minute pe săptămână, este benefică pentru persoanele cu dizabilități, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară, forța musculară, abilitățile funcționale și sănătatea mintală. Din cauza faptului că 80% dintre persoanele cu dizabilități trăiesc în țări cu venituri mici și cu venituri medii, iar toate datele disponibile de cercetare provin din țări cu venituri ridicate din America de Nord și din nord-vestul Europei, autorii subliniază necesitatea urgentă de studii la nivel mondial.

Drept exemplu pentru promovarea sportului, cercetătorii au dorit să analizeze efectul Jocurilor Olimpice asupra populației generale. Deși ar reprezenta un eveniment sportiv globală, cu un public uriaș, autorii au constatat că Jocurile Olimpice au avut un impact minim asupra activității fizice, concluzionând că este „o oportunitate ratată de a îmbunătăți starea de sănătate la nivel mondial”. S-a observat că nu a existat nicio schimbare semnificativă în entuziasmul oamenilor față de activitățile fizice chiar în timpul sau după Jocurile Olimpice, aceste descoperiri sugerând că sunt necesare mai multe planuri și eforturi pentru a transforma Jocurile Olimpice în adevărate campanii de sănătate publică.

Astfel, în urma lucrărilor, autorii solicită măsuri imediate și urgente de a acorda prioritate cercetării și măsurilor de sănătate publică pentru a îmbunătăți activitatea fizică la nivel mondial și pentru a asigura transformarea sportului într-un obicei zilnic. De asemenea, aceștia solicită planuri de acțiune la nivel mondial pentru promovarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități de a putea practica sport și planificarea de parteneriate între guverne și Comitetul Olimpic Internațional.

„Conștientizarea publicului cu privire la sănătate reprezintă o oportunitate de a ne concentra mai mult pe a fi sănătos și mai puțin pe a nu mai fi bolnav. Utilizarea mijloacelor de transport în comun, călătoriile active, educația fizică obligatorie și frecventă în școli și activitățile de după școală sunt câteva posibilități. Promovând niveluri de activitate fizică pe care oamenii le pot integra în mod rezonabil în viața lor, cum ar fi mersul pe jos, așteptările pot deveni realitate”, a adăugat doctorul Pam Das.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-07-2021 | creare: 26-07-2021 | Vizite: 406
Bibliografie
Experts call for immediate action to ensure physical activity is built into everyday lives, link: https://www.news-medical.net/news/20210722/Experts-call-for-immediate-action-to-ensure-physical-activity-is-built-into-everyday-lives.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • O oră de antrenament fizic pe zi poate contracara efectele statului prelungit pe scaun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum