Faptul că maimuțele consumă fructe care conțin alcool ar putea explica afinitatea oamenilor pentru acesta

©

Autor:

Faptul că maimuțele consumă fructe care conțin alcool ar putea explica afinitatea oamenilor pentru acesta

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din California susține ipoteza „maimuței bete”, conform căreia oamenii au moștenit afinitatea pentru alcool de la primate.
Studiul a fost condus de primatologul Christina Campbell de la universitatea americană, care a colectat și analizat fructele consumate de maimuțele păianjen din Panama. Astfel, aceasta a descoperit că aceste fructe conțin alcool într-un volum de 1-2%, produs apărut în urma fermentației glucidelor conținute de acestea.

De asemenea, cercetătorii au colectat urină de la maimuțele în cauză și au descoperit că aceasta conține metaboliți secundari ai alcoolului, precum etil-glucuronida și sulfatul de etil. Acest lucru certifică faptul că animalele folosesc alcoolul drept sursă energetică. Campbell afirmă faptul că este prima dată când un studiu arată că primatele consumă fructe care conțin etanol. Totodată, aceasta menționează că ipoteza conform căreia tendința oamenilor să consume alcool a apărut în urma afinității primatelor pentru alcoolul conținut de fructe este adevărată.

Acum opt ani, Robert Dudley a tratat ipoteza „maimuței bete” în cartea sa, intitulată „The Drunken Monkey: Why We Drink and Abuse Alcohol”. Cercetările anterioare au arătat că unele fructe consumate de primate au un conținut ridicat de alcool, mai exact de până la 7% în volum. Cu toate acestea, la acea vreme nu existau date care să demonstreze că maimuțele mănâncă preponderent fructe fermentate sau că acestea digeră alcoolul din fructe.

Cercetătorii au descoperit că fructele pe care maimuțele păianjen le-au consumat aveau concentrații de alcool între 1% și 2%, aproximativ jumătate din concentrația întâlnită în băuturile cu conținut scăzut de alcool. Fructele pe care acestea le-au ales și care au reprezentat un procent crescut din dieta lor au fost din arborele jobo. Acesta este folosit de milenii de către populațiile indigene din America Centrală și de Sud pentru obținerea de chicha, o băutură alcoolică fermentată.

Dudley afirmă faptul că, cel mai probabil, primatele nu ajung în stare de ebrietate în urma consumului de fructe fermentate, deoarece etanolul ajunge la nivel intestinal înainte ca această stare să se instaleze. De asemenea, există posibilitatea ca fructele fermentate să ofere efecte antimicrobiene primatelor care le consumă, iar afinitatea acestora pentru ele să fie legate și de aportul caloric ridicat pe care aceste alimente le oferă.

sursa: Science Daily
foto: Victoria Weaver/CSUN


Data actualizare: 07-04-2022 | creare: 07-04-2022 | Vizite: 752
Bibliografie
Monkeys routinely consume fruit containing alcohol, shedding light on our own taste for booze, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220401141345.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum