Faptul că maimuțele consumă fructe care conțin alcool ar putea explica afinitatea oamenilor pentru acesta
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din California susține ipoteza „maimuței bete”, conform căreia oamenii au moștenit afinitatea pentru alcool de la primate.
Studiul a fost condus de primatologul Christina Campbell de la universitatea americană, care a colectat și analizat fructele consumate de maimuțele păianjen din Panama. Astfel, aceasta a descoperit că aceste fructe conțin alcool într-un volum de 1-2%, produs apărut în urma fermentației glucidelor conținute de acestea.
De asemenea, cercetătorii au colectat urină de la maimuțele în cauză și au descoperit că aceasta conține metaboliți secundari ai alcoolului, precum etil-glucuronida și sulfatul de etil. Acest lucru certifică faptul că animalele folosesc alcoolul drept sursă energetică. Campbell afirmă faptul că este prima dată când un studiu arată că primatele consumă fructe care conțin etanol. Totodată, aceasta menționează că ipoteza conform căreia tendința oamenilor să consume alcool a apărut în urma afinității primatelor pentru alcoolul conținut de fructe este adevărată.
Acum opt ani, Robert Dudley a tratat ipoteza „maimuței bete” în cartea sa, intitulată „The Drunken Monkey: Why We Drink and Abuse Alcohol”. Cercetările anterioare au arătat că unele fructe consumate de primate au un conținut ridicat de alcool, mai exact de până la 7% în volum. Cu toate acestea, la acea vreme nu existau date care să demonstreze că maimuțele mănâncă preponderent fructe fermentate sau că acestea digeră alcoolul din fructe.
Cercetătorii au descoperit că fructele pe care maimuțele păianjen le-au consumat aveau concentrații de alcool între 1% și 2%, aproximativ jumătate din concentrația întâlnită în băuturile cu conținut scăzut de alcool. Fructele pe care acestea le-au ales și care au reprezentat un procent crescut din dieta lor au fost din arborele jobo. Acesta este folosit de milenii de către populațiile indigene din America Centrală și de Sud pentru obținerea de chicha, o băutură alcoolică fermentată.
Dudley afirmă faptul că, cel mai probabil, primatele nu ajung în stare de ebrietate în urma consumului de fructe fermentate, deoarece etanolul ajunge la nivel intestinal înainte ca această stare să se instaleze. De asemenea, există posibilitatea ca fructele fermentate să ofere efecte antimicrobiene primatelor care le consumă, iar afinitatea acestora pentru ele să fie legate și de aportul caloric ridicat pe care aceste alimente le oferă.
sursa: Science Daily
foto: Victoria Weaver/CSUN
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Somnul de proastă calitate reduce ambițiile de ascensiune profesională ale femeilor
- Obiceiurile alimentare influențează starea de imunitate
- Mersul pe jos prelungește viața: noi dovezi asupra beneficiilor activității fizice
- Consumatorii de tutun „fără fum” prezintă riscuri mai mici de boli cardiovasculare decât fumătorii de țigări
- Ingrijorare personala legata de consumul de alcool - varsta 19 ani
- Solutii limitare consum alcool
- Sotul meu bea multa bere, zilnic, de mult timp
- Dupa externare inca mai are halucinatii si delireaza
- Vreau sa știu dacă sunt alcoolica!
- Alcool...singe
- Soțul meu este alcoolic sau nu ?
- Probleme digestive, bea bere si vin ocazional, mult