Salariile mici, asociate cu declinul cognitiv accelerat la bătrânețe
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Columbia arată că salariile mici pot fi asociate cu o scădere semnificativă a memoriei la bătrânețe. Conform oamenilor de știință, anterior a a fost demonstrată relația de cauzalitate dintre veniturile scăzute și simptome precum depresia, obezitatea și hipertensiunea arterială, toate acestea reprezentând factori de risc pentru declinul cognitiv, însă legătura directă dintre salariile mici și tulburările cognitive nu a fost analizată anterior.
Katrina Kezios, doctor la Departamentul de Epidemiologie de la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că cercetarea a oferit dovezi clare conform cărora expunerea pe termen lung la situații financiare instabile și la venituri mici la vârsta adultă timpurie și medie se asociază cu apariția declinului cognitiv la vârstele înaintate. Aceasta explică faptul că această concluzie a reieșit din analiza datelor aferente unui eșantion de studiu format din 2.879 de persoane născute între anii 1936 și 1941, al căror salariu a fost cu două treimi mai mic decât cel mediu pe țară. De asemenea, analiza a inclus și o categorisire a persoanelor incluse în funcție de caracterul temporal al veniturilor, în grupuri compuse din persoane cu venituri peste medie constant, cu venituri mici intermitent și cu venituri mici constant.
Rezultatele lucrării au certificat o scădere semnificativă la vârstele înaintate a memoriei persoanelor care au experimentat salarii mici în mod constant, spre deosebire de persoanele care nu au câștigat niciodată venituri mici. Mai exact, aceștia au determinat faptul că, la fiecare 10 ani de îmbătrânire cognitivă pe care o experimentează o persoană cu venit mediu, cele care primesc venituri mici înregistrează o creștere cu un an. Altfel spus, declinul cognitiv apărut la persoanele cu venituri mari într-un interval de 11 ani este prezentat de persoanele cu venituri mici în decurs de 10 ani.
Autorii subliniază și faptul că în Statele Unite ale Americii salariul minim pe economie nu a mai înregistrat creșteri care să compenseze inflația din 2009, acesta rămânând la 7,25 de dolari pe oră. Kezios apreciază că o majorare a salariului minim la 15 dolari pe oră, spre exemplu, ar putea determina o scădere a ratei de apariție a declinului cognitiv pe care persoanele care câștigă venituri mici o înregistrează. De asemenea, aceasta sugerează ca viitoarele studii să examineze numărul de cazuri de demență ce ar putea fi prevenite dacă salariul minim pe economie ar crește.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum