Factori de risc pentru cancerul de sân (mamar)

©

Autor:

Factori de risc pentru cancerul de sân (mamar)
Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei. Apare când celulele normale din țesutul mamar se modifică și încep să se dezvolte necontrolat. Se poate forma dintr-un nodul și se poate răspândi la alte zone din corp ca oasele, plămânii, ficatul sau creierul. Afectează în special femeile, dar poate fi diagnosticat și la bărbați (1% dintre cazuri).


Deși factorii de risc au fost stabiliți în urma unor cercetări științifice, aceștia nu pot fi văzuți ca reguli sau să garanteze că o persoană va dezvolta cancer mamar sau nu. Factorii de risc pot crește predispoziția unei persoane de a dezvolta cancer mamar. Prezența unuia sau mai multor factori de risc NU se asociază cu diagnosticul de cancer mamar, ci doar crește riscul de a dezvolta. Prezența unui factor de risc nu se asociază neapărat cu apariția în viitor a cancerului, și nu toți factorii de risc au acelați efect. Multe femei au o parte dintre acești factori de risc, dar majoritatea femeilor nu dezvoltă cancer mamar.

Dacă prezinți mai mulți factori de risc, discută cu medicul despre cum poți reduce riscul de cancer mamar și despre screening-urile și investigațiile necesare pentru depistarea cancerului mamar.

Cancerul mamar apare în special la femei, deoarece celulele sânului sunt mai dezvoltate decât la bărbați iar celulele sânilor femeilor sunt constant expuse la estrogen, care este esențial pentru dezvoltare, creștere și reproducere, expunerea la acest hormon fiind un element implicat în dezvoltarea cancerului mamar.

Iată care sunt principalii factori de risc implicați în dezvoltarea cancerului mamar:

Vârsta înaintată

Cancerul mamar poate să apară la orice vârstă, dar riscul de cancer mamar crește odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea cazurilor fiind detectate la femei trecute de 50 ani.

Istoricul familial de cancer mamar

Riscul unei femei de a dezvolta cancer mamar este mai mare dacă aceasta are în familie rude care au sau au avut cancer mamar, de gen feminin sau masculin. Studiile arată că aproximativ 5-10% dintre cancerele mamare sunt ereditare.

Istoricul personal de cancer mamar

Femeile care au avut în trecut cancer mamar sunt predispuse reapariției cancerului de sân. Cancerul mamar poate să reapară la scurt timp după ce acesta a fost diagnosticat și tratat, sau după mulți ani. Riscul de recidivă depinde de factori ca: dimensiunea, tipul, gradul cancerului original, dacă nodulii limfatici au fost afectați și câți dintre aceștia, cum a răspuns tumora la tratament, timpul trecut de la diagnostic.
 

Afecțiuni mamare necanceroase și modificări ale sânului

Anumite afecțiuni mamare necanceroase ca hiperplazia atipică (o afecțiune necanceroasă în care celulele au caracteristici anormale și sunt în număr mare), carcinomul lobular in situ (celule anormale din lobulii sânului) sau carcinom ductal in situ (celule anormale la nivelul canalelor lactifere) sunt asociate cu un risc mai mare de cancer mamar. Țesutul mamar privit la microscop permite determinarea și confirmarea de cancer sau nu a unei anomalii depistate în urma unei mamografii. Majoritatea modificărilor nu sunt cancer, dar unele pot crește riscul de dezvoltare a acestuia.

Moștenirea genetică

Mutațiile înnăscute ale anumitor gene, cum ar fi BRCA1 sau BRCA2, cresc riscul de cancer mamar, femeile cu astfel de mutații având un risc mai mare de cancer de sân sau ovarian. Aceste modificări sunt cauza a mai mult de 10% din totalul cancerelor mamare.

Istoric menstrual sau reproductiv

Anumiți factori menstruali sau reproductivi cresc riscul de cancer mamar:
  • Menarha precoce - debutul timpuriu al mensturației, înainte de 12 ani, poate crește riscul de cancer de sân la vârsta adultă din cauza expunerii la cantități mai mari de hormoni pe durata vieții.
  • Sarcina târzie sau lipsa sarcinii (nuliparitate -femei care nu au avut nicodată copii) – femeile care au prima sarcină după 30-35 ani sau care nu au avut niciodară o sarcină dusă până la termen pot avea un risc mai crescut de cancer mamar.
  • Declanșarea menopauzei la o vârstă înaintată - după vârsta de 55 ani - expunerea la estrogeni pentru o perioadă mai mare de timp poate crește riscul de cancer mamar, similar ca în cazul menstruației precoce.

Densitatea crescută a sânilor

Țesutul mamar dens are mai mult țesut conjunctiv decât adipos, care deseori îngreunează depistarea tumorilor la mamografie, iar femeile cu sâni denși sunt mai predispuse riscului de cancer mamar.

Țesutul glandular și conjunctiv al sânului este dens și apare alb la mamografie, comparativ cu cel grăsos care apare negru. Femeile cu un nivel mai mare de țesut care apare dens au un risc mai mare decât femeile de vârstă apropiată care au mai puțin țesut dens. În general, femeile tinere au sânii cu mai mult țesut dens, în timp ce în cazul celor mai în vârstă, cantitatea de țesut glandular se reduce și ponderea țesutului adipos crește. În cazul în care predomină țesutul dens, tumorile, care apar tot albe la mamografie, sunt dificil de depistat.
 

Hormonii exogeni

  • Terapia de substituție hormonală - administrarea de hormoni pentru a înlocui deficitul de estrogen și  progesteronul la menopauză pentru mai mult de 5 ani crește riscul de cancer mamar. Hormonii care par să crească riscul sunt estrogenul și progesteronul administrate împreună.
  • Unele contraceptive orale - anumite forme de contraceptive orale pot crește riscul de cancer mamar.

Expunerea la radiații

Femeile care au suferit intervenții cu radiații în zona pieptului sau a sânilor înainte de vârsta de 30 ani prezintă un risc mai mare de cancer mamar (include și femeile care au fost tratate de limfom Hodgkin).
 

Administarea medicamentului dietilstilbestrol (DES)

Administarea de dietilstilbestrol pe perioada sarcinii poate crește riscul de apariție a cancerului mamar, precum și în cazul femeilor ale căror mame au urmat acest tratament pe durata sarcinii.

Factori ce țin de stilul de viață

Factorii ce țin de stilul de viață sunt factori modificabili care pot fi schimbați:
  • Sedentarismul - lipsa activității fizice poate predispune la cancer mamar;
  • Supraponderalitatea și obezitatea  - femeile mai în vârstă care au exces de greutate prezintă un factor de risc mai mare de a dezvolta cancer mamar (o posibilă explicație ar putea fi dată de faptul că femeile supraponderale sau obeze prezintă o cantitate mai mare de estrogeni la nivelul țesutului adipos periferic).
  • Consumul crescut de alcool - consumul ridicat de alcool poate crește riscul de dezvoltare a cancerului mamar.

Atenție!  Există anumite date care susțin că deodorantele/antiperspirantele, purtarea sutienelor cu sârmă, avorturile sau implanturile mamare din silicon sunt asociate cu cancerul mamar, dar nu sunt dovezi care să susțină aceste afirmații.

Femeile, cu sau fără factori de risc, trebuie să își autoexamineze periodic sânii și să efectueze screening-uri de depistare a cancerului mamar.

Iată care este tehnica de autoexaminare a sânilor și ce este mamografia.

Data actualizare: 23-03-2019 | creare: 29-11-2017 | Vizite: 2393
Bibliografie
(1) Rating the risk factors for breast cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1514477/
(2) Risk factors and reducing risk, link: https://www.breasthealthuk.com/about-breast-cancer/breast-cancer-risk-factors
(3) Breast Cancer and your risk, link: https://www.canada.ca/en/public-health/services/chronic-diseases/breast-cancer-your-risk.html
(4) What are the risk factors for breast cancer?, link: https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/risk_factors.htm
(5) Breast cancer risk in american women, link: https://www.cancer.gov/types/breast/risk-fact-sheet
(6) Know your risk, link: https://www.cbcf.org/central/AboutBreastHealth/KnowYourRisk/Pages/default.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum