Factori care influențează aderența la dieta mediteraneană (studiu)
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu realizat în Portugalia a evidențiat dificultățile cu care se confruntă populația în a urma cu strictețe dieta mediteraneană, recunoscută la nivel global pentru beneficiile sale asupra sănătății și longevității. Rezultatele au arătat că, deși mulți oameni cunosc principiile acestui model alimentar, apar numeroase obstacole de natură culturală, financiară și comportamentală care limitează adoptarea deplină a dietei.
Cercetătorii au segmentat consumatorii în cinci categorii distincte, în funcție de obiceiurile de consum și tiparele alimentare legate de dieta mediteraneană. Aceste grupuri au evidențiat preferințe și motivații diferite, dar și bariere comune, precum costul ridicat al peștelui și uleiului de măsline ori percepții eronate despre anumite alimente considerate că „îngrașă”. De asemenea, s-au remarcat diferențe în funcție de nivelul de educație, statutul socioeconomic și vârstă.
Concluziile subliniază nevoia unor strategii adaptate fiecărui segment de populație. Educația nutrițională, ajustarea prețurilor și combaterea stereotipurilor alimentare pot facilita includerea mai consistentă a fructelor, legumelor, uleiului de măsline și a peștelui în dieta zilnică. Prin înțelegerea acestor factori și adaptarea politicilor publice, promovarea dietei mediteraneene poate deveni mai eficientă, ajutând la menținerea sănătății și la reducerea riscurilor asociate obezității și bolilor cronice.
sursa: News Medical
Cercetătorii au segmentat consumatorii în cinci categorii distincte, în funcție de obiceiurile de consum și tiparele alimentare legate de dieta mediteraneană. Aceste grupuri au evidențiat preferințe și motivații diferite, dar și bariere comune, precum costul ridicat al peștelui și uleiului de măsline ori percepții eronate despre anumite alimente considerate că „îngrașă”. De asemenea, s-au remarcat diferențe în funcție de nivelul de educație, statutul socioeconomic și vârstă.
Concluziile subliniază nevoia unor strategii adaptate fiecărui segment de populație. Educația nutrițională, ajustarea prețurilor și combaterea stereotipurilor alimentare pot facilita includerea mai consistentă a fructelor, legumelor, uleiului de măsline și a peștelui în dieta zilnică. Prin înțelegerea acestor factori și adaptarea politicilor publice, promovarea dietei mediteraneene poate deveni mai eficientă, ajutând la menținerea sănătății și la reducerea riscurilor asociate obezității și bolilor cronice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-12-2024 | creare: 12-12-2024 | Vizite: 69
Bibliografie
Research uncovers dietary patterns influencing Mediterranean Diet adherence, link: https://www.news-medical.net/news/20241209/Research-uncovers-dietary-patterns-influencing-Mediterranean-Diet-adherence.aspxImage by galyafanaseva on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele consumului regulat de iaurt și beneficiile la persoanele cu hipertensiune
- Ce rol joaca microbiomul intestinal și cel bacterian intestinal în sănătatea umană?
- Pentru o gustare sănătoasă cu fructe, ce să alegi?
- Quinoa și beneficiile sale pentru sănătate: un nou studiu raportează capacitatea sa de a normaliza nivelul de zahăr din sânge
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni